Рак на простатата и ранна диагностика

Намери доктор

Рак на простатата и ранна диагностика

Рак на простатата и ранна диагностика | Anadolu Medical Center

Рак на простатата и ранна диагностика

Обявиха ноември за месец на борба с рак на простатата. С проф. д-р Халук Думан, специалист в отделението по медицинска онкология в Анадолу Медицински Център, разговаряме по темата:

Рак на простатата е най-често срещаното злокачествено заболяване сред мъжете и представлява 9% от смъртните случаи от раковите заболявания при мъжете. Диагностицирането на заболяването в ранен стадий дава възможност то да бъде напълно излекувано. Ако не се диагностицира навреме и не се приложи подходящото лечение, заболяването може да има фатален изход.

За съжаление, при  много от пациентите диагнозата се поставя в период на някакво друго заболяване. Тъй като болестта няма симптоми в начален стадий, ракът на простатата може да бъде диагностициран чрез тестове, извършени по време на профилактични прегледи. Много от случаите на рак на простатата могат да бъдат открити в начален стадий чрез използването на комбинация от ректално туширане на простатната жлеза и серумен простатно-специфичен антиген (PSA).

Симптоми на рак на простатата

Както вече споменахме, ракът на простатата в начален стадий (периодът когато туморът е все още малък и податлив на терапия), често не проявява никакви симптоми. Растежът на раковите тъкани предизвиква увеличаване на простатната жлеза, която притиска уретрата. Вследствие на това притискане се появяват проблеми с уринирането.

Най-общо, се наблюдават следните оплаквания:

  • увеличаване на честотата на уриниране (особено през нощта)
  • по-слаба струя на урината
  • трудност при уриниране
  • прекъсване на струята на урината при уриниране
  • болка при уриниране и/или усещане за парене
  • кръв в урината

Ако болестта се разпространи в костите извън простатата, могат да се появят болки в костите, особено в областта на гърба, бедрата, краката и ребрата.

Кои хора са изложени на риск?

Мъже над 45 години, които имат роднини в семейството с диагноза рак на простатата. Както и мъже над 50-годишна възраст, които нямат в семейството подобни диагнози. Мъжете трябва да знаят, че  в даден момент от живота си рискуват да развият рак на простатата. Заедно с това, някои проучвания сочат, че консумирането на храни, богати на мазнини, също увеличава риска.

Ранна диагностика на рак на простатата

Мъжете след  45 годишна възраст с фамилна анамнеза за рак на простатата  и мъже над 50-годишна възраст без фамилна анамнеза, които искат да водят здравословен живот с продължителност над 10 години. Те трябва веднъж годишно да се подлагат на профилактичен преглед на простатата и серумните нива на PSA.

Как се поставя диагноза?

Диагнозата може да бъде поставена на няколко етапа. Като начало, вашият лекар ще зададе въпроси за здравословното ви състояние от близкото минало, случаи на ракови заболявания в семейството или въпроси за наличие на оплаквания. След това ще извърши общ физически преглед. Поради местоположението й – простатата е орган който не може да се види с просто око, тъй като се намира точно в предната част на ректума. Вашият лекар ще прегледа простатата чрез ректално туширане. По този начин, той ще придобие представа за общия размер на простата, нередности и/или твърдост в някоя от зоните.

Друго изследване което допринася за диагностициране на рак на простатата е измерване нивото на серумния PSA. Това е вещество, което се произвежда както от нормалната простатна тъкан, така и от раковата тъкан. С нарастването на раковите тъкани кръвните нива се увеличават, но при някои пациенти, при които се наблюдават възпалителни процеси в простатата, се среща увеличение на нивата.

Днес, благодарение на изследването чрез ректално туширане и контрол на нивата на серумния PSA, е възможно ракът на простатата да бъде открит в начален стадий.

Ако в резултатите от извършените изследвания има съмнение за рак. Като следваща стъпка се препоръчва изследване на простатната тъкан чрез ултразвукова биопсия. При установена диагноза за рак с цел определяне на  степента на разпространение, специалистът може да изиска допълнителни изследвания.

Как се лекува рак на простатата?

Пациенти с ранна диагностика и приложено подходящо лечение имат сравнително нормален начин и продължителност на живот, който не се различава от този на останалите.

Хирургията е опция за първично лечение при много пациенти, диагностицирани в ранен стадий. В операцията на простатната жлеза, наречена радикална простатектомия,  заедно с простатната жлеза се отстраняват и семенните мехурчета.

Лъчетерапията е метод на лечение, който може да се използва само докато рака е ограничен в простатната жлеза. Може да се прилага в случаите на локално разпространение на рака на простатата. Лъчетерапията може да бъде насочена както извън тялото, под формата на облъчване на ракови клетки, така могат да бъдат поставени и радиоактивни ядра директно в раковите клетки (брахитерапия). В някои случаи лечението се осъществява чрез комбинация от двата метода.

При лечението на локализиран рак на простатата оперативният метод и лъчетерапията могат да бъдат много ефективни.

Хормоналната терапия се използва при пациенти, при които туморът обхваща околните тъкани. Прилага се главно по два начина: използване на медикаменти; потвърждаване на полученият ефект от медикаментите с хирургия.

Химиотерапия: В напреднал стадий, когато болестта престава да реагира на хормоналната  терапия. Напоследък поради високият риск от рецидив на заболяването, особено при по-млади пациенти в начален стадий, химиотерапията се прилага като част от лечението.

Каква е превенцията?

Няма конкретна превенция срещу рак на простатата. Поради това, че заболяването се среща по-често при хора, консумиращи богати на мазнини храни. Спазването на хранителен режим, изключващ мазнините, може да се счита за превенция.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.