Моделиране на липсващи тъкани

Намери доктор

Моделиране на липсващи тъкани

Моделиране на липсващи тъкани | Anadolu Medical Center

Моделиране на липсващи тъкани стана възможно с развитието на 3D компютърните технологии и специалните хирургични техники.

Това предоставя качеството на живот на хората с аномалии или деформации на кости, тъкани и органи. Новият комплексен център по краниофациална хирургия предлага не само хирургично, но и протетично лечение на вродени аномалии или придобити деформации в областта на главата и шията.

Подготовка за моделиране на липсващи тъкани

За да се подготвят операциите на пациентите в компютърната среда, трябва се извлече цифрова информация за пациента. За целта се осъществява сканиране с компютърна томография и / или се правят триизмерни снимки на пациента. Компютърната томография е задължителна при планиране на костна операция. Ако обаче ще се обработват само повърхностните тъкани, то тогава е достатъчно да се направи триизмерна снимка.

Виртуална хирургия

Симулационните модели свързани с операцията изискват съвместна работа на лекаря с използващия компютъра инженер. Те заедно планират и проектират разрезите и оформянето на костите. След това с триизмерни принтери се изграждат реалните по размери костни модели и водачи на разрези. Моделите за разрязване се тестват върху твърди модели преди използване върху пациента с цел определяне на възможните производствени дефекти.

Импланти и протези

Ако имплантът е за постоянно, той трябва да бъде произведен от медицински титан. Тези импланти са задължителни за фиксиране на костите на правилните им позиции. Също така се използват и за контуриране на меките тъкани в областта на лицето. Например, с имплант от сканиране на лице на близък роднина, пациент загубил тъкан може да получи подобно на своето лице. Титанът не корозира в тъканите и не е вреден за човешкото тяло.

Протезите на око, ухо, нос, пръсти се произвеждат от медицински силикон. Той е биосъвместим материал и предизвиква минимална тъканна реакция в тъканите, върху които се прилага. Прикрепването на имплантите и протезите чрез магнити позволява лесно почистване на протезите и околните тъкани.

Преимущества

Успехът на тези операции се увеличава много и същевременно времето на операцията намалява драстично. Освен това, вече е възможно да се извършват някои оформящи и възстановяващи лицевите кости операции, които по-рано са били невъзможни. Преди операцията на челюстта могат да се планират функциите на челюстната става, ефектите върху лицевия профил на долната и горна челюст и връзките между зъбите.

Чрез използването на триизмерната фотография е възможно да се направят точни измервания и анализи преди осъществяване на хирургичните процедури. Това е особено важно за операции на лицето. Елиминират се техническите недостатъци на двуизмерните изображения и моделите се правят с измерване на повърхностното разстояние, което е важно пред вид структурата на лицето.

Също така, асиметриите между двете страни могат да бъдат разкрити по-ясно с триизмерни снимки. Тъй като с триизмерните снимки е възможно да се направят изчисления на обема, те имат голямо значение при определяне и проследяване на обема за пациентите, за които се планира инжектиране на пълнител или присадка.

Приложения

Моделирането на липсващи тъкани чрез планиране във виртуална среда също допринася за лечението с пластична хирургия при липса на око, ухо, нос, пръсти. Тази технология може да се използва и при проблеми със затварянето на долната и горна челюст и заболявания на челюстната става. Също така се прилага при операции за регулиране на пропорциите на лицето и при сериозни краниомаксилофациални наранявания. Приложението й увеличава успеха на операциите и намалява риска от усложнения. В резултат на наслагване на триизмерните сканирания на костите и на триизмерните снимки, още преди операция на лицевите кости могат да се определят най-близо до реалните резултати.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.