Новини

Сподели [social_share/]

Коронавирус и цигари

Коронавирус пандемията поставя още по-голям акцент на злоупотребата с цигари. Тютюнопушенето е вреден навик, причиняващ смъртта на повече от 8 милиона души в света всяка година. 

Д-р Есра Сонмез от Отделението по пулмология в Анадолу Медицински Център, споделя, че по данни на Световната здравна организация, най-важните предотвратими причини за смъртта по света са глада и тютюна. Тя добавя: „Хората със сърдечно-съдови заболявания, рак и респираторни заболявания като ХОББ и астма се смятат за високо рискови пациенти за Covid-19. Тютюнопушенето увеличава риска при тези пациенти. По време на пандемията, ние трябва да насърчаваме хората да се откажат от тютюнопушенето.”

Коронавирус Covid-19 засяга по-тежко пушачите

Тютюнопушенето представлява рисков фактор за множество респираторни инфекции, а също така увеличава тежестта на заболяването. Световната здравна организация съобщава, че научни изследвания по време на коронавирусната пандемия през 2020 докладват по-тежко протичане на Covid-19 при пушачите в сравнение с непушачите. Тъй като дихателните пътища на пушачите са с нисък локален имунитет, развитието на микроорганизми като коронавируса Covid-19 може да бъде по-интензивно и протичането на заболяването по-тежко.

По време на пандемията хората трябва да бъдат насърчавани да се откажат от тютюнопушене

Напоследък в интернет пространството се разпространяват много спекулации, в т.ч. че тютюнопушенето понижава риска от инфекция с Covid-19. Няма данни доказващи, че употребата на тютюн или никотин играе роля в предотвратяване или лечение на Covid-19. Хората трябва да бъдат информирани и по-настоятелно насърчавани да се откажат от тютюнопушенето, особено в хода на пандемията. В цял свят клиники за спиране на тютюнопушенето помагат на пациентите да преодолеят този важен проблем, като им предоставят както фармакологична, така и психологическа подкрепа.

Кръвообръщението и функциите на белите дробове се нормализират 2-12 седмици след отказване от тютюнопушене

В рамките на първите 12 минути след загасяне на цигарата, високото кръвно налягане и пулсът на пушача започват да спадат. 12 часа след спиране на тютюнопушенето нивото на въглеродния диоксид в кръвта се нормализира. В рамките на 2-12 седмици кръвообращението и белодробните функции се връщат към нормалното си състояние. Кашлицата и задухът отшумяват за 1-9 месеца след отказване от тютюнопушенето.

 

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2020
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.