Брой 17 на бюлетин “Здраве”

Намери доктор

Брой 17 на бюлетин “Здраве”

Брой 17 на бюлетин “Здраве” | Anadolu Medical Center

В брой 17 на бюлетин “Здраве” четете:

  • Анадолу Медицински Център бе отличен с награда в категорията „Разработване на нови програми“ на ежегодния Форум на партньорите на Джон Хопкинс Медисин. Той се състоя през м. ноември 2017 година в Балтимор, САЩ. Темата на форума тази година бе „Еволюция на здравеопазването: прогнози и практики в променящата се среда“.
  • Проф. Неждет Юскент, специалист по медицинска онкология, ни запознава със същността на рака на дебелото черво, рисковите групи и симптомите на проявлението му. Диагностициране изисква комплексен подход, а лечението му зависи от мястото на тумора и стадия на заболяването.
  • Синдром или болест са поликистозните яйчници разяснява проф. д-р Айдън Аръджъ от Департамент женско здраве. Клиничната проява е съвкупност от различни симптоми, причината за които е една и съща – хормонални нарушения. Ето защо освен лечение на конкретната проява, трябва да се обърне особено внимание на хормоналната картина. В тази връзка д-р Ердем Тюремен, специалист по ендокринология, дава подробно обяснение за връзката между инсулиновата резистентност и синдрома на поликистозните яйчници. А Д-р Мелтем Чам, гинекологичен хирург засяга една от най-чувствителните теми в семейството – кистите на яйчниците в детска възраст.
  • Някои видове рак в напредналите им стадии не могат да бъдат лекувани с традиционната интравенозна химиотерапия. В някои от тези случаи може да се приложи хипертермична интраабдоминална химиотерапия (HIPEC). В брой 17 на бюлетин “Здраве” подробно представяме как се съчетават циторедуктивната хирургия и HIPEC (позната като топла химиотерапия).

Още в броя четете:

  • за страничните ефекти на болкоуспокояващите лекарства
  • за качеството на живот с диабет

Вижте историята на Милена Чамева, чиято бързо растяща киста лекарите от Анадолу Медицински Център успяват да излекуват с лапароскопска операция.