Новини

Сподели

10 заблуди, свързани с рака

За учените лечението на рака е един от основните здравни проблеми за разрешаване. Според изчисления в тялото ни има около 100 трилиона клетки. Всичко, свързано с формирането на тези клетки – как те ще работят, как ще се променят или дори как да умират е кодирано в генетичния код на ДНК. Още с раждането ни тялото знае как да поправи грешното поведение на клетките, но когато този механизъм се повреди, то тогава се появява ракът.

Специалистите от Анадолу Медицински Център информират за 10 заблуди, свързани с коварното заболяване рак.

Ракът е заразен. Не, ракът не е заразен. Няма риск човек да се зарази когато контактува с онкологично болен човек и когато се намира близо до такъв. Въпреки това, макар и рядко, някои видове рак се причиняват от вируси. Пример за това е ракът на маточната шийка, причинен от човешкия папилома вирус (HPV), но рискът от това заболяване значително намалява в резултат на съществуваща ваксина.

Дете, чийто родители имат онкологично заболяване, развива рак. Това твърдение не е вярно. Някои от нас са генетично предразположени към рак, например към рак на дебелото черво. Но това не може да се обобщи за всички. Освен в много специални случаи, няма закономерност в това, че болен от рак родител ще предаде заболяването на детето си.

Външни фактори като боя за коса и парфюми водят до рак. Всяко едно токсично вещество оказва влияние върху нашите клетки и ДНК. Колкото по-далеч сме от токсични вещества, толкова по-здрави ще бъдем. Връзката – развитие на рак вследтвие използването на дезодоранти и козметични продукти, не е доказана.

Позитивното мислене може да победи рака. При лечението на рак позитивното мислене е от съществено значение, но това не е достатъчно. Важно е по време на лечение да се опази физическото и психическото състояние на пациента. С напредване на техниките в хирургията и радиологията, позитивното мислене определено допринася за по-добри резултати.

Да не се казва на пациента, че е болен от рак. Погрешно е мисленето, че „за да не се сломи духа на онкоболният и за да не се обостри заболяването“ не бива да му се казва истината. Напротив, за запазване на трезвата мисъл на пациента е необходимо информацията да му бъде представена по спокоен и разбираем за него начин. Необходимо е да бъдат споделени и възможностите за лечение, тъй като от него ще се иска съгласие.

Ракът се разпростира при хирургична интервенция. Това е изключително неоснователно твърдение. При повечето ракови заболявания хирургичното лечение дава най-успешен резултат. Премахването на засегнатия орган или туморно образувание дава на пациента по-голям шанс за оцеляване и по-малък риск от повторно завръщане на рака.

Вземането на биопсия увеличава разпростирането на рака. Биопсията е от съществено значение за диагностициране на заболяването и за планиране на лечението. Научни доказателства, които да подкрепят твърдението, че взимането на биопсия би предизвикало разпространение на рака, няма.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2015
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени