Новини

Сподели [social_share/]

Грип и Covid-19

Грип и кашлица са характерни за сезона. Продължаващата коронавирусна пандемия ще усложни картината тази година.

Експертът по инфекциозни болести на Анадолу Медицински Център, д-р Елиф Хакко предоставя полезна информация за сезонния грип и коронавируса.

Какво да правите, ако имате симптоми?

Ако вие или вашето дете имате температура, кашлица, задръствания, кихане, възпалено гърло, хрема, гадене, повръщане, диария или други симптоми на инфекциозно заболяване, останете вкъщи. Обадете се на Вашия лекар и следвайте неговата препоръка. Вероятно той или тя ще Ви препоръча да се изследвате за грип и COVID-19.

Как да различим симптомите на грип и на коронавирус?

За съжаление, не можете. Ако имате симптоми на респираторно заболяване, най-доброто нещо е да се обадите на Вашия лекар. Обяснете симптомите и си поставете карантина, докато разберете какво се случва. SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19, е нов зародиш и симптомите могат да варират при всеки човек. Тъй като някои симптоми на коронавирус са подобни на тези при бронхит, обикновена настинка, грип и респираторен синцитиален вирус (RSV), тази година е необходим тест, който да определи разликата.

Ще бъде ли тежък сезонът на грипа тази година?

Трудно е да се предвиди колко лош ще бъде сезонния грип. Всяка година има няколко различни грипни вируса, а вирусите мутират от година на година. Ваксината срещу грип се актуализира всяка година, за да ви предпази от най-лошите грипни щамове, които се очаква да се появят.

Поведението на човека също е фактор. Тази година промяната в поведението ни, като носенето на маски и физическото дистанциране, помага за ограничаване на разпространението на грип и респираторни вируси. Но има и друг фактор, тази година по-малко пациенти правят препоръчителните противогрипни ваксини, което може да усложни ситуацията

Може ли да имате коронавирус и грип едновременно?

За съжаление, да. Грипът и COVID-19 се разпространяват по въздушно-капков път и не се изключват един друг. Ако имате коронавирус и грип едновременно, протичането на заболяването и лечението може да бъде дори по-тежко, отколкото да имате само една от двете инфекции.

Какви предпазни мерки да предприемете?
  • Препоръчително е да направите противогрипна ваксина на себе си и членовете на семейството си, включително на децата си.
  • Грижете се за себе си и семейството си с добро хранене, правилна хидратация, редовни упражнения и управление на стреса. Останете вкъщи, ако не се чувствате добре.
  • Продължавайте да се предпазвате от коронавируса с почистване и хигиенизиране, носене на маска и физическо дистанциране. Дори ако сте уморени от мерките, сега е особено важно да продължите и да насърчавате семейството си да прави същото.

Поддържането на тези навици през сезона на настинката и грипа също ще помогне за предотвратяване на COVID-19 и други сезонни заболявания.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2020
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.