Новини

Сподели [social_share/]

Още персонализирани терапии срещу рак

Развитието на нуклеарната медицина представя още персонализирани терапии за лечение на рак. В областта се откриват и прилагат различни хибридни методи за диагностика и терапия на все повече заболявания. До преди години се прилагаше само терапия на доброкачествени и злокачествени заболявания на щитовидната жлеза с радиоактивен йод 131. Днес вече има радионуклидни терапии за диагностика и лечение на рак на простатата, костни метастази и невроендокринни тумори.

Какво представляват радионуклидните терапии?

В основата на радионуклидните терапии стоят радиофармацевтици, носители на алфа- или бета- лъчение, които таргетират патологично променени тъкани. Такива са: Йод-131, Галий-68, Лутеций-177, Радий-223 и Актиний-225. В зависимост от вида и степента на заболяването се подбира подходящ радиофармацевтик, който да се свърже към специфични протеини на рака. 

След инжектиране на пациента в комбинация с радиоактивен материал, чрез PET/CT устройството с висока точност се определят тъканите, съдържащи туморни клетки. С този метод на радионуклидни терапии пациентите не се подлагат на висока радиация. Радиацията, използвана при радионуклидните лечения, е предназначена за намаляне на  размера на тумора, спиране на растежа или унищожаване на раковите клетки. Основният принцип на радионуклидната терапия е да се приложи максимално ефективна доза, която не причинява сериозна токсичност, но ще осигури ефективен антитуморен ефект. За целта се изчислява количеството радиационна доза, която да се приложи на прицелния орган.

Има ли странични ефекти?

Вероятността пациентите да проявят странични ефекти може да бъде определена чрез тестове преди вземане на решението за лечение. Резултатите от тестовете и изследванията с дозиметър позволяват да се приложат различни стратегии за персонализирани терапии. Благодарение на тези специфични за всеки пациент стратегии, страничните ефекти от радионуклидни терапии се задържат на възможно най-ниското ниво. В случай на прояви, страничните ефекти могат да бъдат контролирани чрез кръвни изследвания, извършвани на определени интервали след лечението.

Повече информация за специфичните радионуклидни терапии, прилагани в Анадолу Медицински Център, можете да прочетете тук.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2021
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.