Още персонализирани терапии срещу рак

Намери доктор

Още персонализирани терапии срещу рак

Още персонализирани терапии срещу рак | Anadolu Medical Center

Развитието на нуклеарната медицина представя още персонализирани терапии за лечение на рак.

В областта се откриват и прилагат различни хибридни методи за диагностика и терапия на все повече заболявания. До преди години се прилагаше само терапия на доброкачествени и злокачествени заболявания на щитовидната жлеза с радиоактивен йод 131. Днес вече има радионуклидни терапии за диагностика и лечение на рак на простатата, костни метастази и невроендокринни тумори.

Какво представляват радионуклидните терапии?

В основата на радионуклидните терапии стоят радиофармацевтици, носители на алфа- или бета- лъчение, които таргетират патологично променени тъкани. Такива са: Йод-131, Галий-68, Лутеций-177, Радий-223 и Актиний-225. В зависимост от вида и степента на заболяването се подбира подходящ радиофармацевтик, който да се свърже към специфични протеини на рака.

След инжектиране на пациента в комбинация с радиоактивен материал, чрез PET/CT устройството с висока точност се определят тъканите, съдържащи туморни клетки. С този метод на радионуклидни терапии пациентите не се подлагат на висока радиация. Радиацията, използвана при радионуклидните лечения, е предназначена за намаляне на  размера на тумора, спиране на растежа или унищожаване на раковите клетки. Основният принцип на радионуклидната терапия е да се приложи максимално ефективна доза, която не причинява сериозна токсичност, но ще осигури ефективен антитуморен ефект. За целта се изчислява количеството радиационна доза, която да се приложи на прицелния орган.

Как се прилага радионуклидната терапия?

За унищожаване на всички ракови клетки е необходимо да се даде много висока доза радиация. Това не може да се направи наведнъж, затова прилагаме тези лечения веднъж на всеки 2 месеца, на 4-6 сеанса.

Радионуклидните терапии се прилагат венозно. Лицето получило радиация се изписва още същия или на следващия ден след сеанса, като не разпространява значителна радиация в околната среда. С малката вероятност за странични ефекти по време на лечението и добрите му резултати, с този метод осигуряваме комфортно лечение и допринасяме значително за качеството и продължителността на живот на пациента.

Има ли странични ефекти?

Вероятността пациентите да проявят странични ефекти може да бъде определена чрез тестове преди вземане на решението за лечение. Резултатите от тестовете и изследванията с дозиметър позволяват да се приложат различни стратегии за персонализирани терапии. Благодарение на тези специфични за всеки пациент стратегии, страничните ефекти от радионуклидни терапии се задържат на възможно най-ниското ниво. В случай на прояви, страничните ефекти могат да бъдат контролирани чрез кръвни изследвания, извършвани на определени интервали след лечението.

Повече информация за специфичните радионуклидни терапии, прилагани в Анадолу Медицински Център, можете да прочетете тук.

Д-р Юджийн Куон от Mayo Clinic, САЩ споделя своите впечатления и отзиви от негови пациенти за Анадолу Медицински Център.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.