Скрининг на сърдечно-съдови заболявания

Скрининг програма за сърдечно-съдови заболявания

Изследването на рисковите фактори, свързани със сърдечните заболявания, определянето на сърдечно-съдовия здравен статус, проследяването и лечението на откритите рискови фактори и сърдечни заболявания са едни от най-важните елементи на профилактичния преглед (Check Up). В тази връзка кардиолозите и лекарите осъществяващи профилактичния преглед са в тясно сътрудничество.

Ехокардиографията и ЕКГ често са достатъчни за лицата под 40 -годишна възраст, ако няма фамилни рискови фактори и лицето не пуши. Ако съществуват фамилни рискови фактори, продължителна употреба на тютюневи изделия или ако се установи проблем при основните прегледи, то тогава може да се поиска упражнения ЕКГ, измерване на калциевите натрупвания (калциев скор), а в някои случаи дори коронарна КТ ангиография. Всички тези положения се оценяват от кардиолог. Целта тук е да се разкрие наличието на плака, която предразполага към съдова оклузия и инфаркт в коронарните сърдечни съдове, и степента на стеноза, причинена от тази плака, ако има такава. Натрупването на тези мастни вещества и холестеролни остатъци, наречени атеросклеротични плаки, върху съдовите стени открива пътя за сърдечен удар.

При сърдечен скрининг на лицата над 40 години стандартно се използват стрес ЕКГ и ехокардиография. Ако лицата имат определени сърдечни рискови фактори или се открие проблем при основните прегледи, то тогава лицето се насочва към пакети за профилактичен преглед, които включват измерване на калциевите натрупвания (калциев скор) или коронарна КТ ангиография.

Каротидният доплер е друг метод, който често се използва за оценка на състоянието на сърдечно-съдовата система при лица на възраст над 40 години и при пушачите. Каротидните артерии са артериите от двете страни на шията, които доставят богата на кислород кръв от сърцето до мозъка. Наличието на атеросклеротична плака в каротидната артерия може да причини съдова оклузия, точно както в коронарните съдове, да проправи пътя на кръвни съсиреци към мозъка и в крайна сметка да увеличи риска от инсулт.

С изключение на атеросклеротичните сърдечно-съдови заболявания, по време на профилактичен преглед (Check Up) също могат да бъдат открити и лекувани заболявания на сърдечната клапа, хипертонията и нарушения на сърдечния ритъм. В този контекст, в допълнение към тестовете за профилактичен преглед (Check Up) може да се използва и 24-часов холтер за сърдечен ритъм и кръвно налягане. Доплеровите изследвания на долните и горните крайници (ултразвук, провеждан за изследване на състоянието на съдовете в горната част на тялото или краката) не са включени в рутинните пакети за профилактичен преглед. Лицата с признаци на разширена или съдова недостатъчност се пренасочват към специалистите по сърдечно-съдова хирургия, и ако тези прегледи са необходими се добавят като допълнително изследване към профилактичните прегледи (Check Up).

Пълният списък програми за профилактичен преглед и тяхното съдържание можете да намерите тук: CHECK-UP-BG

Доктори специалисти