Новини

Сподели [social_share/]

10 заблуди, свързани с рака

Специалистите от Анадолу Медицински Център информират за 10 заблуди, свързани с коварното заболяване рак.

За учените лечението на рака е един от основните здравни проблеми за разрешаване. Според изчисления в тялото ни има около 100 трилиона клетки. Всичко, свързано с формирането на тези клетки – как те ще работят, как ще се променят или дори как да умират е кодирано в генетичния код на ДНК. Още с раждането ни тялото знае как да поправи грешното поведение на клетките, но когато този механизъм се повреди, то тогава се появява ракът. Ето част от 10 заблуди за рака.

Ракът е заразен.

Не, ракът не е заразен. Няма риск човек да се зарази когато контактува с онкологично болен човек и когато се намира близо до такъв. Въпреки това, макар и рядко, някои видове рак се причиняват от вируси. Пример за това е ракът на маточната шийка, причинен от човешкия папилома вирус (HPV), но рискът от това заболяване значително намалява в резултат на съществуваща ваксина.

Дете, чийто родители имат онкологично заболяване, развива рак.

Това твърдение не е вярно. Някои от нас са генетично предразположени към рак, например към рак на дебелото черво. Но това не може да се обобщи за всички. Освен в много специални случаи, няма закономерност в това, че болен от рак родител ще предаде заболяването на детето си.

Външни фактори като боя за коса и парфюми водят до рак.

Всяко едно токсично вещество оказва влияние върху нашите клетки и ДНК. Колкото по-далеч сме от токсични вещества, толкова по-здрави ще бъдем. Връзката – развитие на рак вследтвие използването на дезодоранти и козметични продукти, не е доказана.

Позитивното мислене може да победи рака.

При лечението на рак позитивното мислене е от съществено значение, но това не е достатъчно. Важно е по време на лечение да се опази физическото и психическото състояние на пациента. С напредване на техниките в хирургията и радиологията, позитивното мислене определено допринася за по-добри резултати.

Да не се казва на пациента, че е болен от рак.

Погрешно е мисленето, че „за да не се сломи духа на онкоболният и за да не се обостри заболяването“ не бива да му се казва истината. Напротив, за запазване на трезвата мисъл на пациента е необходимо информацията да му бъде представена по спокоен и разбираем за него начин. Необходимо е да бъдат споделени и възможностите за лечение, тъй като от него ще се иска съгласие.

Ракът се разпростира при хирургична интервенция.

Това е изключително неоснователно твърдение. При повечето ракови заболявания хирургичното лечение дава най-успешен резултат. Премахването на засегнатия орган или туморно образувание дава на пациента по-голям шанс за оцеляване и по-малък риск от повторно завръщане на рака.

Вземането на биопсия увеличава разпростирането на рака.

Биопсията е от съществено значение за диагностициране на заболяването и за планиране на лечението. Научни доказателства, които да подкрепят твърдението, че взимането на биопсия би предизвикало разпространение на рака, няма.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2015
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.