Подценената мозъчна аневризма

Намери доктор

Подценената мозъчна аневризма

Подценената мозъчна аневризма | Anadolu Medical Center

Подценената мозъчна аневризма

Необясними главоболия и замъглено зрение са признаци, които могат да предскажат началото на мозъчна аневризма.

Мозъчните аневризми се появяват предимно при хора над 40-годишна възраст. Среща се два пъти по-често при жените спрямо мъжете. Други рискови групи са: употребяващи алкохол и наркотици, пушачи, хипертоници, фамилно обременени и др.

Проф. д-р Сердар Кахраман, неврохирург в Анадолу Медицински Център акцентира, всеки трябва да обръща внимание на симптомите. Така може не само да подобри качеството на своя живот, но и да спаси живот.

Какво е мозъчна аневризма?

Мозъчнa аневризма е състояние, появяващо се при отслабване на кръвоносен съд в мозъка. Мозъчната артерия се изпълва прекомерно с кръв и придобива формата на балон. Такива отоци или кръвни торбички могат да бъдат намерени навсякъде в мозъка, но най-често те са разположени между мозъка и основата на мозъка.

Страдащите от мозъчна аневризма търпят сериозни последствия, тъй като тя оказва натиск върху черепните нерви или съседните структури. Ако има разкъсване на мозъчната аневризма, има повишен риск от интракраниален кръвоизлив, инсулт и други мозъчни увреждания, които могат да бъдат фатални. Затова възможно най-скоро трябва да се приложи подходящо лечение.

Видове мозъчни аневризми

Има три вида мозъчна аневризма:

  • Сакциформена аневризма – Има формата на торбичка и се образува на кръстовището на две големи артерии в основата на мозъка. Това е най-често срещаният тип мозъчна аневризма, особено при възрастни, и е водещата причина за субарахноидни кръвоизливи.
  • Фузиформени мозъчна аневризма – Образува се от разширение по стената на кръвоносния съд. Среща се рядко и се проявява като подуване, което обхваща всички части на артерията.
  • Псевдоаневризма – Фалшива аневризма, но има по-висок риск от разкъсване и кървене, отколкото при истинска мозъчна аневризма. Това се случва, когато в стената на артерия се образува малък отвор и кръвта, която иска да излезе през него, се блокира от тъканта, която го заобикаля.

Симптоми на мозъчна аневризма

Мозъчните аневризми се появяват предимно при хора над 40-годишна възраст. Симптомите се появяват постепенно, когато засегнатият съд се напълни с кръв или внезапно, когато той се разкъса.

Повечето церебрални аневризми се откриват случайно. Лезиите с диаметър под 10 mm имат много нисък риск от разкъсване.

Ако пациентът има неразкъсана мозъчна аневризма, той ще изпитва определени симптоми поради натиск упражнява върху определена област на мозъка. Такива са силно главоболие, неясна реч, необичайни движения на очите, замъглено зрение, изтръпване от едната страна на лицето или болка в задната част на врата.

В случай на разкъсване, симптомите се влошават. Пациентът изпитва силно внезапно главоболие, гадене и повръщане, хипертония, липса на баланс и кооридинация, епилептичен гърч. Ситуацията не трябва да се подценява, защото пациентът може да изпадне в кома или смърт.

Рисковете от наличието на аневризма

90% от мозъчните аневризми протичат безсимптомно и остават незабелязани, докато не се разкъсат. Aневризмата трябва да бъде отстранена хирургично в рамките на 48 часа след разкъсването, тъй като кръвоизливът залива мозъка и причинява смъртта на голям брой неврони. Така се появяват неврологични дефицити, които причиняват парализа на определени части на тялото, говорни дефекти и др. При пациенти със спукани аневризми рискът от смърт е почти 40%. Ето защо симптомите не трябва да се пренебрегват и лечението трябва да се започне възможно най-скоро.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.