Новини

Сподели [social_share/]

Ранна диагностика за рак на простатата

Обявиха ноември за месец на борба с рака на простатата. С проф. д-р Халук Онат, координатор в отделението по медицинска онкология в Анадолу Медицински Център, разговаряме по темата:

Ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено заболяване сред мъжете и представлява 9% от смъртните случаи от раковите заболявания при мъжете. Диагностицирането на заболяването в ранен стадий дава възможност то да бъде напълно излекувано. Ако не се диагностицира навреме и не се приложи подходящото лечение, заболяването може да има фатален изход.

За съжаление, при  много от пациентите диагнозата се поставя в период на някакво друго заболяване. Тъй като болестта няма симптоми в начален стадий, ракът на простатата може да бъде диагностициран чрез тестове, извършени по време на профилактични прегледи. Много от случаите на рак на простатата могат да бъдат открити в начален стадий чрез използването на комбинация от ректално туширане на простатната жлеза и серумен простатно-специфичен антиген (PSA).

Какви са симптомите?

Както вече споменахме, ракът на простатата в начален стадий (периодът когато туморът е все още малък и податлив на терапия), често не проявява никакви симптоми. Растежът на раковите тъкани предизвиква увеличаване на простатната жлеза, която притиска уретрата. Вследствие на това притискане се появяват проблеми с уринирането.

Най-общо, се наблюдават следните оплаквания:

  • увеличаване на честотата на уриниране (особено през нощта)
  • по-слаба струя на урината
  • трудност при уриниране
  • прекъсване на струята на урината при уриниране
  • болка при уриниране и/или усещане за парене
  • кръв в урината

Ако болестта се разпространи в костите извън простатата, могат да се появят болки в костите, особено в областта на гърба, бедрата, краката и ребрата.

Кои хора са изложени на риск?

Мъже над 45 години, които имат роднини в семейството с диагноза рак на простатата и мъже над 50-годишна възраст, които нямат в семейството подобни диагнози, трябва да знаят, че  в даден момент от живота си рискуват да развият рак на простатата. Заедно с това, някои проучвания сочат, че консумирането на храни, богати на мазнини, също увеличава риска.

За ранна диагностика

Мъжете след  45 годишна възраст с фамилна анамнеза за рак на простатата  и мъже над 50-годишна възраст без фамилна анамнеза, които искат да водят здравословен живот с продължителност над 10 години, веднъж годишно трябва да се подлагат на профилактичен преглед на простатата и серумните нива на PSA.

Как се поставя диагноза?

Диагнозата може да бъде поставена на няколко етапа. Като начало, вашият лекар ще зададе въпроси за здравословното ви състояние от близкото минало, случаи на ракови заболявания в семейството или въпроси за наличие на оплаквания. След това ще извърши общ физически преглед. Поради местоположението й – простатата е орган който не може да се види с просто око, тъй като се намира точно в предната част на ректума, вашият лекар ще прегледа простатата чрез ректално туширане. По този начин, той ще придобие представа за общия размер на простата, нередности и/или твърдост в някоя от зоните.

Друго изследване което допринася за диагностициране на рак на простатата е измерване нивото на серумния PSA. Това е вещество, което се произвежда както от нормалната простатна тъкан, така и от раковата тъкан. С нарастването на раковите тъкани кръвните нива се увеличават, но при някои пациенти, при които се наблюдават възпалителни процеси в простатата, се среща увеличение на нивата.

Днес, благодарение на изследването чрез ректално туширане и контрол на нивата на серумния PSA, е възможно ракът на простатата да бъде открит в начален стадий.

Ако в резултатите от извършените изследвания има съмнение за рак, като следваща стъпка се препоръчва изследване на простатната тъкан чрез ултразвукова биопсия. При установена диагноза за рак с цел определяне на  степента на разпространение, специалистът може да изиска допълнителни изследвания.

Как се лекува?

Пациенти с ранна диагностика и приложено подходящо лечение имат сравнително нормален начин и продължителност на живот, който не се различава от този на останалите.

Хирургията е опция за първично лечение при много пациенти, диагностицирани в ранен стадий. В операцията на простатната жлеза, наречена радикална простатектомия,  заедно с простатната жлеза се отстраняват и семенните мехурчета.

Лъчетерапията е метод на лечение, който може да се използва само докато рака е ограничен в простатната жлеза. Може да се прилага в случаите на локално разпространение на рака на простатата. Лъчетерапията може да бъде насочена както извън тялото, под формата на облъчване на ракови клетки, така могат да бъдат поставени и радиоактивни ядра директно в раковите клетки (брахитерапия). В някои случаи лечението се осъществява чрез комбинация от двата метода.

При лечението на локализиран рак на простатата оперативният метод и лъчетерапията могат да бъдат много ефективни.

Хормоналната терапия се използва при пациенти, при които туморът обхваща околните тъкани. Прилага се главно по два начина: използване на медикаменти; потвърждаване на полученият ефект от медикаментите с хирургия.

Химиотерапия: В напреднал стадий, когато болестта престава да реагира на хормоналната  терапия. Напоследък поради високият риск от рецидив на заболяването, особено при по-млади пациенти в начален стадий, химиотерапията се прилага като част от лечението.

Каква е превенцията?

Няма конкретна превенция. Поради това, че заболяването се среща по-често при хора, консумиращи богати на мазнини храни, спазването на хранителен режим, изключващ мазнините, може да се счита за превенция.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2015
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.