Лечение на лицева парализа

Лечение на лицева парализа

Лицева парализа (фациална парализа) се нарича пълна или частична загуба на мускулните движения в областта на лицето.

Лицевият нерв осигурява едновременно движение на мимическите мускули, придаващи израз на лицето и на мускулите с които си отваряме и затваряме очите. Той подпомага функциите за хранене, говорене и преглъщане. Правилното функциониране на лицевите мускули е от голямо значение за защитата на очите, затварянето на устата, поддържането на открити носни дихателни пътища и разбираем говор. Ако някои заболявания в мозъка или на лицевия нерв блокират това предаване, то възниква лицева парализа (фациална парализа). Парализата на лицевите мускули нарушава пълно или частично всички горепосочени функции и причинява много проблеми на пациента.

Какви са причините за лицева парализа?

Лицева парализа може да се развие поради заболявания в частта между мозъка и мозъчния ствол или от мозъчния ствол до лицевите мускули. Парализа вследствие мозъчен кръвоизлив между мозъка и мозъчния строл, се нарича централна лицева парализа. Парализа на лицето, която се появява при заболявания на лицевия нерв след мозъчния ствол, се нарича периферна лицева парализа.

Причини за периферна лицева парализа:

Парализата на Бел: Смята се, че основната причина за този вид парализа е вирусна инфекция. Приема се, че възпалението се появява в част от лицевия нерв около вътрешното ухо. Известно е, че излагането на студ и вятър са причини за парализа на лицевия нерв. Няма друг симптом освен загубата на нервна функция. Диагнозата се поставя поради липса на други неврологични находки. Обикновено се лекува напълно.

Синдромът Ramsay-Hunt е периферна лицева парализа, причинена от вирус. В допълнение към симптомите при парализата на Бел, лицето чувства болка във външния слухов проход и там се появяват лезии. Степента на пълно възстановяване е по-малка от парализата на Бел.

Възпаления на средното ухо: При децата може да се получи остър отит на средното ухо, а при възрастните е възможно срутване на околната кост. Достигането на възпалението до лицевия нерв през образуваните отвори причинява лицева парализа.

Системни заболявания: Това са болестите, имащи връзка и с другите части на тялото като диабет, хипертония, неврит (възпаление на нервите), дефицит на витамини.

Туморни заболявания: Тумори в самия лицев нерв или в областите, където той преминава, също могат да причинят лицева парализа. Тези тумори могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Тъй като преди да достигне до мускулите, лицевият нерв преминава и през слюнчестата жлеза пред ухото, туморите на слюнчените жлези също могат да причинят лицева парализа.

Травми: Травмите около ухото или по лицето (като удари, порязвания) могат да причинят лицева парализа чрез увреждане на лицевия нерв.

Операции: Лицевият нерв може да се нарани и по време на операции, осъществени с друга цел в главата, ухото или в слюнчестата жлеза.

Какви тестове за се правят?

Пациентите, за които е планирана операция, трябва да бъдат оценени предоперативно с електрофизиологични тестовете. С тях се определят скоростта на нервната проводимост или процента на нервното заболяване.

В случай, че съществуват съмнения за вътречерепни тумори или тумори на слюнчените жлези, то за пациента са полезни изследвания като компютърната томография или ядрено-магнитен резонанс. При условие че са установени проблеми с ухото, се правят слухови тестове. Ако се смята, че са засегнати слъзните жлези, то на пациента се прави тест за количеството произведени сълзи.

Как се лекува лицева парализа?

При планиране на лечението е необходимо да се вземат предвид очакванията на пациента. За някои пациенти симетрията в покой е по-важна от функцията. За възрастните хора ниските вежди са по-важни от увисването на меките тъкани на лицето и обръщане на клепачите навън.

Редът по важност на лечението на очите е тяхната защита, осигуряване на почти нормална функция на клепачите и симетрията им. За устата този ред е симетрия в покой, адекватност на затваряне на устата, подобряване на речта и симетрична усмивка.

На пациента е необходимо да се обясни, че не е възможно да се постигнат напълно идеални резултати и че е невъзможно да се постигне 100% симетрия и възобновяване на функциите.

Нехирургични лечения

Такива лечения се прилагат най-вече за защита на очите. Прилагат се при пациенти, които очакват консервативна операция за лечение или при които се наблюдава възстановяване след увреждане на нервите. За предотвратяване на изсъхването на роговицата се използват очни мехлеми с продължително действие и гел лекарства за изкуствени сълзи. За по-дълго действие през нощта, по време на сън клепачите се закриват с влажни бинтове. В някои случаи клепачите се затварят временно с помощта на шев (Tarsoraphy).

Използването на електромиография за лицевите мускули на пациентите с лицева парализа предотвратява мускулната атрофия. Осъществените под наблюдението на специалист терапевт нервно-мускулни упражнения спомагат за укрепването и функционирането на частично действащите мускули.

Прилагането на физиотерапевтични методи за лицевите мускули не е метод за възстановяване на функциите на лицевия нерв. Въпреки това, особено при дълготрайна парализа на лицето, мускулите на лицето отслабват поради бездействие. В резултат може да възникне асиметрия на лицето и загуба на сила, дори когато лицевият нерв функционира. По тази причина, освен самомасаж и дъвчене на дъвка се препоръчва прилагането и на физикална терапия.

Хирургически интервенции

При избора на хирургически метод трябва да се имат предвид възрастта на пациента, продължителността на парализата, състоянието на лицевите мускули и меките тъкани, наличието на съществуващи мускулни или нервни области. В нашия комплексния център по краниофациална хирургия се прилагат съвременни методи на хирургично лечение. Изборът на метод се осъществява и при нужда комбинира с нехирургични методи от мултидисциплинарен екип на болницата.

Department Doctors

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2021
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени