Лечебният масаж

Намери доктор

Лечебният масаж

Лечебният масаж | Anadolu Medical Center

Лечебният масаж

Нашата най-нова услуга масаж се предоставя в масажния център, намиращ се в отделението по Физиотерапия и Рехабилитация в Анадолу Медицински Център. Услугата се радва на голям интерес от страна на пациенти и медицински служители.

Благодарение на специалното оборудване – приглушени светлини, релаксираща музика и интериорен дизайн, изработен от  дървен материал, центърът изцяло наподобява СПА център. Тук грижите за пациентите се полагат от страна на Султан Гани – масажистка с богат дългогодишен опит в тази сфера. Освен пациентите, на които специалистът по Физиотерапия и  Рехабилитация проф. д-р Семих Акъ  издава направление, служителите на болницата също се възползват от тази услугата в края на уморителния работен ден.

Какво трябва да знаем за масажа?

Всичко, което трябва да знаем за масажа, ще разберем от проф. д-р Акъ.

„В  зависимост от типа масаж и съответните индикации, цялостният масаж трябва да бъде с продължителност 30-45 минути, а частичният 15-20 минути. Честотата на процедурата е добре да бъде съобразена с патологичните показатели на тъканите и общото здравословно състояние на пациента, както и възстановителния период. При наличие на миофасцинални болки (често срещани  болки в областта на гърба, врата и главата при хора работещи в офис среда), както и при лимфедема, масажът може да се прилага всеки ден до постигане на резултат. Цялостният масаж, приложен 1-2 пъти седмично е напълно достатъчен. Днес в методиката на класическия лечебен масаж са установени пет масажни начина:  поглаждане, изстискване, разтриване, размачкване, вибрации.

Ползите от масаж

Въздействие върху кръвообращението и лимфотока

Масажът има най-голямо положително въздействие върху кръвообращението и лимфотока. Чрез гладки, спокойни и дълбоко ефективни масажни манипулации се стимулира и активира артериалната циркулация и лимфотока. Активирането на  кръвообръщението допринася за ускоряването на обмяната на веществата и по-бързото  отстраняване на метаболитните отпадъци от организма. Този начин масаж, който е предназначен за стимулиране на лимфотока, може да бъде ефективен и за лечение на друг тип симптоми, като отпадналост или  безпокойство.

Стимулира мускулната тъкан

Има теория, че благоприятният ефект върху кръвоносните съдове и кръвния поток, стимулира мускулната тъкан. Вследствие на което мускулите в тялото стават по-устойчиви на наранявания и по-лесно се адаптират към ежедневни дейности, изискващи сила и физическа стабилност. Също така масажът допринася за увеличаване на гъвкавостта и функционалността на мускулите. Спомага за свеждането до минимум на отоци и скованост  в резултат от  увреждане  на меките тъкани или вследствие на продължителна неподвижност. Масажът предотвратява атрофията на недостатъчно активните мускули, особено в оздравителния период на увредените нерви спомага кръвообращението да се запази на необходимите нива. Предотвратява натрупването на мазнини в мускулите.

Очакваният резултат е структурата на мускулната тъкан да запази здравината си до момента, в който ще може да реагира на импулсите.

Намаляване на болката

Чрез разтягането и отпускането на  сухожилията, мускулите и ставната капсула се намалява напрежението. Така се редуцират емоционалните импулси касаещи болката, и по този начин косвено се увеличава способността и обхвата на движение на ставите. Редовните масажи по целия гръбначен стълб преди тренировка, допринасят за по-лесното изпълнение на движенията и намаляване на болката. Като цяло масажът осигурява релаксация на цялото тяло, спомага за отпускане на мускулните спазми и нормализиране на втвърдените тъкани. В допълнение повишава нивото на ендорфина, който циркулирайки в организма намалява нивото на болка. Има положителен ефект върху вегетативната нервна система.

Комплексни ефекти

Ефектите на масажа са комплексни и сложни, поради факта, че едновременно въздейства върху физиологичните и  психологическите аспекти. Най-широко използваният механизъм за установяване на ефекта от масажа е теорията за  контрол на портала. Друга теория за механизми на въздействие е  промяната в нивото  на  кръвния поток, предизвикана от някои хормони, сред които е и ендорфина. От друга страна поглаждането, разтягането и мануалната терапия допринасят за намаляване на болката в мускулите, сухожилията и ставите. Важен е приносът за активирането на рецепторите, които при движение играят ролята на сензори. Те осигуряват релаксация на вегетативната нервна система. Също активират централната нервна система и на свой ред водят до намаляване на напрежението в мускулатурата. В  резултат на това намалява и чувствителността към болка, тялото се отпуска и релаксира. На последно място  масажирането с  различни масажни техники на болезнените зони, също като аналгезията,  спомагат за активирането на контрола над болката и нейното разпространение.“

Зони на приложения на масаж:

  • миофасцинални болки (често срещани болки в областта на гърба, врата и главата особено при хора, работещи в офис среда), мускулни болки
  • недостиг на функционалност в мускулите, активно и пасивно натоварване
  • артрози
  • фибромиалгия
  • целулит
  • при лечение на зони с оток
  • при главоболие, областта на шията и масаж на лицето

Случаите, в които не е желателно да се прилага:

  • остри възпалителни заболявания, кожни заболявания
  • дерматит, херпес зостер, циреи, абсцеси, еризипел, флегмон, лимфангитис, лимфаденит, бурсит, периартрит, артрит, периостит, остеомиелит, миозит
  • пресни наранявания
  • остър период хематом, скъсване на сухожилие, изкълчване и фрактури
  • тежка съдова болест
  • остра тромбоза, тромбофлебит, атеросклероза, артериална емболия
  • неконтролирани злокачествени заболявания

Кога може да се прилага масаж на лицето?

  • може да бъде от полза при лечениe на парализа на лицето
  • при болки в главата, безсъние, лимфен дренаж на лицето или с естетически цели
  • с редовни масажи е възможно значително забавяне на бръчките по лицето, които се образуват с течение на годините

Основната цел на масажа е активирането на циркулацията на кръвта в кожата, подкожно и лицевите мускули. Също и ускоряване на лимфния поток, намаляване на напрежението в мускулите и повишаването на тонуса на други мускулни зони. Масажирането на  скалпа заедно с лицето, има седативен ефект и може да бъде от полза при  безсъние и  главоболие, причинени от напрежение и стрес.