Новини

Сподели [social_share/]

Ако детето ти е болно от рак

Да научиш, че детето ти е болно от рак е най-жестокия удар, който може да ти поднесе съдбата. Ракът създава криза в живота на всеки член от семейството и нормалния ритъм на живот търпи промяна. Поставянето на тежката диагноза е огромен стрес и напрежение, и семейството трябва да се мине през всички емоции – болка, страх, тъга, вина, гняв, за да може в един момент да се съсредоточи върху детето и неговото лечение.

Борейки се със собствените страхове и объркване, родителите трябва да се изправят и пред отговорността да обяснят на детето си за заболяването, което има. Много са тези, които смятат, че го защитават като не му казват, но истината е че, казвайки му за заболяването по подходящия начин, ще се създаде доверие родител-дете, дете-лекар.

Какво да се каже на дете, болно от рак, зависи както от неговата възраст, така и от това, което родителят смята, че детето му е в състояние да разбере. Но определено детето трябва да знае какво се случва. То усеща, че нещо не е наред и вместо да използва въображението си или да чуе за диагнозата си от странични хора, семейството е това, което трябва да намери подходящия момент и думи, с които да обясни ситуацията.

Международният ден на децата, болни от рак – 15 февруари, ни напомни, че ранното диагностициране е предпоставка за предотвратяване на риск.

Този ден е ден на надеждата, надеждата, че с правилно лечение, съчетано с иновативни методи, съвременна апаратура и квалифициран медицински екип, лекарите ще планират и осъществят най-доброто лечение.

По последни данни в световен мащаб всяка година около 200 000 деца са диагностицирани с рак, като 20% умират от коварната болест поради липса на средства, донорска кръв и квалифицирана медицинска помощ.

Причините за появата на дадено заболяване са неясни, симптомите – неспецифични. Но това, което трябва да правят родителите е да водят децата си на редовни медицински прегледи и да обръщат внимание на необичайни симптоми, които не изчезват с времето.

Най-често срещани ракови заболявания при децата
 • Левкемия – ракови заболявания на кръвта и костният мозък и представляват около 30% от всички ракови заболявания при децата. Най-често срещани са остра лимфоцитна левкемия и остра миелогенна левкемия. Тези левкемии могат да причинят:
  • костна и ставна болка
  • умора
  • слабост
  • бледа кожа
  • кървене или посиняване
  • треска
  • загуба на тегло, и др. симптоми.
Острата левкемия се развива бързо, така че лечението трябва да се предприеме веднага след като се открие.
 • Тумори на мозъка и на централната нервна система. Това са вторите най-често срещани ракови заболявания при децата и представляват около 26% от раковите заболявания при децата. Има различни видове тумори на мозъка, като лечението за всеки един от тях е различно. Симптомите могат да бъдат:
  • главоболие
  • гадене
  • повръщане
  • замъглено или двойно виждане
  • замайване
  • затруднения при ходене
  • задържане на предмети и др.
Тумори на гръбначният мозък се срещат по-рядко при децата в сравнение с мозъчните тумори.
 • Невробластом – представлява 6% от рака в детска възраст. Среща се при бебета и малки деца, и по-рядко рядко при деца над 10-годишна възраст. Този тумор може да се развие навсякъде, но обикновено засяга корема и се забелязва като подуване. Може да предизвика болка в костите и повишена температура.
 • Тумор на Вилмс – нарича се още нефробластом, представлява около 5% от рака в детска възраст и се развива в един и рядко в двата бъбрека. Той е най-често срещан при деца на 3-4 години и не е характерен при деца над 6-годишна възраст. Може да се появи като подуване или бучка в корема. Понякога детето може да има други симптоми като треска, болка, гадене или липса на апетит.
 • Рабдомиосарком – представлява около 3% от рака в детска възраст и започва в клетките, които обикновено се развиват в скелетните мускули – тези, които ние контролираме, за да движим части от тялото. Този вид рак може да се развие във всяка част от тялото, включително на главата и шията, слабините, корема, таза, ръката или крака.
Това е най-често срещаният тип на сарком на меките тъкани при деца и симптомите са болка, подуване или и двете.
 • Ретинобластом – представлява около 2% от рака в детска възраст и засяга очите. Среща се при 2-годишни деца и по-рядко при деца над 6-годишна възраст. Ретинобластомът обикновено се установява когато родител или лекар забележат, че очите на детето изглеждат необичайно. Нормално е, когато ти светнат със светлина в очите зеницата да изглежда червена заради кръвта в кръвоносните съдове в задната част на окото. Но при око с ретинобластом, зеницата е бяла или розова.
 • Остеосарком – среща се най-често в пубертета и обикновено се развива в райони, където костта се развива бързо – в края на дългите кости на краката или ръцете. Това често води до болки в костите, които се влошават през нощта или при дейност. Може също така да доведе до подуване в областта около костта.
В отделението по педиатрична онкология в Анадолу Медицински Център се лекуват пациенти със заболявания като:
 • левкемия;
 • лимфом;
 • тумори на централната нервна система;
 • тумор на Вилмс;
 • невробластом;
 • рабдомиосарком;
 • ретинобластом;
 • ендокринни тумори;
 • неврофиброматоза, и др. заболяваня.

Прилага се специализирана консултация с насочени изследвания. Самите лекари разработват индивидуален план и прилагат мултидисциплинарен подход при лечението на всеки пациент.

Специалистите от Анадолу Медицински Център съветват родителите да не пренебрегват превенцията. Колкото по-рано бъде установено ,че детото е болно от рак, толкова по-надеждни са прогнозите.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2015
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.