Новини

Сподели [social_share/]

Новото Нормално след коронавирус COVID-19

След ограничителните мерки срещу коронавирус COVID-19 може да се окаже трудно за хората да се приспособят към Новото нормално. Специалистите на Анадолу Медицински Център доц. д-р Елиф Хако от Отделението по Инфекциозни болести и клиничният психолог Езги Докузлу са на мнение, че дори когато хората спазват мерките за социално дистанциране и хигиена, те може да са притеснени от заразяване с коронавирус. По-долу можете да видите техните препоръки относно приемане на Новото Нормално.

Хората, които останаха дълго у дома по време на коронавирус пандемията, могат да имат чувство за притеснение да бъдат на обществени места. Заради страха от заразяване с болестта и свързаната с това изключителна предпазливост човек може да прави повече грешки при изпълнение на ежедневните си задачи. Това, като в порочен кръг, може да накара този човек да се почувства още по-подтиснат. Особено предизвикателно е това за хора, които някога са страдали от мания или са имали обсесивно-компулсивни симптоми. Ако човек внимава и спазва правилата, но все още не може да напусне къщата си или да бъде на обществени места заради страх от заразяване с коронавирус, той има нужда от помощ…

Хората, страдащи от панически атаки, трябва да търсят помощ, ако преживяват трудности по време на прехода към нормалното

Пациентите с паническо разстройство или обсесивно-компулсивно разстройство могат да изпитват големи усилия за приспособяването си към този нов ред. Някои могат да считат всички хора за болни или носители на болестта. Дори може да вярват, че има хора наоколо, които умишлено искат да ги заразят с това заболяване. Хората с такива проблеми трябва да търсят психологическа помощ, ако изпитват трудности в преминаването към нормалния живот.

Преходът към нормалното намалява безпокойството

Предприетите мерки и търпението на всички допринесоха за благоприятните резултати, които наблюдаваме напоследък. Трябва да приемем, че ще живеем с правилата за социално дистанциране много дълго време. Този нов ред, вероятно ще промени нашите социални навици и много неща, с които бяхме свикнали преди. В борбата срещу COVID-19 присъстваха дни на страх и притеснение. Сега сме свидетели, че постепенният преход към нормализиране на живота, намалява опасенията.

Да живееш без предпазливост е най-сериозната грешка

Една от най-големите грешки в приспособяването към “Новото Нормално” е да се живее, считайки че рискът от заболяването е преминал. Ние трябва да се придържаме към личните хигиенни правила и от карантинния етап постепенно да преминаваме към нормалното ежедневие.

Най-важното е, да напомняме за необходимостта от мерки на тези, които не се придържат към правилата за хигиена и предпазване. Трябва да ги предупреждаваме внимателно, а не да ги обвиняваме, като информираме и хората, които не са добре информирани. Намираме се в етап, когато хората в обществото копнеят един за друг, но също така се страхуват един от друг заради болестта. Трябва да сме солидарни колкото можем повече по време на този процес. Загрижеността на приемливо ниво, ще ни накара да бъдем по-внимателни и учтиви. Може да копнеем за дните преди-COVID-19, но все пак трябва да се справим с условията на новия ред и новия ни начин на живот.

Мнозина приеха ситуацията и се приспособиха към мерките. Тези мерки и социалното дистанциране ще присъстват в нашия нов начин на живот за известно време. Трябва да се доверяваме на предприетите мерки и да следваме указанията на експертите. Всички ние сме загрижени относно заразяването с болестта и трябва да имаме предвид, че предприемането на индивидуални мерки е наша отговорност и към обществото.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2020
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.