До родителите на дете, болно от рак

Намери доктор

До родителите на дете, болно от рак

До родителите на дете, болно от рак | Anadolu Medical Center

До родителите на дете, болно от рак

Да научиш, че детето ти е болно от рак е жесток удар за всеки родител. Ракът създава криза в живота на всеки член от семейството и нормалния ритъм на живот се променя. Поставянето на тежката диагноза е огромен стрес и напрежение. Семейството трябва да се мине през всички емоции – болка, страх, тъга, вина, гняв, за да може да се съсредоточи върху детето и неговото лечение.

Да му кажем ли, че е болно от рак?

Борейки се със собствените страхове и объркване, родителите трябва да се изправят и пред отговорността да обяснят на детето си за заболяването. Много родители смятат, че го защитават като не му казват, но грешат. Истината, поднесена по подходящ начин, ще се създаде доверие родител-дете, дете-лекар.

Какво да кажете на дете, болно от рак, зависи от неговата възраст и от това, което смятате, че може да разбере. Но определено детето трябва да знае какво се случва. То усеща, че нещо не е наред и не бива да се оставя въображението си. Семейството трябва да намери подходящ момент и думи, с които да обясни ситуацията.

Симптоми и ранна диагностика

Специалистите от Анадолу Медицински Център съветват родителите да не пренебрегват редовните прегледи. Колкото по-рано бъде установено, че детото е болно от рак, толкова по-надеждни са прогнозите.

Причините за появата на дадено заболяване са неясни, симптомите – неспецифични. Но това, което трябва да правят родителите е да водят децата си на редовни медицински прегледи и да обръщат внимание на необичайни симптоми, които не изчезват с времето.

Внезапна слабост, умора, бледност, загуба на тегло са сигурен знак, че детето страда от някакво заболяване. Синини в различни части на тялото, жълтеница, прекомерно изпотяване през нощта, образувания в корема, шията и подмишниците при напълно здраво дете могат да показват заболявания като лимфом и левкемия. Много е важно да вземете предвид такива симптоми и да се консултирате с лекар.

Отделение по педиатрична онкология

В отделението по педиатрична онкология в Анадолу Медицински Център се лекуват деца със заболявания като:

  • левкемия;
  • лимфом;
  • тумори на централната нервна система;
  • тумор на Вилмс;
  • невробластом;
  • рабдомиосарком;
  • ретинобластом;
  • ендокринни тумори;
  • неврофиброматоза, и др. заболяваня.

Прилага се специализирана консултация с насочени изследвания. Лекарите разработват индивидуален план и прилагат мултидисциплинарен подход при лечението на всяко дете.

 

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.