Рак на главата и шията

Сподели [social_share/]

Рак на главата и шията

Рак на шията и главата обхваща голяма група онкологични заболявания. В зависимост от тъканите, от които туморът произхожда, те се класифицират като:

  • карциноми на устните, тумори на устната кухина,
  • рак на носа и синусовата кухина,
  • тумори на слюнчените жлези,
  • рак на челюстната кост,
  • тумори на фаринкса и ларинкса.

Рискови фактори

Хроничните зъбни проблеми и лошата устна хигиена, хроничното възпаление в устата, инфектирани зъби, лошо прилепнали зъбни протези, външни причини като продължително излагане на UV лъчение като цяло са сред рисковите фактори. Трябва да се подчертае, че рискът от развитие на рак при хората употребяващи както алкохол, така и тютюневи изделия се увеличава 15-20 пъти в сравнение с въздържателите. Съществува също риск и от генетично предразположение.

Лезиите започват като безболезнени образувания и / или обикновена незарастваща рана или бяла плака върху лигавицата. Ако се пренебрегват, с време се появяват като широко разпространени тумори, които са болезнени и кървят. Но най-важното е, че са се разпространили по шийните жлези (с лимфно разпространение) и / или са метастазирали в отдалечени органи.

Диагностика на рак на главата и шията

Задължително е да се обърнат към лекарско обследване лицата, при които се наблюдават:

  • незарастващи лезии на устните или устата,
  • чести повтарящи се течове от носа или кървене,
  • осезаеми с ръка постоянни лезии от меки тъкани,
  • пресипнал глас
  • промени във формата на зъбите или загуба на зъби.

След биопсия на съмнителните лезии и диагностиране на тъканите чрез усъвършенстваните образни методи като компютърна томография и PET-CT, много лесно могат да бъдат определени размерът и степента на заболяването на пациента.

Лечение на туморите

При рак на главата и шията се прилага не само химиотерапия и лъчетерапия, но и съвременно хирургично лечение. Лечението се определя според стадия на заболяването от страна на комисия състояща се от специалисти по медикална онкология, радиационна онкология, рентгенология и специалисти по ядрена медицина.

Приносът на краниофациалната хирургия при рак на главата и шията е не само за премахване на тумора и шийните нодули. Специалистите отстраняват дефектите на тъканите, причинени от микрохирургичните трансплантации, запълват костните дефицити и поправят нервните разрези. Благодарение на тези интервенции се увеличава продължителността на живот на пациентите ни и се подобрява качеството им на живот.

Department Doctors

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2021
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени