Истории на пациенти - Анатолий Здравков

Самата болница е клас А.

На 31-годишна възраст на Анатолий Здравков от Павликени му откриват тумор на медиастинума. Изследванията в България показват, че злокачественото образувание се намира между двата бели дроба, с размери – кутия от цигари. Лекарите в България го подлагат на химиотерапия, но само след няколко сеанса установяват, че туморът вместо да се стопява, нараства. В България отказват да прилагат лъчетерапия, защото се страхуват да не засегнат белите дробове и да не нанесат трайни щети на здравите му органи.

Анатоли чува от приятели за Анадолу Медицински център и бързо взема решение да се лекува в чужбина. За съжаление лекарите в Истанбул потвърждават диагнозата. Изследванията разчита самият проф. Зафер Гюлбаш, завеждащ отделението по хематология. Лечението, което му предписва професорът, започва с химиотерапия с много силни лекарства. Правят му над 50 вливания, а след това прилагат и лъчетерапия. За разлика от българските лекари, според които за такъв голям тумор е невъзможно облъчване, в Анадолу Медицински Център експертите са категорични, че без лъчетерапия лечението няма да е успешно. Проф. Кайъхан Енгени прави над 20 курса лъчетерапия, докато дойде моментът за най-тежкото – трансплантация на стволови клетки.

„След като ми направиха изследвания и съставиха план за лечение, проф. Гюлбаш обсъди ситуацията с мен и ми каза: „Зависи от теб дали ще издържиш. Ако си корав и се пребориш психически – няма невъзможни неща. Но трябва организмът ти да издържи. Ти трябва да си силен. Аз вярвам в теб!“, споделя Анатолий. „Самата болница е клас А – такова отношение, модерно оборудване, всякакви удобства. Просто случих от първия път“ – усмихва се той.

Вече са изминали критичните две години от трансплантацията на Анатолий. Шансът туморът да се върне е много малък. Той продължава да ходи на периодични прегледи и междувременно животът му продължава в обичайния си ритъм. С тази разлика, че сега той е по-настървен за живот, както сам се изразява.