Тумор в костите не означава ампутация

Намери доктор

Тумор в костите не означава ампутация

Тумор в костите не означава ампутация | Anadolu Medical Center

Постоянната болка в костите, която дори след покой и почивка не стихва или не преминава, е повод да се консултираме с лекар специалист, който да направи необходимите изследвания. Тази неутихваща болка може да бъде ранен, предупредителен сигнал за начален стадий на рак на костите. Някои тумори причиняват повишена температура и нощни изпотявания, а понякога се появяват с неболезнена маса. Някои тумори могат да бъдат откривани на случаен принцип по време на рентгенови снимки при травми на глезена. Затова при тъпа и продължителна болка, консултацията с лекар, е задължителна.

„При тумор в костите и меките тъкани най-често срещаните оплаквания са болка, подуване и ограничаване на движението. За най-важна се определя болката, която дори и в покой не преминава. В повечето случаи причината е неизвестна, и понякога – генетична. Туморът отслабва костта, а резултатът е патологична фрактура. Ако не се вземат мерки навреме, бързо развиващите се тумори се придвижват към други тъкани и причиняват метастази“, информира проф. д-р Каан Ерлер, ортопед онколог.

Най-често срещаните видове тумор в костите са:
  • Множествен миелом – най-често срещан вид заболяване, който засяга костния мозък и касае пациенти между 50-70-годишна възраст;
  • остосарком – засяга областта на коляното, по-рядко областта на рамото или бедрото и се среща при пациенти в юношеска възраст;
  • сарком на Юинг – среща се при индивиди между 5-20-годишна възраст и се появява в горните или долните крайници, бедрената кост или гърдите;
  • хондросарком – среща се при индивиди между 40-70-годишна възраст и образува маси в областта на бедрото, бедрената кост и рамото.

С развитието на новите технологии в медицината вече не се говори за ампутация на крайник, а напротив – за запазване на крайника, като лечението се извършва чрез най-новите технологични методи. Сред тези методи са интервенции с обработени кости, протетична хирургия и като цяло реконструктивни хирургични процедури. Често се използват и методите на биологичната реконструкция.

Лъчетерапията и химиотерапията също са възможност за лечение, но се назначават в зависимост от биологичното поведение на заболяването и възрастта на пациента. Целта е туморът да бъде отстранен и да се съхрани жизнения статус и функционалния капацитет на пациента.