Новини

Сподели [social_share/]

Откритие за забавяне на растежа на раковите клетки

раковите клетки

Учени от университета Джон Хопкинс (Johns Hopkins Medicine) откриха съединение, което може да се използва за лишаване на раковите клетки от структурни елементи, съдържащи захар. Съединението, наричано инхибитор на глутаминазата, било извлечено от отгледани в лабораторни условия ракови клетки в мозъка, бедни на захар. По мнението на учените това съединение може да се прилага при различни типове първични тумори в мозъка.

Глутаминазата е ензим, който контролира превръщането на съдържащите глюкоза хранителни вещества във въглероден скелет на клетката. Допълнителните ензими, които подпомагат изграждането на т.нар. „тухли” на въглеродния скелет, се контролират от ген IDH1. В някои ракови клетки в мозъка, генът IDH1 мутира и получения фермент разтваря „тухлите” в хранителни вещества, които хранят раковите клетки.

Учените планират да използват глутаминазата за блокиране на потока от вещества, които спомагат за образуването на т.нар. „тухли”. Изследванията показват, че инхибиторът на глутаминаза не спира напълно растежа на раковите клетки, но може значително да го забави.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2014
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.