Новини

Сподели

Mайка и на 40+ години

Често новогодишните пожелания са за бебе в семейството. За съжаление не малко семейства страдат от невъзможността да сбъднат това свое желание, особено при жените над 40 години, отложили децата заради кариерата. Тъй като запасът от яйцеклетки намалява с възрастта, процентът на забременяване при жени на 40-42 години е около 30, а при жени над 45 години е по-малък от 3. Напредъкът на медицината и новите техники дават все повече възможности на жените над 40 години да станат майки.

Новите медикаменти и все по-големия опит на лекарите, водят до увеличение на успеваемостта на инвитро оплождането от един опит при поставяне максимум на един до два ембриона. Една от основните причини за това е напредъкът в лабораторната сфера. В днешно време съществуват ембриологични лаборатории, които анализират околната среда, необходима на ембрионите. Благодарение преди всичко на широкото навлизане на генетичното диагностициране преди имплантирането, или, казано с други думи, на генетичния скрининг, извършван с цел подбор на най-здравия ембрион преди неговото прехвърляне в матката, броят на успешните забременявания и раждания при жени на възраст 40 и повече години се е увеличил драстично в сравнение с миналото.

Процентът на деца, родени с увреждания и усложнения, получени вследствие на бременността, наблюдавани при жени на 40 и повече години може да е по-голям, но нарастването му е незначително. Днес всички тези усложнения и увреждания могат да бъдат предвидени научно и с провеждането на подходящите контролни прегледи и предприемането на съответните предпазни мерки. Освен това инвитро оплождането играе голяма роля в предотвратяването на раждане на деца с увреждания. Това се дължи на метода на генетично диагностициране преди имплантирането, при който ембрионите се изследват един по един, отделят се здравите и се отстранява възможността от създаване на деца с увреждания, включително и такива със синдром на Даун. Факт, показващ, че забременяването на 40 и повече години е вече по-безопасно.

Нещо повече, увеличава се успешното забременяване при използване на замразени ембриони. Препоръчително е жени, които не възнамеряват да имат деца до 38 годишна възраст поради социални фактори, или заради кариера, да замразят яйцеклетки. Всъщност всяка жена, която има по-малък запас от яйцеклетки, може да замрази своите. Замразяването на яйцеклетки е рутинен метод с широка и успешна приложимост. Благодарение на новите технологии, качеството на яйцеклетките, които се замразяват много бързо при -196° (метод, наречен „витрификация“) не се влошава при размразяването им. Ако замразената яйцеклетка е с добро качество, то се запазва и след нейното размразяване. Технически, замразените яйцеклетки могат да бъдат съхранявани до 10 години, но съгласно действащото у нас законодателство, времето за съхранение на замразените яйцеклетки е до 5 години.

Яйцеклетките на раково болни също могат да бъдат замразявани. Тъй като процесът на лечение на рака обикновено включва химиотерапия, това е и една от причините, които водят до настъпването на ранна менопауза у жените. Ако млада жена следва да се подложи на химиотерапия, горещо препоръчваме да замрази яйцеклетки преди лечението. Яйцеклетките на пациентката се събират и замразяват преди започване на раковото лечение. След като пациентката се възстанови, тези яйцеклетки се размразяват и се обработват до получаване на ембрион.

Ако отново новогодишно си пожелавате бебе в семейството, обърнете се към нашите специалисти от отделението по репродуктивно здраве.

 

 

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2018
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени