Краниомаксилофациални наранявания

Краниомаксилофациални наранявания

Сериозните краниомаксилофациални наранявания може да причинят както естетически, така и функционални загуби. Нараняванията на главата и лицето могат да се случат поради много и различни причини в ежедневието. Такива са както обикновени домашни инциденти, така и големи пътнотранспортни произшествия, от спортни наранявания и наранявания, причинени от агресия.

Смесената триизмерна анатомия на областта на главата, включва почти всички сетивни органи (зрение, слух, вкус, обоняние), централната нервна система (главния мозък, малкия мозък, горната част на гръбначния мозък), началото на дихателните пътища и храносмилателната система (устно-носните кухини, фаринкса). Ето защо изисква много внимание и хирургични интервенции от опитни ръце.

Оценка на наличните краниомаксилофациални наранявания

При краниомаксилофациални наранявания трябва да се оценяват заедно костните фрактури и нараняванията на меките тъкани като порязвания на лицето, лицевия нерв, слюнчената жлеза, слюнчения канал, слъзния канал, клепачите, на устните, носа, ушите. Спирането на съществуващо кървене и осигуряването на свободно дишане на дихателните пътища е животоспасяващо за пациента. За пациента е задължително да се използва шина за врат. Тя не трябва да се отстранява, докато с рентгенова снимка не се потвърди, че врата не е счупен.

По време на прегледа, трябва да се оценят болезнените зони в меките тъкани, за зоните със загуба на усещане, за двойно виждане, за асиметрия на лицето и за проблеми със затваряне на челюстта. Освен това, на всеки пациент трябва да се направи оценка на зрителната яснота и да се прегледа орално и интраназално.

Полезността на плоските филми, използвани за оценка на костните структури вече е оспорима. Подробно компютърно томографско сканиране спестява на пациенти както време, така и пари. Благодарение на компютърната томография може ясно да се разкрие състоянието на мозъка и лицевите кости. Ако е необходимо може да се направи хирургическа подготовка чрез симулиране на процедурите в компютърната среда. Благодарение на триизмерните изображения е възможно да се даде по-ясна информация за планираната операция на пациента.

Приоритет на процедурите

Освен краниомаксилофациални наранявания, при 90% от пациентите обикновено има и друга съпътстваща травма. При 40% от пациентите се информира за посттравматична загуба на съзнание. При една трета от пациентите съществува придружаващо нараняване на ръката или крака. Не трябва да се забравя, че за съжаление 8% от пациентите с наранявания на главата и лицето умират. По тази причина, редът на интервенциите трябва да бъде определен според медицинското значение още при преглед. При жизненоважни наранявания е необходимо да се даде приоритет на процедурите, които ще спасят живота на пациента. След това да се изпълнят тези, които могат да предотвратят трайни функционални загуби. Най-накрая да се извършат процедурите, които ще намалят естетическите загуби. Би било идеално всички възможни хирургични процедури да се извършат едновременно, но понякога това не може да се осъществи поради медицински причини.

В комплексния център по краниофациална хирургия се лекуват всички видове краниомаксилофациални наранявания на костите и меките тъкани.

Department Doctors

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2021
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени