Откритие за забавяне на растежа на раковите клетки

Намери доктор

Откритие за забавяне на растежа на раковите клетки

Откритие за забавяне на растежа на раковите клетки | Anadolu Medical Center

Учени от университета Джон Хопкинс (Johns Hopkins Medicine) откриха съединение, което може да се използва за лишаване на раковите клетки от структурни елементи, съдържащи захар. Съединението, наричано инхибитор на глутаминазата, било извлечено от отгледани в лабораторни условия ракови клетки в мозъка, бедни на захар. По мнението на учените това съединение може да се прилага при различни типове първични тумори в мозъка.

Глутаминазата е ензим, който контролира превръщането на съдържащите глюкоза хранителни вещества във въглероден скелет на клетката. Допълнителните ензими, които подпомагат изграждането на т.нар. „тухли” на въглеродния скелет, се контролират от ген IDH1. В някои ракови клетки в мозъка, генът IDH1 мутира и получения фермент разтваря „тухлите” в хранителни вещества, които хранят раковите клетки.

Учените планират да използват глутаминазата за блокиране на потока от вещества, които спомагат за образуването на т.нар. „тухли”. Изследванията показват, че инхибиторът на глутаминаза не спира напълно растежа на раковите клетки, но може значително да го забави.