Рак при децата

Намери доктор

Рак при децата

Рак при децата | Anadolu Medical Center

Рак при децата все още се открива в напреднал стадий. Ранната диагностика е възможна само чрез познаване на находките и симптомите, свързани с раковите заболявания.

Кой тип рак при децата е най-често срещан?

30% от педиатричните ракови заболявания са левкемии, а останалите 70% са солидни тумори. Педиатричният рак представлява 4% от всички видове рак. Днес едно на всеки 900 деца в развитите страни е преживяло рак (имало е рак и е било излекувано). Всяка година се диагностицират приблизително 2500-3000 деца с рак всяка година. Честотата на рака в юношеската група е два пъти по-висока от тази в детската група (под 15 години). Важно е да се отбележи, че през последните години се увеличават кожните тумори при юношите.

Каква е разликата между детска онкология и онкология при възрастните?

При възрастни мерките, които трябва да се предприемат, могат да предотвратят значителна част от раковите заболявания, а скрининговите тестове позволяват ранна диагностика. Няма установени скринингови тестове за деца, подобни на тези при възрастните за деца. Ранната диагностика на тези пациенти е възможна само чрез познаване на находките и симптомите, свързани с тези заболявания, и осигуряване на бърза диагноза. Повечето от нашите деца пациенти постъпват за лечение в много напреднал стадий. Въпреки този факт, процентът на оцеляване е над 65%. Ранната диагностика може да увеличи този процент до 70-80%. Нашият дълг в тази област е както обучение на нови лекари, така и информиране на обществеността, родителите чрез медиите.

Типовете рак на подрастващите също се различават от тези при възрастни. Педиатричните ракови заболявания се различават много от рака при възрастни по отношение на степента на отговор на лечението и дългосрочната преживяемост.

Какви са причините за рак при децата?

Ракът не е заразен и като цяло не е наследствено заболяване. Един вид детски рак, за който е известно, че е наследствен, е наследствен ретинобластом, който е очен тумор. Някои наследствени заболявания увеличават риска от рак. Болестите, които потискат имунната система, причиняват повишен риск от рак, произхождащ от лимфната тъкан. През последните години бяха проведени много проучвания за ефектите на изключително нискочестотни електромагнитни полета (EFM) върху развитието на рак при деца, но не беше установено значително увеличение на честотата на експозиция на EFM (микровълнови фурни и др.). Продължават проучванията върху високочестотните магнитни полета.

Какви са предупредителните знаци при детски ракови заболявания?

Скрининговите тестове за възрастни, които позволяват ранна диагностика на рак при възрастни, не са достъпни за деца. Ето защо човек трябва да знае за най -честите предупредителни признаци и симптоми на детски рак. Най-честите находки и симптоми са:

  • Подути лимфни възли в областта на шията, подмишниците и слабините
  • Подуване във всяка част на тялото
  • Бледност, умора
  • Честа треска
  • Синини, лилави петна по кожата
  • Кръвотечение от носа, венците
  • Главоболие, повръщане
  • Припадъци без температура
  • Дисбаланс, нарушение на походката, влошаване на зрението
  • Болки в костите, ставите
  • Продължителна кашлица, задух въпреки лечението на инфекция
  • Забавено развитие, прекомерна загуба на тегло
  • Кръв в урината, затруднено уриниране и дефекация
  • Лъскава зеница, кръстосани очи

Какви препоръки имате към родителите?

Важно е всички деца да бъдат редовно преглеждани от лекар както за проследяване на тяхното развитие, така и за общ преглед. Ако се наблюдават признаци или симптоми на рак при деца, трябва незабавно да се консултирате с лекар и пациентът да бъде насочен към напълно оборудвано здравно заведение. Трябва да помним, че ранната диагностика увеличава успеха на лечението.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.