Новини

Сподели [social_share/]

Честотата на онкологичните заболявания е двойно по-голяма при хора с наднормено тегло

Опасноста за онкологичните заболявания е двойно по-голяма при хора с наднормено тегло. Всеки от нас трябва да се храни безопасно и здравословно – това е посланието на тазгодишния Световен ден на здравето, 7 април. Безопасната и питателна храна е от съществено значение за доброто здраве на всеки индивид. Човек трябва да знае с какво се храни и как се храни, защото заплахите, които крият храните водят до редица здравословни проблеми.

Специалистите от Анадолу Медицински Център напомнят, че има връзка между рака и хранителния режим.

„Ако 35% от случаите на ракови заболявания са свързани с хранителните навици, то честотата на онкологичните заболявания е двойно по-голяма при хора с наднормено тегло“, казват те. Следователно, хранителните навици и теглото са едни от факторите, които влият значително върху здравето. Затова, независимо на колко години сте, спортувайте. При двигателна активност:

 • сърдечно-съдовата система работи по-добре;
 • кръвните депа се изпразват;
 • кръвта се насочва към работещите мускули;
 • отварят се нови капиляри;
 • подобрява се кръвооросяването;
 • засилва се сърдечния мускул и се понижава кръвното налягане;
 • упражненията водят до психично отпускане;
 • повишаване на емоционалния тонус и на самочувствието.

При онкоболните пациенти нежеланите ефекти от лечението се свеждат до минимум. Според онколозите двигателната активност трябва да бъде неразривна част както по време на лечението – поддържа пациентите в кондиция и ги кара да се чувстват по-енергични, така и в периода на възстановяване. Но тъй като заболяването при всеки е различно, е важна консултацията с лекуващия лекар, който да каже какви спортове са подходящи.

За правилния подбор на храни, за начина на приготвяне на храната, за консервирането и складирането на хранителните продукти, както и за методите, свързани с предпазване от ракови заболявания информира диетологът д-р Чагатай Демир от Анадолу Медицински Център в книгата си “Правилно хранене при здраве и при рак“. В наръчника за здравословно хранене авторът набляга на ежедневната консумация на плодове и зеленчуци, на бобови растения и пълнозърнести храни, както и на ограничаването на месото и наситени мазнини.

Термичната обработка на храната също е важна част от здравословния начин на хранене. Като алтернатива на начините, свързани с бързата обработка на храната на висока температура, д-р Демир препоръчва готвене на пара и на фурна, при което се запазват хранителните стойности в продуктите.

Препоръки за здравословно ежедневно хранене
 • Разнообразие на продукти и храни с цел да се избегне дефицитът на хранителни съставки;
 • Консумация на зърнените продукти, които да съдържат съответното количество целулоза;
 • Важен елемент на ежедневното хранене са млечните продукти;
 • Месото не се отнася към основните хранителни продукти и следователно не е необходимо да се консумира ежедневно. Добър източник на белтъчини са варивата;
 • Приемът на мазнини е препоръчително да се ограничи и да се заменят с растителни масла и зехтин;
 • Спазвайте мярка в добавянето на сол;
 • Ежедневно да се консумират зеленчуци и плодове – източник на целулоза и вода, необходима на организма;
 • Сладкишите не доставят хранителни съставки и са причина за затлъстяване и следователно не трябва да са част от ежедневното хранене;
 • Всеки ден трябва да се приема вода. Препоръчително е да се избягват подсладените и газирани напитки.
 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2015
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.