Новини

Сподели [social_share/]

Избор на оперативно лечение на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза отговаря за секрецията на хормон на щитовидната жлеза, който е жизнено важен за метаболизма.Този хормон регулира клетъчния метаболизъм. В известен смисъл именно този хормон определя бързината на функциониране на клетките в организма.

Поначало можем да разделим всички заболявания на щитовидната жлеза на две групи: функционални и структурни. Всяка група съдържа голямо разнообразие от заболявания. Първата група, на функционалните разстройства, причинява нарушения на хормоналните нива. Пациентите от тази група  могат да изпитат прекомерно или недостатъчно действие на функцията на тази жлеза, което влияе на равнищата на секреция на хормона. Това от своя страна може да доведе до определени проблеми в организма. Втората група е свързана с болести, причинени от структурни изменения в тази жлеза. Пациентите с уголемени възли, доброкачествени и злокачествени (ракови) тумори в щитовидната жлеза, се отнасят към втората група.

Оперативната намеса е вариант за лечение на заболяванията на щитовидната жлеза. Въпреки това, извършването на подобни операции на пациенти в определено време изисква познания и умения, докато успехът на операцията с минимални странични ефекти за здравето на пациента изисква специален талант и опит.

Главният хирург на Анадолу Медицински център, професор доктор на медицинските науки  Метин Чакмакчи (Metin Çakmakçı) отговаря на нашите въпроси за хирургичното лечение на заболяванията на щитовидната жлеза.

Пациенти с какви заболявания на щитовидната жлеза могат да се оперират?

Ние разглеждаме вариантите за хирургично лечение на пациенти със заболявания на щитовидната жлеза в три основни групи: първата група пациенти са тези, при които е диагностициран рак на щитовидната жлеза, с помощта на биопсия чрез тънка игла или при чиито резултати от биопсията патологът се съмнява за наличие на рак.

Към втората група пациенти спадат тези, при които се появяват симптоми на компресия или козметични проблеми, свързани с увеличаване на лимфните възли. Ние бихме могли да препоръчаме оперативно лечение на проблема, ако установим изменения в размера на лимфните възли на пациента, наблюдаващи се при подозрения за  наличие на рак.

Третата група пациенти се състои от болни от хипертиреоидизъм – състояние, при което има свръхпроизводство на този хормон от щитовидната жлеза. Ние препоръчваме хирургично лечение на болните от хипертиреоидизъм, независимо от проведеното медикаментозно лечение или лечение с радиоактивен йод, а също така и при случаи на хроничен хипертиреоидизъм. Оперативно лечение се препоръчва и на пациенти със странични ефекти от проведено медикаментозно лечение или лечение с радиоактивен йод или на пациенти, на които не се препоръчва такова лечение, заради други здравословни проблеми или бременност.

Какво определя метода на лечение на болни от  хипертиреоидизъм?

Ние можем да лекуваме  хипертиреоидизъм по три различни метода: чрез медикаментозно лечение, чрез лечение с радиоактивен йод или чрез оперативен метод. Лекарствата, които се приемат за подтискане на секрецията на хормоните на щитовидната жлеза, намаляват скоростта на функциониране на тази жлеза. Радиоактивният йод намалява количеството тъкан, изработваща хормона, като разрушава клетъчната структура на щитовидната жлеза. Хирургичното лечение, от друга страна, включва частично или пълно отстраняване на щитовидната жлеза, изчиствайки организма от излишната тъкан, която произвежда въпросните хормони. Ние вземаме решение след внимателно разглеждане на ползите от различните видове лечение при конкретния пациент. При вземане на решение за начина на лечение ние се съобразяваме и с такива фактори като възраст, пол, предишно лечение, съпътстващи заболявания, както и резултатите от скрининг тестовете на пациента като ултразвук и сцинтиграфия.

Какъв метод за лечение препоръчвате на пациенти, които планират да имат деца? 

Вариантът за лечение с радиоактивен йод не се обсъжда, ако пациентът все още е във фертилна възраст или планира да има деца. При тези пациенти ние използваме медикаментозно или хирургическо лечение.

Какви шансове за рецидив има при пациенти на медикаментозно лечение?

Първоначално при пациенти с  хипертиреоидизъм ние предпочитаме медикаментозно лечение. Но най-големия проблем при този вид лечение е възможността за рецидив след проведения курс на лечение. Рецидивът се среща при много пациенти в течение на една година след окончателно преустановения прием на лекарства. Само около 20% остават здрави пет години след преустановяване на медикаментозното лечение. Освен това, някои пациенти не могат да използват някои лекарства, заради появата на странични ефекти и алергични реакции. Това означава, че при такива пациенти остава един възможен избор на лечение – хирургичния.

Как протича операцията?

Основният принцип на оперативното лечение на хипертиреоидизъм е да се намали обема на щитовидната жлеза, произвеждаща хормона. Благодарение на този метод голяма част от пациентите остават с нормално функционираща щитовидната жлеза след операцията. И все пак малък брой от пациентите се сблъскват с рецидив на болестта и това може да породи проблеми в лечението. В допълнение, съществува риск от развитие на хипотиреоидизъм, ако останалата тъкан от щитовидна жлеза не може да произведе нормалното количество хормон, от което тялото се нуждае. Въпреки това, шанса за подобно усложнение е много малък и контролирането на нивото на хормоните чрез медикаменти е много лесно.

Опитът, съчетан с достиженията в областта на технологиите, вкл. новите източници на енергия, отвори пътя за по-безопасни и ефективни операции на щитовидната жлеза. Това развитие доведе до увеличаване на популярността на тиреоидектомичните операции. Този метод включва пълното отстраняване на щитовидната жлеза, елиминирайки шанса за появата на рецидив.

Колко често сред пациентите се среща нодуларна гуша?

Изследванията показват, че броя на хората с нодуларна гуша е около 10%. Секционните патоанатомични изследвания показват по-висок процент.

Дали всички видове нодуларна гуша показват наличие на рак?

Въпреки че шансовете за откриването на възли (нодули) са доста високи, процентът на хората с рак на щитовидната жлеза е нисък. С други думи, хората не трябва да мислят, че откриването на бучки, показва наличие на рак. В действителност, ние сме склонни да мислим, че повечето такива изменения са доброкачествени.

Дали операцията е единственият изход при  пациенти с нодуларна гуша?

Всеки възел трябва да се взема на сериозно и да се направят изследвания, въпреки че операция не винаги се налага. При изследването на възлите на пациента, ние вземаме под внимание медицинската анамнеза, оплакванията на пациента, резултатите от прегледа и скрининга. По принцип, за възлите по-малки от 1 см, без радиологичен риск, е достатъчно само периодично наблюдение. Препоръчваме тънкоигленна биопсия за възелчета, по-големи от 1 см, които попадат във рисковата група. В последно време тънкоиглената биопсия придоби популярност, заедно с работата на цитологията (науката, която изучава  клетките) и интервенционалната радиология. Благодарение на тънкоиглената биопсия, при съмненията на патолозите за ракови възелчета, те незабавно се отстраняват по хирургичен път. Днес ракът на щитовидната жлеза е един от няколкото вида рак, които успешно се лекуват чрез оперативен метод.

Обмисляте ли варианти за оперативно лечение на доброкачествени образувания?

Съществува хирургично лечение дори и за доброкачествени образувания. По-голямата част от тях могат да причинят оплаквания като трудности при преглъщане и болка. Техният размер може да причини и естетични проблеми. В случаи на рак и хипертиреоза, ние предпочитаме да се отстрани изцяло щитовидната жлеза. При пациенти с доброкачествени образувания, оперативното лечение е ограничено. В такъв случай ние отстраняваме само частта, съдържаща най-много възли. Ние се стремим да оставим максимум здрава тъкан, за да може организмът си набавя достатъчно количество хормони на щитовидната жлеза. При необходимост ние правим експресно патологично изследване на един от етапите на операцията и така определяме по-нататъшния ход на операцията.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2014
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.