Център по Урологична онкология

Намери доктор

Център по Урологична онкология

Център по Урологична онкология | Anadolu Medical Center

Анадолу Медицински Център обособи специализиран Център по Урологична онкология. Прилагайки мултидисциплинарен подход в лечението на всеки пациент, опитните специалисти на Центъра изцяло ще се посветят на диагностиката и лечението на:

 • рак на простатата;
 • тумори на пикочния мехур
 • рак на тестисите, рак на бъбреците;
 • тумори на надбъбречната жлеза;
 • ретроперитонеални тумори (тумори на меките тъкани в областта).

Процедурите, в които се специализира Център по Урологична онкология са:

Диагностика и лечение на рака на простатата:

Ракът на простатата е втория по разпространение вид рак при мъжете. Засяга предимно мъжете след 50 годишна възраст, но с цел ранна диагностика и лечение се препоръчва ежегодния скрининг да започне след 40 годишна възраст. За целта се прави дигитално ректално туширане (DRE) и кръвен тест за измерване на нивата на простатен специфичен антиген (PSA).

 • Биопсия на простатата. Тук пациенти с подозрителни резултати и PSA стойности се подлагат на трансректална биопсия на простатата под обща упойка в деня на хирургичните услуги. Центърът разполага със съвременния апарат за таргетирана диагностика MR-TRUS Fusion. Той открива успешно огнищата на рак на простатата и взима биопсия от тези места с точност до милиметър.
 • Роботизирана радикална простатектомия. Тук пациентите, диагностицирани след патологични прегледи, с рак на простатата се лекуват чрез радикална простатектомия, използвайки роботизираната хирургична система „да Винчи“. По този начин отстраняването на простатната жлеза и някои от околните тъкани е максимално прецизна и щадяща пациента процедура.
 • Отворена хирургия. Традиционната хирургична операция може се прилага при пациенти, които не са подходящи за роботизирана хирургия.
 • Хормонална терапия и радиационна терапия. Хормоналната терапия и лъчелечението водят до успешни резултати при пациенти с локално напреднал рак на простатата или които не са подходящи за операция.
 • Други терапии. При широко разпространено метастатично заболяване се използват хирургическа орхидектомия (отстраняване на тестисите) или медицинска (хормонална) кастрация и химиотерапия.

Диагностика и лечение на рак на пикочния мехур:

При този вид рак, първият признак е кръв в урината. Повечето ракови заболявания на пикочния мехур се диагностицират на ранен етап и са склонни да се повтарят често и да се развиват, ако не се лекуват. При пациенти с кръв в урината, пикочният мехур се изследва за тумор с помощта на цистоскопия.

 • Трансуретрална резекция на тумор на пикочния мехур (TUR-MB). Ако се открие тумор, се извършва трансуретрална резекция на тумора на пикочния мехур (TUR-BT), като се използва ендоскопски метод.
 • Химиотерапия. За да се предотвратят повърхностни тумори на пикочния мехур, като допълнително лечение може да се приложи еднократно третиране с химиотерапевтични лекарства в пикочния мехур.
 • Цистископия. Според резултатите от патологията, пациентите с тумори, ограничени до повърхността, се проверяват веднъж на всеки 3 месеца с помощта на цистоскопия.
 • Радикална цистектомия. Ако в резултат на патологични прегледи се открие мускулен инвазивен карцином на пикочния мехур, може да се наложи да се премахнат тазовите лимфни възли и да се направи нов пикочен мехур от тънките черва. Известна като радикална цистектомия, тази операция може да се извърши с помощта на роботизирана или отворена операция.
 • Други терапии. Пациентите, които не са подходящи за операция, трябва да бъдат лекувани с комбинация от лъчетерапия и химиотерапия. В случай на широко разпространено метастазно заболяване, след цистектомия се използва химиотерапия.

Диагностика и лечение на рак на тестисите

Туморите на тестисите се наблюдават при млади мъже в репродуктивна възраст и могат да се лекуват при високи стойности с подходящи животоспасяващи терапии.

 • Ингвинална орхиектомия. В случай на подозрение за тумор при пациенти с тестикуларна маса, незабавно се планира хирургична операция и тестиса с тумор незабавно се отстранява чрез ингвинална орхиектомия. След това цялото тяло се сканира с компютърна томография (CT). При проследяване на лечението се използват серумните нива на BHCG, AFP и LDH като туморни маркери. Тъй като тестикуларните тумори имат различно поведение според техните патологични структури, подходите за мониторинг и лечение се определят специфично за всеки пациентски случай.
 • Репероперитонеална дисекция на лимфни възли (RPLND). При пациенти с метастази в лимфните възли около аортата и горната куха вена (вена кава) в ретроперитонеалното пространство тези туморни тъкани се отстраняват напълно чрез дисекция на лимфни възли.
 • Други терапии. Според резултатите от патологичните изследвания пациентите може да се наложи да приемат допълнителна химиотерапия и лъчетерапия.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.