Новини

Сподели [social_share/]

Епилепсия: аномалия на мозъка

Епилепсия е сред най-често срещаните и вече важни заболявания на нашето време. Може да бъде лекувана и контролирана с лекарства. За жалост, в много случаи диагностицирането на епилепсията закъснява. Причината е, че епилептичните пристъпи често се бъркат с тези на психологичните заболявания.

Докато това се случва при 1% от населението на света, едва при 75% от случаите на епилепсия може да се постави диагнозата. При останалата четвърт или не се назначава лечение за поддържане на нормален социален живот, или дори не се установява наличието на заболяването и се привиква към появяващите се симптоми.

Какво е епилепсията? Какви са симптомите и щетите от нея? Какво е нейното лечение? Тюркер Шахинер, професор по неврология към Анадолу медицински център, отговаря на нашите въпроси.

Прекомерна неврологична активност в мозъка

Епилепсията е разпространено хронично неврологично заболяване, характеризиращо се с припадъци. Причината за тези епилептични припадъци са аномалии в развитието на мозъка. Характеристиките на припадъците зависят от частта на мозъка, в която се появяват тези аномалии. Например, ако е зона, свързана с движението, пациентът пада и започва да трепери. В други случаи, ако е в зона, свързана със зрението, пациентът започва да халюцинира. Доктор Тюркер Шахинер твърди, че пристъпите са неопределени видове.

От друга страна, има пациенти, които нямат точно тези симптоми, но техните пристъпи водят до психиатрични проблеми. Някои пациенти не губят напълно съзнание по време на пристъпите си, но са интровертни, излизат навън и се скитат. Мозъкът не регистрира тази активност, в следствие на което пациентът не помни нищо.

Най-често срещаната форма на епилепсия е „темпорална епилепсия”, при която имаме повтарящи се епилептични припадъци, идващи от единия или двата слепоочни дяла на мозъка. В редки случаи пациентът пребледнява, или изпитва странно усещане надигащо се от стомаха. Често се наблюдава прилив на усещания. Пациентът не отговаря на задаваните въпроси и е неадекватен. Тъй като не е изцяло в съзнание през това време, той само частично помни пристъпа. Най-често се среща при хора между 10 и 30 години, когато най-често се наблюдават хормонални промени. Епилепсията може да е вродена, или да е причинена от травма.

Диагноза и лечение

Д-р Тюркер Шахинер резюмира диагностицирането по следния начин: „Ние правим определени тестове, видеозаписи. За щастие Анадолу медицински център има модерна лаборатория за електроенцефалограма. Имаме възможност продължително време да наблюдаваме спонтанната мозъчна активност за 24-48 часа, или дори ако се налага за цял месец. Такива наблюдения ни дават важна информация за вида и честотата на пристъпите. Нещо повече, благодарение на електроенцефалограмата можем да кажем, дали пристъпите са устойчиви или не.

Епилептична хирургия

Досега в Турция са направени около 1000 операции. Изисква се силна екипна работа, която не може да бъде предложена от всяка клиника. Екипът е съставен от невролози, мозъчни хирурзи, радиолози, психиатри, психолози и специалисти социални услуги. В Турция около 300 000 пациенти получават лечение. Д-р Тюркер Сахинер отбелязва, че повечето пациенти предпочитат операцията пред лекарственото лечение. Той добавя, че операцията трябва да се прилага в крайни случаи.

Друг метод на лечение е „стимулация на вагусовия нерв”. Тази система позволява стимулирането на вагусовия нерв без хирургическа намеса. Това се прави, чрез имплантиране на генератор върху гърдите. Генераторът се свързва с вагус нерва на врата, като изпраща електрически импулси към вагус нерва на постоянни интервали, намалявайки честотата на пристъпите. Днес около 300 пациента се лекуват с тази процедура.

Независимо от методите на лечение, пациентът трябва да вземе някои мерки. Ако пациентът консумира нещо, което води до пристъпи, той трябва да се консултира със своите лекари и да го избягва. „Правила, които пациентите с епилепсия трябва да спазват се определят от лекуващия лекар ”, добавя д-р Тюркер Шахинер.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2014
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени