Новини

Сподели [social_share/]

Новости в управлението на болка

Хроничната болка вреди на физическото и психичното здраве на пациентите и влошава качеството на живота им. Персонализираните методи, новите медикаменти и високотехнологичната апаратура предлагат решения за управление на болката и преодоляване на хроничното страдание.

Продължителната болка в миналото се е схващала като симптом на различни заболявания и е лекувана от лекари с различни специалности. Днес тя е призната за отделно заболяване „хронична болка“. В света на медицината съществува наука за управление на болката (алгиатрия), чиято задача е да контролира и облекчава болката.

Методи за управление на болката

Ако делим методите на лечение на инвазивни и неинвазивни, то медикаментите, физиотерапията и поддържащото лечение се считат за неинвазивни методи. Процедурите в алгиатрията са предимно в групата на инвазивните методи. Сред тях са акупунктура, инжекции с ботокс и процедури върху болезнените точки. Други високотехнологични инвазивни процедури са:

 • епидуралните инжекции / инжекциите във форамена при лумбални и цервикални хернии;
 • инжекциите във фасетната става или нерв на фасетна става, лазерните процедури и нуклеопластиката, прилагани върху дисковете;
 • радиочестотната термокоагулация;
 • симпатиковите и соматичните нервни блокове;
 • инжекциите в ставите и невролитичните блокове;
 • методите за стимулация на главния и гръбначния мозък или нервите с помощта на помпи, свързани с катетри и имплантиран порт.
Предимства на новите технологии

Новите тенденции в управлението на болката предлагат много значими предимства за пациентите и лекарите. Едно от най-важните предимства за лекарите е, че диагностицирането се улеснява, а възможностите за лечение са много по-ясни, тъй като механизмите са опознати по-добре. Използването на повече технологични устройства в инвазивното лечение улеснява процедурата и води до по-добри резултати. От гледна точка на пациентите, новите технологии предлагат по-безопасни и по-ефективни възможности за лечение.

Болката вече се визуализира

Иновациите през последните години иновациите доведоха до развитие както на подхода към пациентите, които изпитват болка, така и на управлението на болката. Напредъкът в разбирането на механизмите зад болката е отразен и в клиничните процедури. Визуализацията на процеса на формиране на болката в централната нервна система с функционален магнитен резонанс, както и откриването на връзката между пола и болката, болката и гените, болката и спомените спомагат за диагностицирането на болката, която е субективно усещане, и позволяват да се премине от лечение по емпиричния метод към лечение, базирано на самия механизъм. Благодарение на тези новости през последните години се прилагат много нови лекарства, правят се изследвания за нови медикаменти, за приложение на някои лекарства при различни заболявания.

Пример за това са локалното прилагане на капсаицин при постхерпесна невралгия (след херпес зостер) или инжектирането на ботокс при лечение на мигрена, силно главоболие, клъстерно главоболие, както и каутеризацията на образувания по шиен или лицев нерв чрез радиовълни (пулсираща радиочестота към ганглий). Все повече се работи върху персонализирано лечение на болката.

Повече успешни резултати

Сред най-значимите новости в лечението е увеличаването ролята на технологиите в процеса по управление на болката. Така например стимулаторите за гръбначен мозък вече са презареждащи се устройства и пациентите не трябва да се подлагат на допълнителни операции. Друго важно развитие в методите за стимулация са процедурите за транскраниална мозъчна стимулация. Освен това лазерните апарати, които се прилагат върху междупрешленните дискове, апаратите за епидуроскопия и за радиочестотна термокоагулация добиват популярност с това, че причиняват по-малко увреждания на тъканите и са лесни за използване.

При кои заболявания се прилага управление на болката?

На новите методи на лечение могат да разчитат най-вече пациенти с:

 • болка в лумбалния и цервикалния отдел на гръбначния мозък;
 • с невропатични болки;
 • невралгия;
 • главоболие;
 • болка;

Свързана с онкологични заболявания. Последните новости в лечението на болката са доста обещаващи за видовете болка, които не се повлияват от лечение, например сложни прояви на регионален болков синдром, травми на гръбначния мозък, болка в таза, болков синдром след ламинектомия, болка в резултат на някои системни заболявания и хронична болка с неизяснена етиология.

Всички пациенти, които страдат от хронична болка, независимо дали са се подлагали на предходно лечение, могат да се запишат при специалист по управление на болката. Важното e случая на всеки пациент да се прецени внимателно, за да се предприеме мултидисциплинарен подход в лечението му.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2017
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.