Невромониторинг за по-безопасна неврохирургия

Намери доктор

Невромониторинг за по-безопасна неврохирургия

Невромониторинг за по-безопасна неврохирургия | Anadolu Medical Center

Интраоперативен мултимодален невромониторинг е метод, с чиято помощ се реализират по-безопасни операции в департамента по неврохирургия.

Невромониторинг представлява измерване и записване по време на операцията на електрическите вълни. Те преминават през гръбначния мозък и определят двигателните и сетивните функции на тялото. Това е метод, който предоставя своевременна информация на хирурга дали тъкан, видяна с невъоръжено око или микроскоп, е нервна тъкан или не. По време на операции на мозъка и на гръбначния мозък, за хирурга и за пациента е много важно да не се увредят нервните тъкани.

Как се прилага невромониторинг?

Преди началото на операцията, докато пациентът е под обща анестезия, се поставят стимулиращи и записващи електроди на съответните места по скалпа и по мускулите на ръцете и краката. В началото на операцията с помощта на специални устройства се записват моторните, сетивните и рефлексните електрически стимулирани реакции. По време на операцията специалистът по интраоперативен мониторинг или специалистът по неврофизиология, дава на хирурга обратна връзка дали има промяна в начина и реда на протичане на реакциите. Проследяването на електрически стимулираните реакции е с около 90% точност и помага да се намали рискът от необратимо увреждане. Невромониторингът дава голям комфорт на хирурга по време на операцията, като значително увеличава безопасността на операцията за пациента. Нарича се мултимодален мониторинг, тъй като електрическите стимулации се подават и проследяват едновременно.

Кои нерви се проследяват?

В операциите се наблюдават две основни нервни трасета: моторните и сензорните потенциали. Моторно предизвиканите потенциали проследяват трасето, което преминава от мозъка към ръцете и краката и определя двигателната способност. Сензорно предизвиканите потенциали наблюдават процеси на дълбоко сетивно ниво. Те са много чувствителни към ситуации като ниско кръвно налягане и кървене. При операции на гръбначния стълб с електромиография (ЕМГ) се проследяват корените на нервите. Специалистът по невромониторинг незабавно предупреждава хирурга, че има проблем, започващ от корените на двигателния нерв. Това се налага за да спре операцията или да промени хирургическия подход преди да се предизвика необратимо увреждане.

При какви други операции може да се използва невромониторинг?

Използването на невромониторинг при някои вродени заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък увеличава шансовете за успех в операциите. Например, възможно е да се определи дали корените на нервите са моторни (имат функция, свързана с движението). Това е възможно чрез електрическо стимулиране на анатомичните структури при малформации на гръбначния стълб при децата. Специални нерви като пудендалния нерв, който играе съществена роля при изпълняването на функции като уриниране, чревни и сексуални функции, се проследяват електрически и се гарантира, че тези функции са защитени. Но този метод не може да се използва при някои пациенти, които носят пейсмейкър или вече са преминали през сериозна операция на мозъка.

Анадолу Медицински Център е едни от първите в света болници, които прилагат метода интраоперативен мултимодален невромониторинг. През последните 10 години този метод постепенно увеличава своята популярност.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.