Новини

Сподели [social_share/]

Най-новата ни услуга „масаж“

Нашата най-нова услуга „масаж“ се предоставя в масажния център, намиращ се в  отделението по Физиотерапия и Рехабилитация в Анадолу медицински център и се радва на голям интерес от страна на пациенти и медицински служители. Благодарение на специалното оборудване – приглушени светлини, релаксираща музика и интериорен дизайн, изработен от  дървен материал, центърът изцяло наподобява СПА център. Тук грижите за пациентите се полагат от страна на Султан Гани – масажистка с богат дългогодишен опит в тази сфера. Освен пациентите, на които специалистът по Физиотерапия и  Рехабилитация проф. д-р Семих Акъ  издава направление, служителите на болницата също се възползват от тази услугата в края на уморителния работен ден.

Всичко, което трябва да знаем за масажа, ще разберем от проф. д-р Акъ.

„В  зависимост от типа масаж и съответните индикации, цялостният масаж трябва да бъде с продължителност 30-45 минути, а частичният 15-20 минути. Честотата на процедурата е добре да бъде съобразена с патологичните показатели на тъканите и общото здравословно състояние на пациента, както и възстановителния период. При наличие на миофасцинални болки (често срещани  болки в областта на гърба , врата и главата при хора работещи в офис среда),  както и при лимфедема, масажът може да се прилага всеки ден до постигане на резултат. Цялостният масаж, приложен 1-2 пъти седмично е напълно достатъчен. Днес в методиката на класическия лечебен масаж са установени пет масажни начина:  поглаждане, изстискване, разтриване, размачкване, вибрации.

Масажът има най-голямо положително въздействие върху кръвообращението и лимфотока.

Чрез гладки, спокойни и дълбоко ефективни масажни манипулации се стимулира и активира артериалната циркулация и лимфотока. Активирането на  кръвообръщението допринася за ускоряването на обмяната на веществата и по-бързото  отстраняване на метаболитните отпадъци от организма. Този начин масаж, който е предназначен за стимулиране на лимфотока, може да бъде ефективен и за лечение на друг тип симптоми, като отпадналост или  безпокойство.

Има теория, че благоприятният ефект върху кръвоносните съдове и кръвния поток, стимулира мускулната тъкан. Вследствие на което мускулите в тялото стават по-устойчиви на наранявания и по-лесно се адаптират към ежедневни дейности, изискващи сила и физическа стабилност. Също така масажът допринася за увеличаване на гъвкавостта и функционалността на мускулите. Спомага за свеждането до минимум на отоци и скованост  в резултат от  увреждане  на меките тъкани или вследствие на продължителна неподвижност. Масажът предотвратява атрофията на недостатъчно активните мускули, особено в оздравителния период на увредените нерви спомага кръвообращението да се запази на необходимите нива. Предотвратява натрупването на мазнини в мускулите.

Очакваният резултат е структурата на мускулната тъкан да запази здравината си до момента, в който ще може да реагира на импулсите.

Чрез разтягането и отпускането на  сухожилията, мускулите и ставната капсула се намалява напрежението. Така се редуцират емоционалните импулси касаещи болката, и по този начин косвено се увеличава способността и обхвата на движение на ставите. Редовните масажи по целия гръбначен стълб преди тренировка, допринасят за по-лесното изпълнение на движенията и намаляване на болката. Като цяло масажът осигурява релаксация на цялото тяло, спомага за отпускане на мускулните спазми и нормализиране на втвърдените тъкани. В допълнение повишава нивото на ендорфина, който циркулирайки в организма намалява нивото на болка. Има положителен ефект върху вегетативната нервна система.

Ефектите на масажа са комплексни и сложни, поради факта, че едновременно въздейства върху физиологичните и  психологическите аспекти. Най-широко използваният механизъм за установяване на ефекта от масажа е теорията за  контрол на портала. Друга теория за механизми на въздействие е  промяната в нивото  на  кръвния поток, предизвикана от някои хормони, сред които е и ендорфина. От друга страна поглаждането, разтягането и мануалната терапия допринасят за намаляване на болката в мускулите, сухожилията и ставите. Важен е приносът за активирането на рецепторите, които при движение играят ролята на сензори. Те осигуряват релаксация на вегетативната нервна система. Също активират централната нервна система и на свой ред водят до намаляване на напрежението в мускулатурата. В  резултат на това намалява и чувствителността към болка, тялото се отпуска и релаксира. На последно място  масажирането с  различни масажни техники на болезнените зони, също като аналгезията,  спомагат за активирането на контрола над болката и нейното разпространение.“

Зони на приложения на масажа:
 • миофасцинални болки (често срещани болки в областта на гърба, врата и главата особено при хора, работещи в офис среда), мускулни болки
 • недостиг на функционалност в мускулите, активно и пасивно натоварване
 • артрози
 • фибромиалгия
 • целулит
 • при лечение на зони с оток
 • при главоболие, областта на шията и масаж на лицето
Случаите, в които не е желателно да се прилага:
 • остри възпалителни заболявания, кожни заболявания
 • дерматит, херпес зостер, циреи, абсцеси, еризипел, флегмон, лимфангитис,

лимфаденит, бурсит, периартрит, артрит, периостит, остеомиелит, миозит

 • пресни наранявания
 • остър период хематом, скъсване на сухожилие, изкълчване и фрактури
 • тежка съдова болест
 • остра тромбоза, тромбофлебит, атеросклероза, артериална емболия
 • неконтролирани злокачествени заболявания
Кога може да се прилага масаж на лицето?
 • може да бъде от полза при лечениe на парализа на лицето
 • при болки в главата, безсъние, лимфен дренаж на лицето или с естетически цели
 • с редовни масажи е възможно значително забавяне на бръчките по лицето, които се образуват с течение на годините

Основната цел на масажа е активирането на циркулацията на кръвта в кожата, подкожно и лицевите мускули. Също и ускоряване на лимфния поток, намаляване на напрежението в мускулите и повишаването на тонуса на други мускулни зони. Масажирането на  скалпа заедно с лицето, има седативен ефект и може да бъде от полза при  безсъние и  главоболие, причинени от напрежение и стрес.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2016
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.