Фрактури на лицето

Фрактури на лицето

Фрактури на лицето са едни от най-често срещаните краниомаксилофациални наранявания, вследствие на злополука на пациента. В комплексния център по краниофациална хирургия се лекуват следните фрактури на лицето:

  • Фрактури на носа
  • Фрактури на горната и долна челюст
  • Челюстно ставни фрактури
  • Фрактури на скулите
  • Орбитална фрактура
  • Фрактури на челния синус
  • Усложнени (панфациални) фрактури на всички кости на лицето

Закрити методи на лечение при фрактури на лицето

Днес златният стандарт при лечение на фрактури на лицето е съединяването на счупените краища с отворена операция и фиксиране на счупените парченца с малки винтове. При възрастни пациенти са предпочитани титановите пластино-винтови системи, а при децата се използват самоабсорбиращи системи.

За лечение на изолирани фрактури на носа и фрактури на скулите може да се приложи закрито лечение (без разрез на лицето на пациента). Ако по време на операцията възникне съмнение относно успеха на тези методи, в полза за пациента се преминава към отворен метод.

Следоперативен период

Следоперативният период е относително безболезнен при пациентите с правилна костна фиксация. Пациентите се чувстват неудобно не от болката, а от подуването и синините. И двете оплаквания  минават спонтанно в рамките на срок от 7-10 дни след операцията. Може да се наложи фиксиране на долната и горната челюст при пациенти с фрактури на всички лицеви кости или на долните челюстни кости. Тези пациенти трябва да се хранят с меки полутвърди храни за период от 2-6 седмици. За пациентите с фрактури на носа може да се наложи тампон в носа и пластмасова шина на носа за срок от една седмица.

Имплантите

Металните пластини и винтове, използвани за фиксиране на костите, са изработени от медицински титан. Титанът не корозира в тъканите и не е вреден за човешкото тяло. Пластините и винтовете могат да бъдат отстранени след няколко месеца, когато счупените кости сраснат. За да се избегне втора операция, обикновено те се оставят върху костите. Те се отстраняват по искане на пациентите при условие че причиняват болка или непоносимост към студа или ако са достатъчно повърхностни, че се усещат при докосване под кожата (особено около очите).

Въпреки че титановите импланти са съвместими с ЯМР, те влошават качеството на изображението. По тази причина, при недостатъчно качествено изображение от ЯМР на пациенти, имащи костни фиксации с винтове от титаниеви плочи, може да се наложи премахване на имплантите.

Department Doctors

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2021
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени