Бюлетин

Сподели [social_share/]

Бюлетин “Здраве” брой 24

бюлетин-здраве

В бюлетин “Здраве” брой 24 издаван от на Анадолу Медицински Център четете:

Проф.д-р Сердар Кахраман представя функциониращите хибридни операционни зали в Анадолу Медицински Център. Хибридни операционни зали са особено важни в областта на мозъчната хирургия. Комплексът от високотехнологично оборудване в една зала осигурява предимства както за хирурзите, така и за пациентите. Повече за технологиите и методите, прилагани в Анадолу Медицински Център може да прочетете на следващите страници на бюлетина.

Бъбреците поддържат здравето на целия организъм като контролират химичния баланс на тялото. Доц. Енес Мурат Атасьой разказва за най-големите врагове на бъбреците ни. В ТОП 3 врагове на бъбреците ни са: непредписан прием на болкоуспокояващи, тютюнопушенете и затлъстяване.

Продължаваме темата от миналия брой на бюлетин “Здраве” за това как да се справяме с химиотерапията. В този брой можете да прочетете за въздействието й върху хранителните навици, върху ставите и мускулите, върху кожата и ноктите, върху бъбреците и пикочния мехур, върху половите функции. Специалистите отговарят на най-често срещаните въпроси за приема на лекарства и хранителни добавки по време на химиотерапия, може ли да се ходи на работа или на почивка, може ли да се забременее по времена химиотерапия, както и как да се справите с някои извънредни ситуации.

14.11 – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА

По данни на Международната диабетна федерация над 370 млн. души живеят с диабет. Очакванията са, че през 2030 г. броят им ще достигне 552 млн., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет. Захарният диабет е едно от най-разпрост-ранените социално значими заболявания. Представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм, с повишената
кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. Откриването на захарния диабет в предкли-ничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения. В началото диабетът се развива скрито и коварно и това е от голямо значение за групите с рисков фактор. Тези, в чиито семейства има диабетно болни, хората с наднормено тегло, с високо кръвно налягане, със сърдечни заболявания и с проблеми с холестерола, са едни от най-рисковите групи. Приложението на скрининг тестове върху тези рискови групи осигурява ранното откриване и диагностика.

Още полезни и интересни четива от бюлетин “Здраве” брой 24 можете да намерите тук:

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2020
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.