Новите репродуктивни технологии за зачеване

Намери доктор

Новите репродуктивни технологии за зачеване

Новите репродуктивни технологии за зачеване | Anadolu Medical Center

Пред проблеми със зачеване, износване или раждане на дете е изправено всяко пето семейство в света.

Новите технологии за зачеване дават шанс на двойките да станат родители на здраво дете. Днес има много различни методи за решаване на проблема, познати под общото название инвитро. Всъщност инвитро е само един от методите, а изборът на подходящия вариант за конкретната двойка трябва да бъде обоснован. Кратко обобщение на темата направиха специалистите от Департаментът по репродуктивно здраве.

Извличане на сперматозоиди за зачеване

TESA представлява биопсия на тестисите, по време на която хирургът извлича сперма от чрез аспирация (пункция). Този метод се използва при азооспермия, когато в еякулата на мъжа напълно липсват сперматозоиди. Друга подобна техника е Micro-TESE, при която лекарят извлича сперматозоиди с помощта на микроскоп. Така процедурата е най-малко травматична и позволява най-прецизно събиране на сперматозоиди, което увеличава шансовете за успешно оплождане.

Въвеждане на сперматозоида в яйцеклетката

IUI – вътрематочната инсеминация е систирана репродуктивна технология, по време на която предварително извлечена сперма се въвежда в маточната кухина на жената. Процедурата трае няколко минути. Този метод увеличава шансовете за успешно зачеване след инфекции, при ниско качество на спермата, сексуални еякулаторни нарушения, наличие у жената на антитела срещу сперматозоиди или патологии на половите органи.

При метода ICSI – инжектирането предварително избран здрав активен сперматозоид се въвежда в яйцеклетката чрез микроигла. След инсеминация образуваният ембрион се връща в матката. Тази техника се използва предимно при мъжко безплодие, по-специално при малък брой сперматозоиди, пълното им отсъствие в еякулата (азооспермия), лоша подвижност на сперматозоидите или тяхната патология и др. При всички тези методи PGD – предимплантационна генетична диагноза е ефективен диагностичен метод, позволяващ още преди оплождането да се идентифицират наследствени заболявания и хромозомни аномалии.

Асистирано оплождане

Методите на екстракорпорално оплождане са няколко. Най-разпространеното IVF – инвитро оплождане започва с хормонална стимулация, заради която у жената узряват няколко яйцеклетки наведнъж. По време на овулация, тези яйцеклетки се извличат, след което се оплождат в лаборатория с предварително подготвени сперматозоиди. Оплодените яйцеклетки се поставят в инкубатор и след няколко дни най-добре развития ембрион се прехвърля в матката. Този метод се използва при патологии на фалопиевите тръби, ниско качество на спермата при мъжете, ендометриоза, имунологично безплодие.

Сред новите методи е IVM – инвитро отглеждане на яйцеклетки, който е подобен на IVF, а разликата е, че от жената се вземат незрели яйцеклетки, които узряват в лабораторни условия. Това може значително да намали количеството хормонална терапия, което намалява риска от хиперстимулация на яйчниците.

Асистиран хетчинг

Това е микрохирургичен метод, който подпомага естествения процес на излюпване на ембриона чрез изтъняване или пробиване на обвивката му. По този начин се помага на ембриона да преодолее прекалено силната защитна мембрана и да се имплантира в лигавицата на матката. Друг нов метод за зачеване, който увеличава шансовете за успешна бременност с 25% е използването на Embryoglue (ембрио лепило) по време на прехвърляне на ембриона в матката, с цел да го прикрепи успешно към тъканите на ендометриума. Тези методи се прилагат след няколко неуспешни опита за инвитро и при жени над 39 години.

Криоконсервацията (замразяване)

Позволява да се изберат и запазят здрави яйцеклетки, сперматозоиди, ембриони, ако индивида или двойката не планира бременност в близко бъдеще или се налага онкологично лечение. Клетките могат да се съхраняват дълго време в течен азот при температура от -196 С, което изключва развитие на патологии. В избран момент те могат да бъдат прехвърлени в маточната кухина, често без допълнителни процедури и хормонална терапия.

PRP подмладяване на яйчниците и матката

Това е нова репродуктивна технология, която набира популярност. Чрез въвеждане на богата на тромбоцити кръвна плазма (PRP – Platelet Rich Plasma) в матката или яйчниците се насърчава подмладяването на тъканите и развитието на нови здрави яйцеклетки. Това важи особено за жени с нисък яйчников резерв, при риск от ранно начало на менопаузата, както и при пълно отсъствие на яйцеклетки. Може да се използва при проблеми с ендометриума, поради които ембрионът не може да се закрепи в матката, дори и в случай на успешно инвитро оплождане.

Ин витро центърът при Анадолу Медицински Център е един от водещите световни центрове в областта на инвитро технологиите. Тук се предлагат широка гама медицински услуги с най-новите методи и технологии за зачеване, достъпни на световно ниво.

  • Високи резултати дори в най-трудните случаи на безплодие
  • Модерна ембриологична лаборатория
  • Лекари, сертифицирани в САЩ, работещи в сътрудничество с Джон Хопкинс Медицин

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.