Истории на пациенти - Виктор Цветков

„Лекарите в Медицинския Център знаят как да се отнасят с пациента“.

Виктор Цветков е едва 4-годишен когато се установява заболяването му – туморно образувание, което засяга и двете очи.

След направена операция в България туморът, с размери 6 на 6 см., е изрязан наполовина. Ако бяха отстранили целия тумор, Виктор щеше да загуби зрението си напълно – с едното око е сляп, а при другото зрението е 15 %. Борбата е да се запази съществуващото зрение.

Виктор Цветков постъпва за лечение в Анадолу Медицински Център, където лекарите прилагат терапия с Трубийм. В резултат образуванието се свива до 1,8 см. „Така или иначе е трябвало да се направи операцията, но ако бяхме отишли по-рано в истанбулската клиника, лекарите щяха да запазят повече от зрението. Благодарна съм на екипа и най-вече на лекуващия лекар – проф. д-р Кайъхан Енгин“, споделя майка му Таня.

Семейството продължава да води Виктор на прегледи, вече веднъж годишно, и освен ядрено-магнитен резонанс, на момчето му вливат и контрастно вещество, с което следят дали има оцветяване на мозъка. Ако има, това означава, че туморът има развитие. За щастие, при Виктор Цветков това не се наблюдава.

Лекарите от многопрофилната болница казват, че в пубертета има шанс Виктор да възстанови част от очните клетки. И семейството живее с тази надежда – скоро да бъде разработен метод за присаждане на клетки. В Америка е създаден такъв, но тестването продължава.

„Лекарите в Медицинския Център са начетени хора. Знаят как да се отнасят с пациента. Предимство е и модерната апаратура“, обобщава Таня.