Новини

Сподели [social_share/]

Ежегоден мамографски преглед за жените над 40 години

Ракът на млечната жлеза е един от най-често срещаните видове рак сред жените. И както при много видове рак, ранната диагностика и лечение на рака на млечната жлеза може да спаси живот. За ранна диагностика на това заболяване е важно всички жени над 40-годишна възраст да преминават редовно мамографски прегледи. Хората от рисковите групи е необходимо да преминават прегледи по-често. Моля, отнасяйте се сериозно към своето здраве и скрининговите тестове, ако във вашето семейство има случаи на раковоболни, особено по майчина линия.

Главният хирург на Анадолу Медицински Център, проф. д-р на медицинските науки Метин Чакмачъ (Metin Çakmakçı) отговаря на нашите въпроси относно карцинома на млечната жлеза.

Какво представлява рака на млечната жлеза?

Генетичната структура на клетките, изграждащи тъканите и органите в нашето тяло може да се влоши по редица причини. Размножаването на клетките може да протече без определена цел и безконтролно и по този начин да способства за формирането на новообразувания и тумори. Новообразуванията, и впоследствие туморите, могат да бъдат злокачествени и могат да преминат в други части на тялото, образувайки вторични тумори. Тези вторични тумори се наричат метастази. Това се случва и при рака на млечната жлеза, където неконтролируемият растеж на клетките води до новообразувания и в резултат, на определен етап, това води до поява на метастази в други части на тялото.

Каква е честотата на развитие на рак на млечната жлеза?

След рака на кожата, ракът на млечната жлеза е най-често срещания вид рак при жените. Според статистиката за смъртните случаи вследствие раково заболяване, на първо място е ракът на белите дробове, на второ място е ракът на млечната жлеза при жените. При новородени момиченца шансът да развият болестта на някакъв етап от живота си е 13%, което твърде висок показател.

Какво трябва да направи жената за ранна диагностика?

Рискът от заболяване се увеличава с възрастта. Жената трябва да започне редовни медицински прегледи след 40-45-годишна възраст. Ние препоръчваме ежегоден преглед, мамография и ехографияза всички жени над 40 години. Лицата от рисковите групи трябва да преминават на прегледи по-често. Структурата на гърдата може да възпрепятства получаването на ясна картина при мамографски преглед. В този случай ние прибягваме до ядрено магнитен резонанс.

Колко надеждна е мамографията?

Днес мамографията е най-добрия метод за диагностика на рака на млечната жлеза.

В същото време има много тумори, които мамографията не може да установи. Понякога мамографският преглед може да даде нормални резултати, въпреки наличието на тумор на млечната жлеза. С други думи, нормалните резултати от мамографския преглед не винаги означават, че „вие нямате рак на млечната жлеза”. Аз съм привърженик на провеждането на ехография и мамография. Мамографията открива туморите в млечната жлеза в 85% от случаите. Известни са случаи, когато мамографията е неефективна по технически причини. Ние не можем да открием това, което търсим, и в такива случаи пристъпваме към алтернативни методи като ядрено магнитен резонанс.

Кога да подозираме за наличието на рак на млечната жлеза?

Много е важно жените сами да изследват гърдите си и веднага да се обърнат към лекар, ако напипат бучки. Бучките се образуват не само в гърдите, но и в подмишниците. Други симптоми са изтичане на течност от гърдата, изменения на кожата на гърдата, на по-късни етапи – образуване на портокалова кожа.

Много е важно да се започнат скрининг тестове в по-ранна възраст преди появата на оплаквания и симптоми. Това ще доведе до откриване на заболяването на много по- ранен етап. Благодарение на мамографията и другите методи, новобразуванията могат да бъдат открити преди превръщането им в тумор.

Кои са рисковите групи?

Рискът от заболяване се появява след 40-годишна възраст и расте с възрастта. Почти 10% от случаите са генетично обусловени. Особено внимание трябва да се обърне, ако в семейството има случаи на заболели от рак на млечната жлеза – майка, леля, сестра. Жените от тези семейства трябва да преминават медицински прегледи по-често.

Обикновено жените, напипали образувания в гърдите си, се обръщат към гинеколог.

Това не е правилно. Тези жени трябва да се обърнат към хирург. Разбира се, гинекологът може да осъществи преглед с цел проверка. Въпреки това, в случай на каквито и да било симптоми или оплаквания, на първо място трябва да се консултира с хирург.

Задължителна ли е операцията?

На първо място е необходимо да се постави диагноза и, ако се потвърди наличието на рак, се определя доколко се е разпространил. Необходимо е да се съберат проби от съответните тъкани. След определяне на вида и степента на рак, първата стъпка е хирургическо отстраняване на тумора. Има не само хирургично лечение. Методът на лечение се определя в зависимост от стадия на заболяването, т.е. взема се пред вид размера и разпространението на болестта, заедно с предпочитанията на пациента по отношение на лечението. Ние винаги предпочитаме да запазим гърдата, вместо да я отстраним. Стремим се да премахваме само зоната на тумора в съответствие с определени правила. Все пак, това не винаги е възможно.

Дали кърменето намалява шансовете за рак на гърдата?

Няма обосновани хипотези, че кърмещите жени са с нисък риск, а некърмещи жени са изложени на висок риск. Наличието или липсата на кърмене не оказва влияние върху рисковите фактори за заболяването. Искам да кажа, че дали е имало кърмене или не, правилата за скрининг и изследване остават непроменени. Разбира се, има някои обобщения за големи групи, но това няма абсолютно нищо общо с личността. Например, увеличаване на риска от развитие на рак на гърдата от 10 до 10.5 процента няма значение за хората. Важното е жените да разберат дали е имало случаи на рак на гърдата в семейството, особено от страна на майката.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2014
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.