Новото Нормално след коронавирус COVID-19

Намери доктор

Новото Нормално след коронавирус COVID-19

Новото Нормално след коронавирус COVID-19 | Anadolu Medical Center

След ограничителните мерки срещу коронавирус COVID-19 може да се окаже трудно за хората да се приспособят към Новото нормално.

Специалистите на Анадолу Медицински Център доц. д-р Елиф Хако от Отделението по Инфекциозни болести и клиничният психолог Езги Докузлу са на мнение, че дори когато хората спазват мерките за социално дистанциране и хигиена, те може да са притеснени от заразяване с коронавирус. По-долу можете да видите техните препоръки относно приемане на Новото Нормално.

Хората, които останаха дълго у дома по време на коронавирус пандемията, могат да имат чувство за притеснение да бъдат на обществени места. Заради страха от заразяване с болестта и свързаната с това изключителна предпазливост човек може да прави повече грешки при изпълнение на ежедневните си задачи. Това, като в порочен кръг, може да накара този човек да се почувства още по-подтиснат. Особено предизвикателно е това за хора, които някога са страдали от мания или са имали обсесивно-компулсивни симптоми. Ако човек внимава и спазва правилата, но все още не може да напусне къщата си или да бъде на обществени места заради страх от заразяване с коронавирус, той има нужда от помощ…

Хората, страдащи от панически атаки, трябва да търсят помощ, ако преживяват трудности по време на прехода към нормалното

Пациентите с паническо разстройство или обсесивно-компулсивно разстройство могат да изпитват големи усилия за приспособяването си към този нов ред. Някои могат да считат всички хора за болни или носители на болестта. Дори може да вярват, че има хора наоколо, които умишлено искат да ги заразят с това заболяване. Хората с такива проблеми трябва да търсят психологическа помощ, ако изпитват трудности в преминаването към нормалния живот.

Преходът към нормалното намалява безпокойството

Предприетите мерки и търпението на всички допринесоха за благоприятните резултати, които наблюдаваме напоследък. Трябва да приемем, че ще живеем с правилата за социално дистанциране много дълго време. Този нов ред, вероятно ще промени нашите социални навици и много неща, с които бяхме свикнали преди. В борбата срещу COVID-19 присъстваха дни на страх и притеснение. Сега сме свидетели, че постепенният преход към нормализиране на живота, намалява опасенията.

Да живееш без предпазливост е най-сериозната грешка

Една от най-големите грешки в приспособяването към “Новото Нормално” е да се живее, считайки че рискът от заболяването е преминал. Ние трябва да се придържаме към личните хигиенни правила и от карантинния етап постепенно да преминаваме към нормалното ежедневие.

Най-важното е, да напомняме за необходимостта от мерки на тези, които не се придържат към правилата за хигиена и предпазване. Трябва да ги предупреждаваме внимателно, а не да ги обвиняваме, като информираме и хората, които не са добре информирани. Намираме се в етап, когато хората в обществото копнеят един за друг, но също така се страхуват един от друг заради болестта. Трябва да сме солидарни колкото можем повече по време на този процес. Загрижеността на приемливо ниво, ще ни накара да бъдем по-внимателни и учтиви. Може да копнеем за дните преди-COVID-19, но все пак трябва да се справим с условията на новия ред и новия ни начин на живот.

Мнозина приеха ситуацията и се приспособиха към мерките. Тези мерки и социалното дистанциране ще присъстват в нашия нов начин на живот за известно време. Трябва да се доверяваме на предприетите мерки и да следваме указанията на експертите. Всички ние сме загрижени относно заразяването с болестта и трябва да имаме предвид, че предприемането на индивидуални мерки е наша отговорност и към обществото.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.