Лечение на тремор с мозъчен пейсмейкър

Намери доктор

Лечение на тремор с мозъчен пейсмейкър

Лечение на тремор с мозъчен пейсмейкър | Anadolu Medical Center

Терапията с мозъчен пейсмейкър значително намалява оплакванията на пациентите с двигателни нарушения като Паркинсон, тремор и някои хронични болки.

Под двигателно разстройство се разбират състояния като забавяне, неравномерност на движенията или треперене, наблюдавани при започване и извършване на движения без загуба на сила или усещане. Повечето от двигателните нарушения са причинени от намаляване или нередовност на химичните вещества, които осигуряват комуникацията между клетките в мозъка. Според проф. д-р Мехмет Чаглар Берк, директор на отделението по неврохирургия към Анадолу Медицински Център, „Проблемът има и генетични основи, но все още не е напълно изяснен. Например при болестта на Паркинсон има генетични изследвания в тази насока. Известно е, че треморът, който е по-често срещан, се унаследява генетично в семейството.”

Първите симптоми на болестта на Паркинсон се бъркат с други двигателни разстройства

Най-известните заболявания с двигателни нарушения са Паркинсон и тремор. Те се наблюдават в средните и по-възрастните възрастови групи. „Треморът се среща по-често, но по-рядко изисква лечение. Паркинсон е проблем, по който се провеждат научни изследвания за по-ефективни методи за лечение. По-специално, болестта на Паркинсон често се проявява при пациенти със забавяне на движенията, общо състояние на скованост на тялото, нарушено равновесие и тремор дори в покой.“

В ранните етапи Паркинсон може да бъде объркан с други заболявания с двигателни нарушения. След поставяне на диагнозата първо се прилага медикаментозно лечение. Има периоди, в които заболяването прогресира бързо, но може да не прогресира изобщо в продължение на години. Дори когато заболяването прогресира, макар и бавно, може да се помисли и за хирургично лечение. Хирургично лечение се обмисля особено в случаите, когато няма отговор на медикаментозното лечение. Хирургичното лечение е най-полезно в средния стадий на болестта на Паркинсон. В много ранните стадии пациентите не се нуждаят от операция, тъй като се повлияват от медикаментозното лечение. В много напредналите стадии, операцията може вече да не е от полза. „Ето защо е важно да се обмисли и прецени операцията в ранен стадий.“ подчертава проф.д-р Берк.

Мозъчният пейсмейкър намалява оплакванията, но не лекува болестта

Операциите с мозъчен пейсмейкър се извършват от 1987 г. насам. До момента са приложени успешно при над 300 000 пациенти с Паркинсон. Проф. д-р Берк заявява: „Мозъчният пейсмейкър е лечение, което цели да намали оплакванията на пациента, а не да лекува самото заболяване. Когато оплакванията на пациента намалеят, качеството на живот се подобрява значително. Ако целите при планирането на операцията, бъдат постигнати, оплакванията на пациента намаляват с 80-85% или дори повече. Проблеми като това, че не може да държи чаша или химикалка или че не може да ходи, до голяма степен се елиминират. При намаляване на оплакванията от тремор се постига 75-85% успеваемост. Наблюдава се подобрение от 50-60% при забавянето на движенията и 60-70% при оплакванията от скованост на тялото.“

Проф. д-р Берк споделя: „Пациентите, които не могат да получават необходимите дози поради неподходящи лекарства или странични ефекти, могат да се възползват от лечението с пейсмейкър. Пейсмейкърът на главния и гръбначния мозък предава електричество до център в мозъка чрез два електрода и намалява или премахва двигателните нарушения и хроничната болка. Тази терапия подобрява качеството на живот на пациентите не само при двигателни нарушения, но и при болка. Важно е да се консултирате с лекар навреме, за да уцелите най-подходящото време за операция.“ За лечението с мозъчен пейсмейкър е важно пациентът да няма състояния, които биха попречили на операцията, като например заболявания на сърцето, кръвното налягане и белите дробове.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.