Грип и Covid-19

Намери доктор

Грип и Covid-19

Грип и Covid-19 | Anadolu Medical Center

Грип и кашлица са характерни за сезона. Продължаващата коронавирусна пандемия ще усложни картината тази година.

Експертът по инфекциозни болести на Анадолу Медицински Център, д-р Елиф Хакко предоставя полезна информация за сезонния грип и коронавируса.

Какво да правите, ако имате симптоми?

Ако вие или вашето дете имате температура, кашлица, задръствания, кихане, възпалено гърло, хрема, гадене, повръщане, диария или други симптоми на инфекциозно заболяване, останете вкъщи. Обадете се на Вашия лекар и следвайте неговата препоръка. Вероятно той или тя ще Ви препоръча да се изследвате за грип и COVID-19.

Как да различим симптомите на грип и на коронавирус?

За съжаление, не можете. Ако имате симптоми на респираторно заболяване, най-доброто нещо е да се обадите на Вашия лекар. Обяснете симптомите и си поставете карантина, докато разберете какво се случва. SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19, е нов зародиш и симптомите могат да варират при всеки човек. Тъй като някои симптоми на коронавирус са подобни на тези при бронхит, обикновена настинка, грип и респираторен синцитиален вирус (RSV), тази година е необходим тест, който да определи разликата.

Ще бъде ли тежък сезонът на грипа тази година?

Трудно е да се предвиди колко лош ще бъде сезонния грип. Всяка година има няколко различни грипни вируса, а вирусите мутират от година на година. Ваксината срещу грип се актуализира всяка година, за да ви предпази от най-лошите грипни щамове, които се очаква да се появят.

Поведението на човека също е фактор. Тази година промяната в поведението ни, като носенето на маски и физическото дистанциране, помага за ограничаване на разпространението на грип и респираторни вируси. Но има и друг фактор, тази година по-малко пациенти правят препоръчителните противогрипни ваксини, което може да усложни ситуацията

Може ли да имате коронавирус и грип едновременно?

За съжаление, да. Грипът и COVID-19 се разпространяват по въздушно-капков път и не се изключват един друг. Ако имате коронавирус и грип едновременно, протичането на заболяването и лечението може да бъде дори по-тежко, отколкото да имате само една от двете инфекции.

Какви предпазни мерки да предприемете?

  • Препоръчително е да направите противогрипна ваксина на себе си и членовете на семейството си, включително на децата си.
  • Грижете се за себе си и семейството си с добро хранене, правилна хидратация, редовни упражнения и управление на стреса. Останете вкъщи, ако не се чувствате добре.
  • Продължавайте да се предпазвате от коронавируса с почистване и хигиенизиране, носене на маска и физическо дистанциране. Дори ако сте уморени от мерките, сега е особено важно да продължите и да насърчавате семейството си да прави същото.

Поддържането на тези навици през сезона на настинката и грипа също ще помогне за предотвратяване на COVID-19 и други сезонни заболявания.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.