Тумор в костите не означава ампутация

Намери доктор

Тумор в костите не означава ампутация

Тумор в костите не означава ампутация | Anadolu Medical Center

Тумор в костите не означава ампутация

Постоянната болка в костите, която дори след покой и почивка не стихва или не преминава, е повод да се консултираме с лекар специалист, който да направи необходимите изследвания. Тази неутихваща болка може да бъде ранен, предупредителен сигнал за начален стадий на рак на костите.

Симптоми при рак на костите

Някои тумори причиняват повишена температура и нощни изпотявания, а понякога се появяват с неболезнена маса. Някои тумори могат да бъдат откривани на случаен принцип по време на рентгенови снимки при травми на глезена. Затова при тъпа и продължителна болка, консултацията с лекар, е задължителна.

„При тумор в костите и меките тъкани най-често срещаните оплаквания са болка, подуване и ограничаване на движението. За най-важна се определя болката, която дори и в покой не преминава. В повечето случаи причината е неизвестна, и понякога – генетична. Туморът отслабва костта, а резултатът е патологична фрактура. Ако не се вземат мерки навреме, бързо развиващите се тумори се придвижват към други тъкани и причиняват метастази“, информира проф. д-р Каан Ерлер, ортопед онколог.

Най-често срещаните видове тумор в костите са:

  • Множествен миелом – най-често срещан вид заболяване, който засяга костния мозък и касае пациенти между 50-70-годишна възраст;
  • остосарком – засяга областта на коляното, по-рядко областта на рамото или бедрото и се среща при пациенти в юношеска възраст;
  • сарком на Юинг – среща се при индивиди между 5-20-годишна възраст и се появява в горните или долните крайници, бедрената кост или гърдите;
  • хондросарком – среща се при индивиди между 40-70-годишна възраст и образува маси в областта на бедрото, бедрената кост и рамото.

Без ампутация на крайник

С развитието на новите технологии в медицината вече не се говори за ампутация на крайник, а напротив – за запазване на крайника, като лечението се извършва чрез най-новите технологични методи. Сред тези методи са интервенции с обработени кости, протетична хирургия и като цяло реконструктивни хирургични процедури. Често се използват и методите на биологичната реконструкция.

Лъчетерапията и химиотерапията също са възможност за лечение, но се назначават в зависимост от биологичното поведение на заболяването и възрастта на пациента. Целта е туморът да бъде отстранен и да се съхрани жизнения статус и функционалния капацитет на пациента.