Истории на пациенти - Борис Броснава

“Вие творите чудеса”!

Проф. Борис Броснава е преподавател по икономика в Софийски университет. Той е и един от изявените членове на Народното събрание на България. До 64-годишна възраст Броснава води пълноценен живот със съпругата и дъщеря си, докато не забелязва необичайни симптоми.

Всичко започва година по-рано. Броснава започва внезапно да страда от затруднен слух, прегракналост и запушване на носа. Всички специалисти в София дават различни мнения за причините – от алергия до неразположение. Симптомите не изчезват, напротив, пациентът се сблъсква с още по-сериозен проблем – двойно виждане.

Съпругата на Борис Броснава е в шок: „Не можех да повярвам на очите си, когато видях Борис в болницата. Очите му гледаха под различни ъгли. Не можехме да разговаряме. Най-лошото беше, че не знаехме каква е причината“.

Поради влошаване на състоянието му Броснава е прехвърлен в „Правителствена болница“ в София. След редица прегледи, е диагностициран с рак на ларинкса, за който му препоръчват спешна операция. Семейството изпада в паника.

„Винаги съм се грижил за здравето си. Никога не съм пушил и употребявал алкохол. В семейството ми няма болни от рак. Именно по тази причина ми беше много трудно да приема диагнозата си“, споделя Борис Броснава. Той е опериран в същата болница. Хирурзите успяват да отстранят част от огромния тумор .„Бях диагностициран твърде късно, така че единственият ми шанс беше да се подложа на химиотерапия“.

„Исках химиотерапията да бъде назначена от професионалист“, разказва Броснава, „ето защо потърсих лечение извън България. Проучихме всички възможности. Свързахме се първо с „Джонс Хопкинс Медисин“ в САЩ. Те ни казаха, че няма нужда да пътуваме чак до Америка, тъй като също толкова ефикасно лечение може да ми се осигури и в Турция – в Анадолу Медицински Център. Незабавно започнахме да проучваме този център. Първо посетихме техния уебсайт, а после разговаряхме с пациенти, които вече бяха ходили там. Чухме само положителни отзиви. Това беше достатъчно, за да вземем окончателно решение и да се качим на първия полет за Истанбул“.

Борис Броснава е лекуван от проф. д-р Недждет Юскент и проф. д-р Кайахън Енгин. В продължение на година Борис се подлага на три курса химиотерапия и 35 радиационни сеанса. След отиването си в Истанбул за последен преглед, Борис с радост научава, че всички ракови клетки са унищожени. „Иска ми се да разкажа за лекарите от Анадолу Медицински Център, но просто думите не са достатъчно силни. Те не са просто професионалисти, те са прекрасни хора! Още в деня на пристигането ми, те спечелиха моето доверие“, казва Борис Броснава.

Борис Броснава не може да забрави как се е чувствал в Анадолу Медицински Център. „Проблемът ми с двойното виждане изчезна след първия курс химиотерапия и третия радиационен сеанс. Много скоро тялото ми откликна положително на лечението. Честно казано, не го очаквах. Лечението напредваше и аз се възстановявах много бързо. Всеки от екипа изигра голяма роля в моето възстановяване. Семейството ми и аз сме задължени на всички – от специалистите до медицинските сестри и нашия преводач. Бяхме спокойни, че сме в добри ръце. Благодарен съм на всички, които ме накараха да се чувствам сякаш съм у дома. Усещахме, че сме на правилното място още в момента, в който прекрачихме прага на болницата. Семейството ми и аз почувствахме вярата, че можем да се справим с тази болест. Смятаме, че това изигра особено важна роля при моето лечение. Разказваме на всички в България за Анадолу Медицински Център. Приканваме ги да дойдат тук“.

Когато говори за оздравяването си, Борис Броснава признава: „Тук творите чудеса“!