Брой 18 бюлетин “Здраве”

Намери доктор

Брой 18 бюлетин “Здраве”

Брой 18 бюлетин “Здраве” | Anadolu Medical Center

В брой 18 на бюлетин “Здраве” четете:

Анадолу Медицински Център обособи нов специализиран център за лечение на сарком. Около 15% от раковите заболявания при деца и тинейджъри са сарком. Лечението изисква опит и специализирани познания. Според международните стандарти и насоки за добра клинична практика, саркомите трябва да се лекуват в специализирани центрове.

Проф. д-р Ахмет Кирал, директор на отделението по ортопедия и травматология, ни запознава с признаците на сарком, поставянето на диагноза и провеждането на лечение. Също така разяснява и как се отразява развитието на съвременните технологии в медицината върху лечението на рак на костите.

В брой 18 бюлетин “Здраве” ще прочетете и за ендометриозата, като често срещано заболяване при жени в репродуктивнa възраст. При него тъкан от лигавицата на матката (ендометриум) се установява извън матката, обикновено в други органи в областта на таза. Това може да доведе до болки и кървене, но често е причина за безплодие. Това заболяване се открива единствено с лапароскопия и се лекува бавно и продължително.

Доц. д-р Фатих Гючер, специалист гинеколог, обяснява за миомата, причините за нейната поява, симптомите, както и начините за лечение. Също така доц. д-р Гючер информира и за хирургичният метод лапароскопия, който успешно се прилага при сложни интервенции като рак на матката и рак на маточната шийка.

Още в брой 18 на Бюлетин “Здраве”:

  • възстановяване на зрението чрез трансплантация на роговица
  • интелектуалното развитие на детето
  • какво още предвещава болката в краката
  • за начина на хранене по време на тренировки
  • историята на Милена Милева, от град Килифарово.