Ин витро – Mайка и на 40+ години

Намери доктор

Ин витро – Mайка и на 40+ години

Ин витро – Mайка и на 40+ години | Anadolu Medical Center

Ин витро отделение в Анадолу Медицински Център.

Често новогодишните пожелания са за бебе в семейството. За съжаление не малко семейства страдат от невъзможността да сбъднат това свое желание. Това е така особено при жените над 40 години, отложили децата заради кариерата. Тъй като запасът от яйцеклетки намалява с възрастта. Процентът на забременяване при жени на 40-42 години е около 30, а при жени над 45 години е по-малък от 3. Напредъкът на медицината и новите техники дават все повече възможности на жените над 40 години да станат майки.

Новите медикаменти и все по-големия опит на лекарите

Те водят до увеличение на успеваемостта на ин витро оплождането от един опит при поставяне максимум на един до два ембриона. Една от основните причини за това е напредъкът в лабораторната сфера. В днешно време съществуват ембриологични лаборатории, които анализират околната среда, необходима на ембрионите. Благодарение преди всичко на широкото навлизане на генетичното диагностициране преди имплантирането, или, казано с други думи, на генетичния скрининг. Той се извършва с цел подбор на най-здравия ембрион преди неговото прехвърляне в матката. По този начин броят на успешните забременявания и раждания при жени на възраст 40 и повече години се е увеличил драстично в сравнение с миналото.

Процентът на деца, родени с увреждания и усложнения, получени вследствие на бременността, наблюдавани при жени на 40 и повече години може да е по-голям, но нарастването му е незначително. Днес всички тези усложнения и увреждания могат да бъдат предвидени научно. Това се случва с провеждането на подходящите контролни прегледи и предприемането на съответните предпазни мерки. Освен това инвитро оплождането играе голяма роля в предотвратяването на раждане на деца с увреждания. Това се дължи на метода на генетично диагностициране преди имплантирането. При него ембрионите се изследват един по един, отделят се здравите и се отстранява възможността от създаване на деца с увреждания, включително и такива със синдром на Даун. Факт, показващ, че забременяването на 40 и повече години е вече по-безопасно.

Увеличава се успешното забременяване с използване на замразени ембриони.

Препоръчително е жени, които не възнамеряват да имат деца до 38 годишна възраст поради социални фактори, или заради кариера, да замразят яйцеклетки. Всъщност всяка жена, която има по-малък запас от яйцеклетки, може да замрази своите. Замразяването на яйцеклетки е рутинен метод с широка и успешна приложимост. Благодарение на новите технологии, качеството на яйцеклетките, които се замразяват много бързо при -196° (метод, наречен „витрификация“) не се влошава при размразяването им. Ако замразената яйцеклетка е с добро качество, то се запазва и след нейното размразяване. Технически, замразените яйцеклетки могат да бъдат съхранявани до 10 години. Но съгласно действащото у нас законодателство, времето за съхранение на замразените яйцеклетки е до 5 години.

Яйцеклетките на раково болни също могат да бъдат замразявани. Тъй като процесът на лечение на рака обикновено включва химиотерапия, това е и една от причините, които водят до настъпването на ранна менопауза у жените. Ако млада жена следва да се подложи на химиотерапия, горещо препоръчваме да замрази яйцеклетки преди лечението. Яйцеклетките на пациентката се събират и замразяват преди започване на раковото лечение. След като пациентката се възстанови, тези яйцеклетки се размразяват и се обработват до получаване на ембрион.

Ако отново новогодишно си пожелавате бебе в семейството, обърнете се към нашите специалисти от отделението по репродуктивно здраве.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.