Хирургия на цепнато небце и цепната устна

Хирургия на цепнато небце и цепната устна

Цепнато небце и цепната устна, известни като заешка уста, са общи дефекти на лицето на бебето, които се появяват поради нарушения в развитието на седмици 8 и 12 по време на бременността. Това състояние е често срещано и може да бъде напълно коригирано с мултидисциплинарен подход, а децата, родени с това състояние, могат да имат пълноценен живот.

Защо е важна корекцията на цепнато небце и цепната устна?

Най-важното за лечението на пациенти с цепнато небце и цепната устна е времето. Корекцията им е необходима, за да се осигури говорната функция на детето. Всички останали процедури са свързани с естетиката на лицето.

По същество интервенцията представлява приближаване на цепнатите тъкани към средната линия и корекция на мускулите на мекото небце, необходими за говора. Прецизната корекция на тези мускули позволява на бебето да издава звуците, наречени фонеми, както и правилно фунциониране на Евстахиевата тръба, която свързва средното ухо с гърлото и предотвратява запушване на ухото. По тази причина, небцето трябва да се поправи възможно най-скоро, когато говорните функции на бебето започнат да се развиват и преди да се появи трайна загуба на слуха поради дисфункция на Евстахиевата тръба – около 6 до 9 месеца след раждането.

Пациентите с цепнато небце и цепната устна трябва да бъдат изследвани от ортодонти и пластични хирурзи в ранната фаза. Операцията може да се извършва след 3-ия месец от живота, но ортодонтското лечение трябва да започне след по-кратък период от раждането. Ортодонтското лечение дава възможност на пациентите по-лесно да преминат процедурата и да се постигнат обещаващи хирургични резултати.

Кога се правят операции на цепнато небце и цепната устна?

Първият въпрос на родителите на новороденото е “Бихте ли могли да оперирате сега? Искам бебето да се излекува сега.” Съществува обаче схема на лечение, която е разработена на база многогодишни знания и опит.

Най-спешният въпрос е как да хранят тези бебета. Семействата трябва да бъдат научени за положението, честотата, формата на хранене и факторите, за които трябва да се грижат.

Вторият етап е да се започне предоперативна подготовка чрез апарат, подготвен от ортодонтите възможно най-бързо. Освен това, трябва незабавно и периодично да се правят тестове на слуха до коригиращата интервенция.

Обикновено бебетата не се оперират докато не станат 4,5-5 килограма. Това приблизително съответства на 3-3,5 месеца след раждането. Корекцията на цепната устна се прави след третия месец. За да се предотвратят нарушения на говора, корекцията на небцето на бебета се извършва, когато са на 9 месеца.

Пациентите с цепнато небце и цепната устна се наблюдават по време на растежа и се прави оценка на говора на възраст 2,5-3 години. Ако пациентът има говорно разстройство и то не се възстанови с говорни терапии, пациентът може да бъде опериран спрямо действителната причина за говорното разстройство. Тези деца може да се нуждаят от операция за коригиране на възможни деформации на носа на възраст около 6-7 години.

Проследява се и растежа на лицето на тези пациенти. Ако е необходимо се предприемат ортодонтски терапии в училищна възраст. Процедури по корекции на брадичката (ортогнатична хирургия) и/или естетични операции на носа могат да се извършват в зависимост от растежа на лицето след юношеския период.

Проследяването на бебетата, родени с цепнато небце или цепната устна от опитен мултидисциплинарен екип, би осигурило много по-добри функционални резултати и също така ще намали броя на хирургичните процедури, които тези бебета трябва да претърпят.

Колко често се ражда бебе с цепнато небце и цепната устна?

Честотата на цепнато небце и цепната устна е едно на всеки 1000 живородени бебета и се среща по-често при момчетата. Само цепнато небце се проявява при едно на всеки 2000 бебета и е по-често срещано при момичетата.

Тези заболявания наследствени ли са?

Няма директно унаследяване, освен при някои синдроми. Обаче има ли в семейството човек с цепнато небце и цепната устна, честотата на същата деформация е по-висока отколкото сред общото население. При родителите, който имат бебе с цепнато небце, вероятността за същото при следващите бебета е 4%. Ако родителите имат две бебета с такова състояние, шанса при следващи бебета се увеличава до 9%. Ако един от родителите има цепнато небце, възможността за такова състояние при други бебета е 4%.

Цепнато небце и заешка уста се наблюдава при роднини от първа степен (по-нататъшни братя и сестри) в 4% от случаите. Този процент намалява до 0,7% при роднини от втора степен (по-нататъшни братовчеди). Честотата намалява до 0,3% при роднини от трета степен. С други думи, рискът от развитие е 40 пъти при роднини от първа степен, 7 пъти при роднини от втора степен и 3 пъти при роднини от трета степен.

Възможна ли е вътрематочна диагностика на цепнато небце и цепната устна?

Ултразвукът може да позволи да се открие цепната устна по време на вътрематочния период. Ултразвукът може да осигури подробен преглед, за да се види дали има цепнато небце. Магнитният резонанс е технически възможен за бебето в утробата на майката за предполагаемите случаи. От друга страна, своевременното лечение от специалисти позволява на тези бебета да имат пълноценен живот. Следователно лекарите не предлагат медицински аборт на бебетата с цепнато небце и цепната устна.

Как трябва да се хранят бебетата с цепнато небце и цепната устна?

Наличието на цепнато небце и цепната устна не засяга функцията на преглъщане или дишане на бебето. Тези бебета могат лесно да поглъщат течните храни в устата. Ако няма някакво съпътстващо състояние като по-малка долна челюст, такива бебета не изпитват никакъв проблем по време на дишането.

Department Doctors

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2020
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени