Брой 24 бюлетин “Здраве”

Намери доктор

Брой 24 бюлетин “Здраве”

Брой 24 бюлетин “Здраве” | Anadolu Medical Center

В бюлетин “Здраве” брой 24 на Анадолу Медицински Център четете:

ОСНОВНИ ТЕМИ

Проф.д-р Сердар Кахраман представя функциониращите хибридни операционни зали в Анадолу Медицински Център. Хибридни операционни зали са особено важни в областта на мозъчната хирургия. Комплексът от високотехнологично оборудване в една зала осигурява предимства както за хирурзите, така и за пациентите. Повече за технологиите и методите, прилагани в Анадолу Медицински Център може да прочетете на следващите страници на бюлетина.

Бъбреците поддържат здравето на целия организъм като контролират химичния баланс на тялото. Доц. Енес Мурат Атасьой разказва за най-големите врагове на бъбреците ни. В ТОП 3 врагове на бъбреците ни са: непредписан прием на болкоуспокояващи, тютюнопушенете и затлъстяване.

Продължаваме темата от миналия брой на бюлетин “Здраве” за това как да се справяме с химиотерапията. В този брой можете да прочетете за въздействието й върху хранителните навици, върху ставите и мускулите, върху кожата и ноктите, върху бъбреците и пикочния мехур, върху половите функции. Специалистите отговарят на най-често срещаните въпроси за приема на лекарства и хранителни добавки по време на химиотерапия, може ли да се ходи на работа или на почивка, може ли да се забременее по времена химиотерапия, както и как да се справите с някои извънредни ситуации.

14.11 – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА

По данни на Международната диабетна федерация над 370 млн. души живеят с диабет. Очакванията са, че през 2030 г. броят им ще достигне 552 млн., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет. Захарният диабет е едно от най-разпрост-ранените социално значими заболявания. Представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм, с повишената
кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. Откриването на захарния диабет в предкли-ничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения. В началото диабетът се развива скрито и коварно и това е от голямо значение за групите с рисков фактор. Тези, в чиито семейства има диабетно болни, хората с наднормено тегло, с високо кръвно налягане, със сърдечни заболявания и с проблеми с холестерола, са едни от най-рисковите групи. Приложението на скрининг тестове върху тези рискови групи осигурява ранното откриване и диагностика.

Още полезни и интересни четива от бюлетин “Здраве” брой 24 можете да намерите тук: