Новини

Сподели [social_share/]

Тумор в костите не означава ампутация

Постоянната болка в костите, която дори след покой и почивка не стихва или не преминава, е повод да се консултираме с лекар специалист, който да направи необходимите изследвания. Тази неутихваща болка може да бъде ранен, предупредителен сигнал за начален стадий на рак на костите. Някои тумори причиняват повишена температура и нощни изпотявания, а понякога се появяват с неболезнена маса. Някои тумори могат да бъдат откривани на случаен принцип по време на рентгенови снимки при травми на глезена. Затова при тъпа и продължителна болка, консултацията с лекар, е задължителна.

„При тумор в костите и меките тъкани най-често срещаните оплаквания са болка, подуване и ограничаване на движението. За най-важна се определя болката, която дори и в покой не преминава. В повечето случаи причината е неизвестна, и понякога – генетична. Туморът отслабва костта, а резултатът е патологична фрактура. Ако не се вземат мерки навреме, бързо развиващите се тумори се придвижват към други тъкани и причиняват метастази“, информира проф. д-р Каан Ерлер, ортопед онколог.

Най-често срещаните видове тумор в костите са:
  • Множествен миелом – най-често срещан вид заболяване, който засяга костния мозък и касае пациенти между 50-70-годишна възраст;
  • остосарком – засяга областта на коляното, по-рядко областта на рамото или бедрото и се среща при пациенти в юношеска възраст;
  • сарком на Юинг – среща се при индивиди между 5-20-годишна възраст и се появява в горните или долните крайници, бедрената кост или гърдите;
  • хондросарком – среща се при индивиди между 40-70-годишна възраст и образува маси в областта на бедрото, бедрената кост и рамото.

С развитието на новите технологии в медицината вече не се говори за ампутация на крайник, а напротив – за запазване на крайника, като лечението се извършва чрез най-новите технологични методи. Сред тези методи са интервенции с обработени кости, протетична хирургия и като цяло реконструктивни хирургични процедури. Често се използват и методите на биологичната реконструкция.

Лъчетерапията и химиотерапията също са възможност за лечение, но се назначават в зависимост от биологичното поведение на заболяването и възрастта на пациента. Целта е туморът да бъде отстранен и да се съхрани жизнения статус и функционалния капацитет на пациента.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2015
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.