Есенциален тремор

Намери доктор

Есенциален тремор

Есенциален тремор | Anadolu Medical Center

Есенциален тремор – симптоми и лечение

Есенциалният тремор, известен още само като тремор, е заболяване, което предизвиква треперене в ръцете, дланите или други части на тялото. Честотата на този проблем се увеличава с възрастта. Обикновено се наблюдава при хора на възраст между 10 и 19 години или между 50 и 59 години. Въпреки, че самият тремор засяга едва 1% от световното население, се смята, че повече от 5% от хората над 60-годишна възраст страдат от него.

Есенциалният тремор е постепенно прогресиращо заболяване, което се влошава с времето. Това означава, че може да са необходими години, преди да достигне до етап, в който влияе сериозно на качеството на живота. Необработеният тремор не е опасен за живота, но може да ограничи ежедневните активности. Съществуват различни методи за лечение, като изборът на подход зависи от предпочитанията на пациента или степента на заболяването.

Какво представлява есенциалният тремор?

Есенциалният тремор е форма на двигателно разстройство, при която се наблюдава треперене на определени части от тялото. Този вид тремор се проявява извън контрола на пострадалия, което може да бъде изключително дразнещо. Освен в ръцете, дланите и краката, треморът може да засегне и други части на тялото, като главата и гласните струни. Макар и да не е опасен сам по себе си, този проблем може да затрудни значително ежедневните функции на пострадалия. В по-късните етапи може да се забележат затруднения при изпълнение на основни дейности като ядене, пиене и обличане.

Какви са симптомите на есенциалния тремор?

Тъй като есенциалният тремор е свързан с треперене на определени части от тялото, най-очевидният симптом е, разбира се, треперенето. Въпреки това, има и други симптоми, които могат да бъдат забелязани при този проблем:

  • Затруднения при извършване на активности като писане и рисуване.
  • Треперене на гласа по време на говорене.
  • Ритмично треперене на ръцете, дланите, главата и тялото.

Съществуват и други прояви като затруднения при използването на прибори за хранене или острие.

Видове тремор

Треморът, характерен за есенциалния тремор, може да се прояви в различни форми и да се активира от определени ситуации. Някои от видовете тремор и съответните ситуации включват:

  • Тремор на действие: Този вид тремор се наблюдава по време на извършване на дейности като протягане на ръка към предмети.
  • Постурален тремор: Постуралният тремор се активира, когато определени части от тялото останат в определена позиция за известен период от време. Например, когато държите ръцете си над главата за известно време.

Известно е, че този проблем обикновено засяга и двете страни на тялото, но често едната страна е по-силно засегната от другата.

Какво предизвиква есенциалния тремор?

В момента факторите, които допринасят за развитието на есенциалния тремор, не са напълно разбрани. Въпреки това научните изследвания указват, че причината за него може да бъде свързана с промени в определени части на мозъка.

Диагностициране на есенциален тремор: методи и процедури

Откриване и обработка на заболяването

Есенциалният тремор е сериозно заболяване, което засяга хиляди хора по света. За да се лекува това заболяване, е от съществено значение ефективното му диагностициране. Тук ще разгледаме методите и процедурите, които се използват за откриването и лечението на есенциалния тремор.

Процесът на диагностициране на есенциален тремор

За да се установи есенциалният тремор, медицинският специалист извършва неврологичен преглед, базиран на симптомите и клиничните прояви на заболяването. Обикновено не се налага използването на специални тестове или образни методи. Диагнозата се основава предимно на изключването на други заболявания, които могат да предизвикат подобни симптоми.

Проучвания и тестове за есенциален тремор

Медицинските изследвания, които помагат за изключване на други заболявания, са от решаващо значение за правилната диагностика на есенциалния тремор. Такива изследвания включват кръвни тестове, компютърна томография, генетични изследвания и магнитно-резонансна томография (МРТ). Позитронно-емисионната томография (PET) също може да бъде използвана за изключване на други заболявания и за точно диагностициране на есенциалния тремор.

Лечение и управление

Въпреки че няма окончателно лечение за есенциалния тремор, съществуват различни методи за управление на симптомите. Лекарствата, адаптивните устройства, ботулиновият токсин, дълбоката мозъчна стимулация и фокусираният ултразвук са сред основните методи на лечение.

Предотвратяване на заболяването

Въпреки че есенциалният тремор често се предава генетично, предприемането на определени мерки може да помогне за предотвратяване на развитието на заболяването или неговото влошаване. Избягването на стреса, поддържането на здравословен начин на живот и консултирането с лекар при наблюдаване на някакви симптоми са от съществено значение за контролирането на есенциалния тремор.

Заключение

Есенциалният тремор може да оказва сериозно въздействие върху ежедневния живот на засегнатите лица. Важно е да се провежда редовен медицински преглед и да се спазват указанията на лекаря за управление на заболяването. Със съответната грижа и подходящо лечение, есенциалният тремор може да бъде успешно контролиран, позволявайки на пациентите да водят пълноценен живот.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.