Опасноста за онкологичните заболявания е двойно по-голяма при хора с наднормено тегло. Всеки от нас трябва да се храни безопасно и здравословно – това е посланието на тазгодишния Световен ден на здравето, 7 април. Безопасната и питателна храна е от съществено значение за доброто здраве на всеки индивид. Човек трябва да знае с какво се храни и как се храни, защото заплахите, които крият храните водят до редица здравословни проблеми.
„Ако 35% от случаите на ракови заболявания са свързани с хранителните навици, то честотата на онкологичните заболявания е двойно по-голяма при хора с наднормено тегло“, казват те. Следователно, хранителните навици и теглото са едни от факторите, които влият значително върху здравето. Затова, независимо на колко години сте, спортувайте. При двигателна активност:
При онкоболните пациенти нежеланите ефекти от лечението се свеждат до минимум. Според онколозите двигателната активност трябва да бъде неразривна част както по време на лечението – поддържа пациентите в кондиция и ги кара да се чувстват по-енергични, така и в периода на възстановяване. Но тъй като заболяването при всеки е различно, е важна консултацията с лекуващия лекар, който да каже какви спортове са подходящи.
За правилния подбор на храни, за начина на приготвяне на храната, за консервирането и складирането на хранителните продукти, както и за методите, свързани с предпазване от ракови заболявания информира диетологът д-р Чагатай Демир от Анадолу Медицински Център в книгата си “Правилно хранене при здраве и при рак“. В наръчника за здравословно хранене авторът набляга на ежедневната консумация на плодове и зеленчуци, на бобови растения и пълнозърнести храни, както и на ограничаването на месото и наситени мазнини.
Термичната обработка на храната също е важна част от здравословния начин на хранене. Като алтернатива на начините, свързани с бързата обработка на храната на висока температура, д-р Демир препоръчва готвене на пара и на фурна, при което се запазват хранителните стойности в продуктите.