Новини

Сподели [social_share/]

Успешни операции на тумор на костите

Сложни операции при тумор на костите преминават успешно

Туморите се определят като маси или подувания, които са изградени от неконтролируемо делящи се клетки. Тези тумори могат да бъдат видени и в костите. Постоянната болка в костите е най-важната следа за тумор на костите. Професор Каан Ерлер, специалист ортопед и травматолог към Анадолу Медицински Център споделя, че „При повечето случаи на тумор на костите причината е неизвестна, а понякога е генетична. Здравите тъкани се заменят от анормални. Туморът отслабва костта, а резултатът е  патологична фрактура. Ако не се вземат мерки, бързо развиващите се тумори се придвижват към други тъкани и причиняват метастази.”

Проф. Ерлер обобщава, че повечето тумори в костите са доброкачествени. И добавя: „Ракът, който започва от костите, е различен от рака, който започва в други органи, и се развива впоследствие в костите. Развитието на туморите и щетите, които нанасят на тъканите, зависи от тяхното биологично поведение. Някои се установяват случайно, други причиняват значителни усложнения. Професор Ерлер отговаря на въпросите ни, свързани с диагностицирането и лечението на този вид тумори.

Кой са най-често срещаните тумори в костите?
  • Множествен миелом – най-често срещания вид тумор в костите. Това е злокачествен рак на костния мозък. Всяка година 20 души на милион заболяват от него. Може да засегне всяка кост и се наблюдава при хора между 50 и 70 години.
  • Остосарком – второто най-често срещано заболяване, което първо се появява в костите. Често се среща при юноши, и се намира в областта на коляното. По-рядко се среща в областта на рамото или бедрото. Причинява смърт при 2-3 души на милион годишно.
  • Сарком на Юинг – най-често се среща във възраст между 5 и 20 години. Представлява широк маса от мека тъкан или нараняване на костите. Появява се най-често в горните или долни крайници, бедрената кост или гърдите.
  • Хондросарком – най-често се среща при хората на възраст 40-70 години. Образува маси в областта на бедрото, бедрената кост и рамото
Какво се наблюдава при тези тумори?

При повечето пациенти с тумор има болка. Обикновено болката се възприема като непрекъснат дискомфорт с нисък интензитет, наричан „тъпа” болка. Болката продължава, дори когато пациентът си почива, а най-силна е през нощта. Травма не би могла да е причина, но болката се увеличава след травма. Патологичната фрактура се наблюдава в слабите кости, и така се увеличава болката. Някои тумори причиняват треска и нощно изпотяван. Понякога може да се наблюдават и безболезнени маси. Някои туморни образувания биват открити случайно, при направа на рентгенова снимка след травма на глезена.

През какви стъпки се преминава за поставянето на диагноза?

Ако човек смята, че има тумор на костите, трябва незабавно да се срещне с лекар. Лекарите проверяват щателно историята на пациента, за да се запознаят с неговата медицинска история. Историята включва всички детайли – използвани лекарства при всички предишни заболявания на пациента. Изследва се размера и подвижността на тумора, връзката му със ставите, дали е прикрепен, както и други системи, ако е необходимо. Първо се прави рентгенова снимка на пациента. Различните видове тумор на костите дават различни изображения на рентген.  Някои паказват излишна калцификация, а други показват резорбация на костите. Понякога могат да се наблюдават едновременно и двата случая.

Достатъчна ли е рентгеновата снимка за откриването на тумора, или са необходими и други изображения?

Някои тумори могат да бъдат видени на рентген, но с цел определяне вида на тумора, се прилагат други прецизни методи като томография, ядрено-магнитен резонанс, сцинтиграфия, PET скенер и томография на бял дроб. Използваме томография, за да видим детайли в костите. Ядрено-магнитният резонанс показва размера на тумора, и на какво разстояние се е разпространил. Сцинтиграфията на костите дава информация за биологичната активност на тумора, и дали има метастази.

Какви тестове се правят за диагностицирането?

Необходими са пълна кръвна картина и проба от урина. Друг тест е биопсията, която се използва за вземане на проба от тъканта, и трябва да се направи в центъра, в който специалист в областта на онкологичната ортопедия ще се извърши хирургическата намеса. Може да се направи като биопсия с игла, а може да е и открита биопсия. Опитът на патолога е от много голямо значение при този метод.

Как се извършва лечението на злокачествените тумори?

Ако има злокачествен тумор на костите, е добре да се вземе второ мнение. Лечението на този вид тумори се прави от екип лекари. Основните членове на този екип са ортопедичен онколог, медицински онколог, радиолог, радиационен онколог, патолог. Целта на лечението е да се надвие рака.

С развитието на медицината, има ли промяна при хирургичните методи лечението на тумор в костите?

В по-ранни години се е правела ампутация на крайниците, с цел премахване на рака от тялото. Но сега има хирургичен подход, с който се премахва тумора и се запазват крайниците. Хирургичното лечение може да се приложи, чрез преместване фокуса на тумора, или чрез премахване му с по-тясна или широка здрава тъкан около него. Целта е да се подсигури функционирането на крайниците след онкологичната терапия. Развитието на реконструктивната хирургия помага за това. За оздравителния процес се използват протези, костни присадки от други части на скелета. Често се използват и методите на биологична реконструкция.

Какви са другите методи, освен хирургичния?

Някои видове тумори на костите са чувствителни към лъчетерапия. Такава може да се направи самостоятелно, или да се прилага заедно с други методи. Химиотерапията би могла да е вариант, в зависимост от биологичното поведение на заболяването. Може да се прилага преди и след операцията.

Какво е проследяването на пациентите след лечение?

Проследяването на пациентите се прави на кратки интервали, а с времето интервалите се увеличават. По този начин повторното протичане на заболяването или разпространението му по други органи се открива навреме. Това дава възможност за предлагане на подходящо лечение. Пациентът получава психологическа помощ, и се завръща към нормалния си живот. Ракът на белите дробове, на гърдата, на щитовидната жлеза и на простатата са основните заболявания, при които се наблюдават метастази по другите органи, с изключение на първичния злокачествен тумор на костите. В допълнение бих казал, че болката в костите, която се появява с напредването на върастта, трябва да бъде изследвана внимателно.

Какво е ампутация?

Ампутацията е премахването на заболялата част от тялото, с цел да се запази животът на пациента, в случаите когато е невъзможно да се предпази органът. Например, ако го наблюдаваме в крака, той трябва да бъде премахнат. Но поради напредналите методи за диагностика и лечение, ние сме далеч от този хирургичен подход. 90% от пациентите с рак през 1980-те години са лекувани по този начин. Днес процентът им е под 10.

Какво може да кажете за доброкачествените тумори на костите, и какво е тяхното лечение?

Най-често срещаните доброкачествени тумори на костите са неосифициращ фибром, киста на костта, остеохондрома, голям клетъчен тумор, енхондрома и фибурална дисплазия. При повечето случаи е достатъчно да проследяваме пациентите, тъй като за лечението на доброкачествени тумори в костите са важни вида им и възрастта на пациента. Като при някои случаи болката отшумява след употребата на лекарства. При други, особено при децата, тя може да изчезне с времето. Някои доброкачествени тумори могат да се превърнат в злокачествени и да причинят метастази. Някои тумори могат да се появят отново, въпреки че са били изрязани. Едроклетъчният тумор е основният вид доброкачествен тумор, който може да бъде агресивен. В някои случаи остеохондромът, който се намира в много зони, може да се превърне в рак.

Моля обърнете внимание!

Проф. Каан Ерлер, специалист ортопедия и травматология: „Ако изпитвате болка, дори когато си почивате, ако мислите, че имате тумор в костите, срещнете се с лекаря си веднага. Ортопедичните онколози ще ви помогнат във всяка ситуация.”

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2014
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени