Истории на пациенти - Йорданка Пешева

Ако бях направила операцията тук, щях завинаги да съм забравила за проблема.

В продължение на две десетилетия Йорданка Пешева от Велико Търново е лекувана в България от множествена склероза – нелечимо заболяване с неясен изход.

Въпреки резултатите от две изследвания с ядрено-магнитен резонанс, които показват малформация в малкия мозък, жената продължава да бъде лекувана с урбазон.

На по-късен етап от живота си жената претърпява спешна операция в България, защото се намира лекар, който отсича, че тя има каверном в малкия мозък и трябва да се предприемат съответните мерки. След хирургичната интервенция, обаче, Йорданка не се чувства добре – не може да пази равновесие, трудно координира движенията си, ходи с придружител. Докторът я информира, че са я почистили, но тъй като не са успели да премахнат всичко, защото е до мозъчния ствол, препоръчва лечение с кибернож в Турция.

Чрез свои познати Йорданка Пешева се свързва с Анадолу Медицински Център. След преглед неврохирургът, който я преглежда, казва на Йорданка, че лекарите в България са я отворили, срязали са кръвоносен съд и са я затворили като въобще не са стигнали до кавернома.  „Има Господ, че си жива“, били думите му. „Ако бях направила операцията тук, вече щях завинаги да съм забравила за проблема. Подобни операции в истанбулската клиника се правят чрез робот, който много прецизно достига до мястото“, казва Йорданка.

Лекарите потвърждават диагнозата – малформация в малкия мозък, но също така става ясно, че жената има 2 образувания – едното до ствола, а другото по-близо, в дясното мозъчно краче.

Проф. д-р Кайъхан Енгин, радиолог, назначава процедури с кибернож с цел да се намали риска от кървене. „Последният ми преглед, май 2014, показа, че каверномът не е кървял, но за по-траен резултат може да се говори след три години. Дотогава жената ще ходи на контролни прегледи на всеки шест месеца.