За редките видове рак – в брой 6 на бюлетина

Намери доктор

За редките видове рак – в брой 6 на бюлетина

За редките видове рак – в брой 6 на бюлетина | Anadolu Medical Center

бюлетин-здраве

В новия брой 6 на нашия бюлетин, ще ви запознаем с екипа на отделението по ортопедия и травматология и за редките видове рак. Специалистите, признати в целия свят, притежават широк спектър от компетенции в предоставянето на диагностични, лечебни и рехабилитационни услуги при:

  • ортопедични заболявания;
  • тумори на опорно-двигателната система;
  • болести на гръбнака;
  • хирургия на горни и долни крайници.

Модерната апаратура, персонализираните методи, новаторските техники на интервенциите с минимален риск и болка. Те са гаранция за подобряване на качеството на живот на пациентите и връщане към ежедневните им навици.

За редките видове рак

Доц. д-р Ибрахим Акмаз, специалист по ортопедия и травматология, смята, че не е нужно да се живее с болка в коляното, в резултат от ревматични заболявания или артрит. Развитието на колянните ендопротези дава възможност да се повиши качеството на живот на индивида. За успешното приложение на колянната ендопротеза, четете в броя.

Проф. д-р Каан Ерлер, специалист по ортопедия и травматология съветва продължителните болки в костите не да бъдат пренебрегвани. Ракът на костите е рядко срещано заболяване. Той може да започне своето развитие от всяка една кост в човешкото тяло. Най-често засегнати са дългите кости на ръцете и краката. Някои видове рак на костите са типични само за децата, докато други се срещат само при възрастни.

Още интересни и полезни четива за редките видове рак в броя:

Много от чернодробните туморите, поради разположението и размера им, не са неподходящи за хирургична ексцизия. Например, повече от две трети от индуцирания рак на черния дроб (хепатоцелуларен карцином) и приблизително 90% от чернодробните метастази. В тези случаи в Анадолу Медицински Център се прилагат минимално инвазивните процедури като RFA терапия и химио-емболизация.

Д-р Мурат Гюрсой, специалист гастроентеролог в Анадолу Медицински Център ще ви запознае какво представлява рака на стомаха, какви са симптомите, има ли възможност за ранна диагностика и какви са вариантите за лечение.

Рак на назофаринкса? – Заболяването се среща сред младежите и по-големите възрастови групи. В повечето случаи болестта се разпростира по лимфните възли от двете страни. Поради факта, че заболяването се появява в чувствителна област, за лечение на назофарингеален рак се прилагат единствено лъчетерапия и химиотерапия. При ранна диагностика на успешното лечение достига до 98%.

Ако имате пресипнал глас, повече от две седмици, потърсете лекар.

Проф. д-р Мустафа Казкаясъ, специалист УНГ в Анадолу Медицински Център информира, че пресипналостта може да бъде знак и за наличие на рак в гърлото, в белите дробове и мозъка, и не бива да се пренебрегват посещенията при лекар, когато чувстваме дискомфорт.

Лице в лице с рака – Когато човек разбере, че има рак, първоначалните въпроси са “Защо аз”, “Ще умра ли”? Как пациента ще понесе лечението зависи от фактори като: възраст и пол на пациента, какво е заболяването, в какъв стадий е, ниво на социална подкрепа, психиатричната му автобиография и способността да контролира болката. Освен това, всички преживявания от поставянето на диагноза, преодоляване на първоначалната криза до началото на самото лечение влияят на процеса на лечение.

Споделено „По отношение към пациента няма да ги стигнем“ – историята на Йорданка Николова, с тумор на синусите, лекувана с Кибернож в Анадолу Медицински Център.

Можете да се абонирате за информационния бюлетин на e-mail: amc_sofia@abv.bg и amc.plovdiv@abv.bg, да го получите в хартиен вариант от представителите на Анадолу Медицински Център в София и Пловдив (вижте адресите тук) или да го изтеглите в електронен вариант тук