Новини

Сподели [social_share/]

Коронавирус и цигари

Коронавирус пандемията поставя още по-голям акцент на злоупотребата с цигари. Тютюнопушенето е вреден навик, причиняващ смъртта на повече от 8 милиона души в света всяка година. 

Д-р Есра Сонмез от Отделението по пулмология в Анадолу Медицински Център, споделя, че по данни на Световната здравна организация, най-важните предотвратими причини за смъртта по света са глада и тютюна. Тя добавя: „Хората със сърдечно-съдови заболявания, рак и респираторни заболявания като ХОББ и астма се смятат за високо рискови пациенти за Covid-19. Тютюнопушенето увеличава риска при тези пациенти. По време на пандемията, ние трябва да насърчаваме хората да се откажат от тютюнопушенето.”

Коронавирус Covid-19 засяга по-тежко пушачите

Тютюнопушенето представлява рисков фактор за множество респираторни инфекции, а също така увеличава тежестта на заболяването. Световната здравна организация съобщава, че научни изследвания по време на коронавирусната пандемия през 2020 докладват по-тежко протичане на Covid-19 при пушачите в сравнение с непушачите. Тъй като дихателните пътища на пушачите са с нисък локален имунитет, развитието на микроорганизми като коронавируса Covid-19 може да бъде по-интензивно и протичането на заболяването по-тежко.

По време на пандемията хората трябва да бъдат насърчавани да се откажат от тютюнопушене

Напоследък в интернет пространството се разпространяват много спекулации, в т.ч. че тютюнопушенето понижава риска от инфекция с Covid-19. Няма данни доказващи, че употребата на тютюн или никотин играе роля в предотвратяване или лечение на Covid-19. Хората трябва да бъдат информирани и по-настоятелно насърчавани да се откажат от тютюнопушенето, особено в хода на пандемията. В цял свят клиники за спиране на тютюнопушенето помагат на пациентите да преодолеят този важен проблем, като им предоставят както фармакологична, така и психологическа подкрепа.

Кръвообръщението и функциите на белите дробове се нормализират 2-12 седмици след отказване от тютюнопушене

В рамките на първите 12 минути след загасяне на цигарата, високото кръвно налягане и пулсът на пушача започват да спадат. 12 часа след спиране на тютюнопушенето нивото на въглеродния диоксид в кръвта се нормализира. В рамките на 2-12 седмици кръвообращението и белодробните функции се връщат към нормалното си състояние. Кашлицата и задухът отшумяват за 1-9 месеца след отказване от тютюнопушенето.

 

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2020
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени