Ин витро оплождане

Специалистите в отделението по ин витро оплождане (метод на изкуствено оплождане на яйцеклетка в лабораторни условия) лекуват с висока успеваемост двойки, страдащи от безплодие.

В отделението се прилагат както асистирани репродуктивни технологии като вътрематочна инсеминация (IUI), оплождане ин витро (IVF), интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI), предимплантационна генетична диагностика (PGD), така и интервенции като аспирация на сперма от тестисите (TESA), екстракция на сперма от тестисите (TESE) и перкутанна аспирация на сперма.

Ембриологичната лаборатория разполага с отлична инфраструктура и екип от професионалисти, който може да предложи, спрямо съответния проблем, метод за лечение на безплодие, включително асистирано, механично или лазерно асистиран хачинг на ембриона, замразяване на ембриони и бластоцитни култури.

Често задавани въпроси

Кога се извършва ин витро оплождане?

Прилага се при двойки, които не могат да заченат след класическо лечение на безплодие (ваксина), при жени със запушени маточни тръби, при жени в напреднала възраст, при мъже с лоши резултати, получени след анализ на спермата, при мъже, страдащи от азооспермия.

Какво е поликистозни яйчници или синдром на поликистозните яйчници?

Поликистозни яйчници е диагноза, която се поставя с ултразвук. Тя не бива да се бърка със синдрома на поликистозните яйчници.

При много жени, прегледът с ултразвук може да покаже поликистозни яйчници, но да се наблюдават нормални хормонални и клинични показатели. Поликистозни яйчници се наблюдават при 20% от жените.

Синдромът на поликистозните яйчници представлява група от симптоми и описва патологията на заболяването. Проявява се с формирането на множество малки доброкачествени кисти в яйчниците. Първоначално, тези образувания се намират във фоликулните торбички около яйчниците. Симптомите са – продължителна менструация, аменорея (липса на менструация), необичайно окосмяване и напълняване.

При поставяне на диагноза е важно да се отчетат хормоналните стойности в кръвта. Нивата на андрогените, на лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормон в кръвта са особено важни. Кръвните стойности на прогестерона, получени на 21-ия дена от месечния цикъл, дават информация за това дали е имало овулация или не.

Синдромът на поликистозните яйчници е един от най-често срещаните проблеми при жените, които се обръщат към центровете по безплодие, с цел да заченат, защото при тях не се наблюдава редовна овулация.

При пациентки, които се оплакват от нередовна менструация, напълняване и окосмяване се предписват хормонални противозачатъчни. При пациентки, които страдат от безплодие се предписват медикаменти стимулиращи овулацията и хормонални инжекции.

Съществува ли риск от аномалии при деца, заченати по метода на ин витро оплождането?

Ако причината да се прибегне до ин витро оплождане е сериозно увреждане на спермата, поради генетичен фактор, то рискът от аномалия при бебето нараства с 1%. Рискът от аномалии при прилагане на лечението по други причини не се счита за по-висок отколкото при нормалното забременяване.

Какво представлява извънматочната бременност?

Обикновено оплождането (сливането на мъжката и женска полова клетка) се осъществява в маточната тръба и по-точно в нейната разширена част. Но когато оплодената яйцеклетка се развива извън маточната кухина, е налице извънматочна бременност. Сред рисковите фактори са болестите предавани по полов път, както и ендометриоза и апендицит.

Диагнозата се поставя след преглед, вагинална ултрасонография и лабораторни изследвания.

За лечение на извънматочната бременност се прилагат медикаменти или хирургична операция.

Може ли миомата и полипите да са причина за безплодие?

И двете са доброкачествени образувания. Полипите се появяват, когато тъкан от вътрешния слой на матката нарасне и навлезе навътре към маточната шийка. Макар миомата и полипите да протичат без симптоми, те могат да предизвикат някои оплаквания – необичайно кървене, усещане за пълнота и напрежение в слабините и коремната област, болка по време на коитус.

Миомата и полипите не са пряко свързани с безплодието, но могат да го повлияят в зависимост от местоположението си. Те могат да попречат на преминаването на спермата и на спускането на яйцеклетката към матката. С нарастването на миомата, ендометриалната тъкан над нея се разпъва и това влошава кръвоснабдяването й. В този случай, дори ембрионът да достигне матката, може да настъпи спонтанен аборт именно поради влошеното кръвоснабдяване.

При лечението на миома се използват медикаменти или хирургична операция. Полипите могат да се отстранят чрез хистероскопия.

Влияе ли ендометриозата на безплодието?

Ендометриозата е заболяване, което се среща по-често в репродуктивна възраст и включва много неизяснени фактори по механизма на формирането си и влиянието й върху забременяването.

Ендометриозата е състояние, при което тъкан от ендометриума, който е най-вътрешния слой на матката и който по време на менструация се изхвърля с менструалната кръв, се отлага върху мускулния слой (миометриума) и външната повърхност на матката, върху коремната стена, яйчниците и други части на тялото. При всяка менструация тези тъкани кървят.

Най-честото оплакване при ендометриоза е силната болка по време на менструация. Болката се проявява през първия ден и се увеличава през следващите дни. Това е типичен симптом на ендометриоза. Той е често срещан в напреднала възраст и при жени, които не са раждали. Приблизително 10% от жените в репродуктивна възраст имат това заболяване. При жени на възраст до 20 години, които не са се повлияли от медикаментозно лечение, на силно болезнена менструация, се открива ендометриоза в 47-65% от случаите. Ендометриоза се наблюдава при 20-50% от жените с репродуктивни проблеми.

Може ли да се каже, че жена, която няма овулация страда от безплодие?

Жените с аменорея нямат овулация. Фактори като хормонални проблеми, нарушения във функцията на щитовидната и надбъбречните жлези, стрес, ниско телесно тегло или затлъстяване могат да причинят нарушения в овулацията. За повечето такива пациентки възможността за забременяване е много малка.

Как се променя плодовитостта след навършване на 40 години?

Приема се, че плодовитостта намалява с възрастта. Шансът жени на възраст от 20 до 35 години да забременеят при нормален месечен цикъл е 25-30%, а при жени на прага на 40 години, този шанс спада до 5%.

Възрастта е важен фактор при процедурите за асистирана репродукция. Причината за това е че качеството на женските яйцеклетки се влошава с напредване на възрастта. С цел установяване на нивото на фертилитета се взима кръвна проба на третия ден от месечния цикъл и се изследват нивата на фоликулостимулиращия формон и естрадиола. С помощта на ултразвук може да се установи капацитета на яйчниците.

Може ли затлъстяването да е причина за безплодие?

Повишеното количество мастни клетки нарушава естрогенния баланс и високите му нива пречат на овулацията. Също така затлъстяването засилва колебанията в нивото на инсулина и предизвиква отделянето на повече тестостерон, което също възпрепятства овулацията.

Овулацията при жени със затлъстяване, се нормализира с намаляване на теглото.

Затлъстяването при мъжете влияе неблагоприятно на тестисите и производството на сперма.

Може ли поднорменото тегло да е причина за безплодие?

Естрогенът, който основно се отделя от мастните клетки, е под нормалните си нива при жени с много ниско тегло и това води до безплодие. Ако количеството на мазнините в тялото е под 15% от нормалните стойности, това може да е причина за безплодие. Такива случаи се наблюдават при жени, страдащи от хранителни разстройства като анорексия.

Какво може да причини увреждане на маточните тръби?

Запушването на маточните тръби е една от най-често срещаните причини за безплодие. Това състояние често се наблюдава при жени, които са имали инфекции или болести, предавани по полов път или им е правена апендектомия. Ендометриозата, която причинява вътрешно кървене, също може да причини запушване на маточните тръби.

Заушката води ли до безплодие?

Възпалителните инфекции могат да повлияят на качеството на спермата. Орхитът, причиняван от заушката, представлява болезнено възпаление на тестисите. Ако мъж се зарази от заушка в зряла възраст, отделителната функция спада с 15-20% и качеството на спермата се влошава.

 Наследствено ли е мъжкото безплодие?

Ако се установи генетичен фактор в мъжкото безплодие (напр. дефект в У хромозомата), той може да бъде предаден на следващото поколение. Хромозомни изменения се наблюдават при 6% от мъжете със сериозни проблеми с плодовитостта. Мъже, които имат понижен брой сперматозоиди е препоръчително да си направят хромозомно изследване.

Как се измерва повишен фоликулостимулиращ хормон?

Ако резултатът от изследването на фоликулостимулиращия хормон (FSH), което се прави на 2-3-ия ден от началото на менструацията, покаже завишени нива, трябва да се обърне внимание. FSH повишава нивата си след 37-та година. Макар и рядко, увеличението на количеството FSH може да се установи 7 до 10 години преди навлизането в менопауза. С напредването на възрастта нарастват и нивата на този хормон, а способността на яйчниците да произвеждат здрави яйцеклетки намалява. В тези случаи се прилага медикаментозно лечение. Жените с високи нива на FSH трябва да бъдат уведомени, че шансът за забременяване при тях е по-малък.

Кой трябва пръв да се обърне към лекар, мъжът или жената?

Мъжът и жената трябва заедно да направят консултация с лекар. Поради редица културни предразсъдъци жените са тези, които се изпращат на лекар по безплодие, а мъжете се преглеждат в краен случай или въобще не се обръщат към лекар. За да се реши проблемът, мъжете трябва да действат заедно с жените. Не е достатъчно да се направи само анализ на спермата.

Също така, напълно възможно е мъж, който има деца, с времето да развие безплодие по различни причини, например ако има варикоцеле (абнормено разширение на вените, обвиващи тестиса и е основна причина за мъжки стерилитет).

Едно и също нещо ли е ин витро оплождането и микроинжектирането?

Ин витро оплождане е най-общия термин за този метод. Микроинжектирането е един от методите на лечение, който се ползва при оплождането ин витро. Микроинжектирането е процедурата, при която сперматозоидът се инжектира в яйцеклетката, за да бъде тя оплодена.

Възможно ли е мъж с вазектомия да има дете?

Да, възможно е – при оплождане ин витро. Тогава спермата трябва да се аспирира директно от тестисите с инжекция.

Какво трябва да предприемат двойки, които имат два или три неуспешни опита за изкуствено оплождане?

В подобна ситуация трябва да се прегледат обстойно лечебните стъпки, предприети преди оплождането ин витро, и лабораторните анализи на ембрионите. Ако е необходимо, двойката отново преминава през процедурата. Възможно е и да се направят допълнителни генетични изследвания. Получените резултати определят избора за по-нататъшното лечение.

 Защо е важно да се направи анализ на спермата?

Тъй като около една трета от случаите на безплодие се дължат на мъжа, една от първите стъпки е изследването на спермата. След въздържание от секс в продължение на 2-4 дни се взимат проби за изследване, които се получават чрез еякулация. Пробата трябва да бъде донесена в лабораторията не по-късно от час след получаването й. При анализа на спермата се отчита броя сперматозоиди на милиметър, динамиката и структурата на сперматозоидите, киселинността на спермата.

Тъй като спермогенезата може да се повлияе от различни фактори като пушене, употреба на алкохол, температура, инфекции и медикаменти, при неблагоприятни резултати изследването може да се повтори след 2-3 месеца.