Генетичен тест за рак

Намери доктор

Генетичен тест за рак

Генетичен тест за рак | Anadolu Medical Center

Ракът на гърдата е на първо място сред онкологичните заболявания при жените. Генетичният тест за рак може помага на рисковите групи.

Проф. д-р Сердар Турхал, онколог в Анадолу Медицински Център обръща внимание на значението на генетичния тест за рак на гърдата, особено при млади пациентки.

Кога трябва да се направи генетичен тест?

С помощта на генетичния тест за рак сме в състояние да оценим вероятността от развитие на рак на гърдата и яйчниците. В съответствие с това, ако е необходимо, изготвям план за превантивно лечение. Решението за извършване на анализ се взема не само въз основа на индивидуалните характеристики на пациента, но и в случаи на:

  • рак в млада възраст,
  • с множество ракови заболявания,
  • по-специално с рак на гърдата и яйчниците,
  • има близки роднини със същата патология в млада възраст
  • тумори от този тип се появяват в няколко поколения.

Какво представлява генетичния анализ?

Генетичните анализи предоставят данни за времето на развитие на онкологията. Известно е, че 5-10% от рака на гърдата е наследствено заболяване. Преди години при пациентите с рак на гърдата се разглеждаше само гена BRCA. В момента се препоръчва провеждането на по-широк панел от анализи, който позволява да се оцени риска от рецидив на рак с повече от 20 гена. Генетичният анализ ви позволява да определите дали човек е носител на гени, които могат да доведат до развитие на рак: APC, EPCAM, MLH1, MSH2, MSH6, PMS2, PTEN, TP53, CHEK2, ATM, BRCA (PALB2). Това не са просто кръвни тестове.

Какви резултати предоставя анализа?

Резултатът от анализа дава обща информация за това кой тип онкология е вероятно да се появи и с каква честота. Анализът показва и в кой възрастов диапазон има най-голям риск. В тази връзка може да се вземе решение за провеждане на операция с превантивна цел и последващи прегледи. Премахването на гърдата е съвместно решение на пациента и лекаря, като се вземат предвид данните от анализа на риска. Тези ситуации не са като математическите формули. Решението трябва да се взема за всеки отделен случай. Много е важно резултатите да бъдат прегледани от лекаря заедно с пациента, за да се оцени както наследствеността, така и медицинската история на пациента.

Генетични тестове могат да се правят и за други видове рак

Генетичните тестове могат да бъдат полезни не само за рак на гърдата, но и за други видове рак като:

  • рак на дебелото черво,
  • рак на простатата,
  • тумор на панкреаса,
  • рак на стомаха,
  • меланом,
  • рак на бъбреците,
  • рак на ендометриума и др.

Окончателният доклад може да съдържа информация за генетични промени, които все още не са потвърдени, че са свързани с развитието на рак. В този случай пациентите се наблюдават и при необходимост се информират за възможните превантивни мерки.

Генетичният анализ на рака не е широко разпространен, тъй като дори в САЩ броят на специалистите в тази област е доста малък. В много страни жените не си правят генетични тестове, тъй като техните лекари не повдигат темата. Анадолу Медицински Център разполага с необходимите оборудване и специалисти и насърчава пациентите от рисковите групи да направят генетичен тест своевременно.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.