Истории на пациенти - Светлана Килявкова

Избирам Зафер Гюлбаш. Това е човекът, който ми спаси живота.

Светлана Килявкова е на 24 години, от Смолян. Преди четири години разбира, че е болна от левкемия. Заедно с родителите си започва незабавна борба с тежката и коварна болест. В продължение на две години и половина Светлана прави ежемесечна химиотерапия в България докато един ден лекарите не установяват, че има и образувание в главата. Междувременно младото момиче става трудно подвижно, започва да не вижда, да не чува, дори не може да спи.

Постъпва по спешност в Анадолу Медицински Център през април 2013 г. за лечение с химиотерапия, кибернож и трансплантация на стволови клетки от донор, осигурен от техния център по трансплантации.

„Откараха ме в Медицинския Център и оттам нататък всичко беше все едно съм в Рая. Проф. Зафер Гюлбаш ми постави лекарство, което от първия път ме вкара в ремисия. И си казах – избирам Зафер Гюлбаш“!

В момента, в който Светлана Килявкова влиза в ремисия, Центърът по трансплантации в многопрофилната болница започва да търси донор за стволови клетки. Само за няколко часа откриват донор от Германия с 90% съвместимост.

„Спомням си как лекарите влязоха в стаята, държейки един пакет. Животът ми в един пакет! Преляха ми го през катетър, който ми бяха поставили още в България. 330 мл. – това е животът ми! Изтекоха за 3 часа. Докато преливаха стволовите клетки, през цялото време си представях, че това са жълти и сини пеперуди, които кацат и убиват всички болни клетки в мен“, спомня си Светлана.

Миналата година проф. Зафер Гюлбаш организира празненство по случай 600-та си алогенна трансплантация. Светлана е първата българка в Анадолу Медицински Център, на която е направена такава трансплантация и професорът кани младото момиче да изнесе реч на тържеството. „Това е човекът, който ми спаси живота – как да му откажа! Отидох и видях колко много хора е спасил този човек“.