Новини

Сподели [social_share/]

По-безопасна неврохирургия

По-безопасна неврохирургия предлагана от Анадолу Медицински Център. По време на операции на мозъка и на гръбначния мозък, за хирурга и за пациента е много важно да не се увредят нервните тъкани. За реализирането на безопасни операции в департамента по неврохирургия към Анадолу Медицински Център в се прилага метода интраоперативния мултимодален невромониторинг.

Накратко невромониторингът представлява измерване и записване по време на операцията на електрическите вълни. Те преминават през гръбначния мозък и определят двигателните и сетивните функции на тялото. Това е метод, който предоставя своевременна информация на хирурга дали тъкан, видяна с невъоръжено око или микроскоп, е нервна тъкан или не.

Как се прилага метода?

Преди началото на операцията, докато пациентът е под обща анестезия, се поставят стимулиращи и записващи електроди на съответните места по скалпа и по мускулите на ръцете и краката. В началото на операцията с помощта на специални устройства се записват моторните, сетивните и рефлексните електрически стимулирани реакции. По време на операцията специалистът по интраоперативен мониторинг или специалистът по неврофизиология, дава на хирурга обратна връзка дали има промяна в начина и реда на протичане на реакциите. Проследяването на електрически стимулираните реакции е с около 90% точност и помага да се намали рискът от необратимо увреждане. Невромониторингът дава голям комфорт на хирурга по време на операцията, като значително увеличава безопасността на операцията за пациента. Нарича се мултимодален мониторинг, тъй като електрическите стимулации се подават и проследяват едновременно.

Кои нерви се проследяват?

В операциите се наблюдават две основни нервни трасета: моторните и сензорните потенциали. Моторно предизвиканите потенциали проследяват трасето, което преминава от мозъка към ръцете и краката и определя двигателната способност. Сензорно предизвиканите потенциали наблюдават процеси на дълбоко сетивно ниво. Те са много чувствителни към ситуации като ниско кръвно налягане и кървене. При операции на гръбначния стълб с електромиография (ЕМГ) се проследяват корените на нервите. Специалистът по невромониторинг незабавно предупреждава хирурга, че има проблем, започващ от корените на двигателния нерв. Това се налага за да спре операцията или да промени хирургическия подход преди да се предизвика необратимо увреждане.

При какви други операции може да се използва?

Използването на невромониторинга при някои вродени заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък увеличава шансовете за успех в операциите. Например, възможно е да се определи дали корените на нервите са моторни (имат функция, свързана с движението). Това е възможно чрез електрическо стимулиране на анатомичните структури при малформации на гръбначния стълб при децата. Специални нерви като пудендалния нерв, който играе съществена роля при изпълняването на функции като уриниране, чревни и сексуални функции, се проследяват електрически и се гарантира, че тези функции са защитени. Но този метод не може да се използва при някои пациенти, които носят пейсмейкър или вече са преминали през сериозна операция на мозъка.

Ние бяхме едни от първите в света, които започнахме да прилагаме метода интраоперативен мултимодален невромониторинг и виждаме, че през последните 10 години този метод постепенно увеличава своята популярност.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2018
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.