Новини

Сподели [social_share/]

Нови технологии срещу мозъчни тумори

Днес благодарение на съвременните технологии операциите на мозъчни тумори могат да се извършат без да се засяга здрава мозъчна тъкан. А от това драстично зависи качеството на живот на пациента след приложеното лечение.

Микроскопи с филтри за флуоресцеин

Няма съмнение, че ролята на съвременните медицински технологии е огромна. Проф. д-р Сердар Кахраман, завеждащ Отделението по неврохирургия, разказва, че „микроскопите с филтри за флуоресцеин“ вършат страхотна работа при операциите на мозъчни тумори и добавя.

„Благодарение на контрастното вещество „флуоресцеин“, което се вкарва венозно по време на операция, могат да се засекат „зацапвания“. Те са невидими за обикновените микроскопи и наблюдавани най-вече при глиалните тумори. Ето защо, ако оперативното поле се наблюдава с микроскоп с филтър за флуоресцин, става много по-лесно да се различи „зацапването“, което реално е туморът, от нормалната мозъчна тъкан. Така образуванието се отстранява без увреждане на здравата мозъчна тъкан. По-старото поколение филтърни технологии не може да визуализира кървене по време на операция, но филтрите за флуоресцеин премахват този недостатък.”
3D карта на мозъка

Проф. Сердар Кахаман не спира дотук.

„Друг важен технологичен способ, който позволява достигане на мозъчните тумори от позицията, предполагаща най-къс и най-точен достъп, е „невронавигационната апаратура“, която наслагва предоперативни ЯМР данни на пациента върху данните от инфрачервена томография, проведена докато главата е фиксирана върху операционната маса. Казано накратко, тази апаратура всъщност създава 3D карта на мозъка. Благодарение на въпросната карта, която съответства на ЯМР данните, е възможно лесно да се отстранят дори малки тумори, локализирани в най-дълбоките региони на мозъка. По-добре ще оценим значението на този технологичен напредък, ако се замислим за уврежданията, които може да причини грешка от едва няколко милиметра.“
Невромониторинг за безопасна хирургия

Проф. Сердар Кахраман подчертава, че активно се прилага метода на „невромониторинга“, който е помощна технология за намаляване вероятността от нежелани и неочаквани увреждания на мозъчните тъкани.

 „Ако трябва да го обясня накратко, процесът се състои от измерване по време на цялата операция на електрическите вълни. Те тръгват от мозъчната кора и финишират при ръцете и краката. Реакцията към малките електрически стимули, подавани от мозъка, се записва както за ръцете, така и за краката. Ако по време на процедурата тези вълни намалеят или изчезнат, вероятно няма да бъде възможно туморът да се отстрани изцяло от конкретната област на мозъка. Това е така, тъй като опитите за отстраняване на целия тумор биха довели до постоянна парализа, смущения в говора и зрението на пациента, а следователно и до сериозен спад в качеството му на живот. По тази причина някои части на тумора, които са близо до чувствителни региони, могат съзнателно да се оставят.На този етап, както вече казахме, се включват допълнителни методи на лечение като химиотерапията, лъчетерапията и киберножа. Разбира се, ако при невромониторинга се отчетат реакции, които сочат, че всичко е наред, процедурата продължава до самия край. Така може да се отстрани целият тумор. По този начин следоперативно качеството на живот на пациента се запазва в най-висока степен.“
Невроендоскопия

Проф. Сердар Кахраман разказва, че с колегите си използват минимално инвазивни или иначе казано затворени хирургични методи, наречени „невроендоскопия“. За някои анатомични региони на мозъчните канали и добавя.

„Инструментът, използван при този метод, е пореден пример за модерни технологии в неврохирургията. Дълбоките и чувствителни участъци на мозъка могат да се достигнат с помощта на извити и тънки камери. След отстраняване на тумора оздравителният процес и възстановяването са много по-кратки. Резултатите от всички тези високотехнологични апарати/методи на съвременната медицина, приложени от специалисти в областта, са успешни операции. Важно е следоперативно качеството на живот на пациентите да се запази в максимална степен.“
 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2018
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени