Новости в управлението на болка

Намери доктор

Новости в управлението на болка

Новости в управлението на болка | Anadolu Medical Center

Хроничната болка вреди на физическото и психичното здраве на пациентите и влошава качеството на живота им. Персонализираните методи, новите медикаменти и високотехнологичната апаратура предлагат решения за управление на болката и преодоляване на хроничното страдание.

Продължителната болка в миналото се е схващала като симптом на различни заболявания и е лекувана от лекари с различни специалности. Днес тя е призната за отделно заболяване „хронична болка“. В света на медицината съществува наука за управление на болката (алгиатрия), чиято задача е да контролира и облекчава болката.

Методи за управление на болката

Ако делим методите на лечение на инвазивни и неинвазивни, то медикаментите, физиотерапията и поддържащото лечение се считат за неинвазивни методи. Процедурите в алгиатрията са предимно в групата на инвазивните методи. Сред тях са акупунктура, инжекции с ботокс и процедури върху болезнените точки. Други високотехнологични инвазивни процедури са:

  • епидуралните инжекции / инжекциите във форамена при лумбални и цервикални хернии;
  • инжекциите във фасетната става или нерв на фасетна става, лазерните процедури и нуклеопластиката, прилагани върху дисковете;
  • радиочестотната термокоагулация;
  • симпатиковите и соматичните нервни блокове;
  • инжекциите в ставите и невролитичните блокове;
  • методите за стимулация на главния и гръбначния мозък или нервите с помощта на помпи, свързани с катетри и имплантиран порт.
Предимства на новите технологии

Новите тенденции в управлението на болката предлагат много значими предимства за пациентите и лекарите. Едно от най-важните предимства за лекарите е, че диагностицирането се улеснява, а възможностите за лечение са много по-ясни, тъй като механизмите са опознати по-добре. Използването на повече технологични устройства в инвазивното лечение улеснява процедурата и води до по-добри резултати. От гледна точка на пациентите, новите технологии предлагат по-безопасни и по-ефективни възможности за лечение.

Болката вече се визуализира

Иновациите през последните години иновациите доведоха до развитие както на подхода към пациентите, които изпитват болка, така и на управлението на болката. Напредъкът в разбирането на механизмите зад болката е отразен и в клиничните процедури. Визуализацията на процеса на формиране на болката в централната нервна система с функционален магнитен резонанс, както и откриването на връзката между пола и болката, болката и гените, болката и спомените спомагат за диагностицирането на болката, която е субективно усещане, и позволяват да се премине от лечение по емпиричния метод към лечение, базирано на самия механизъм. Благодарение на тези новости през последните години се прилагат много нови лекарства, правят се изследвания за нови медикаменти, за приложение на някои лекарства при различни заболявания.

Пример за това са локалното прилагане на капсаицин при постхерпесна невралгия (след херпес зостер) или инжектирането на ботокс при лечение на мигрена, силно главоболие, клъстерно главоболие, както и каутеризацията на образувания по шиен или лицев нерв чрез радиовълни (пулсираща радиочестота към ганглий). Все повече се работи върху персонализирано лечение на болката.

Повече успешни резултати

Сред най-значимите новости в лечението е увеличаването ролята на технологиите в процеса по управление на болката. Така например стимулаторите за гръбначен мозък вече са презареждащи се устройства и пациентите не трябва да се подлагат на допълнителни операции. Друго важно развитие в методите за стимулация са процедурите за транскраниална мозъчна стимулация. Освен това лазерните апарати, които се прилагат върху междупрешленните дискове, апаратите за епидуроскопия и за радиочестотна термокоагулация добиват популярност с това, че причиняват по-малко увреждания на тъканите и са лесни за използване.

При кои заболявания се прилага управление на болката?

На новите методи на лечение могат да разчитат най-вече пациенти с:

  • болка в лумбалния и цервикалния отдел на гръбначния мозък;
  • с невропатични болки;
  • невралгия;
  • главоболие;
  • болка;

Свързана с онкологични заболявания. Последните новости в лечението на болката са доста обещаващи за видовете болка, които не се повлияват от лечение, например сложни прояви на регионален болков синдром, травми на гръбначния мозък, болка в таза, болков синдром след ламинектомия, болка в резултат на някои системни заболявания и хронична болка с неизяснена етиология.

Всички пациенти, които страдат от хронична болка, независимо дали са се подлагали на предходно лечение, могат да се запишат при специалист по управление на болката. Важното e случая на всеки пациент да се прецени внимателно, за да се предприеме мултидисциплинарен подход в лечението му.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.