10 заблуди, свързани с рака

Намери доктор

10 заблуди, свързани с рака

10 заблуди, свързани с рака | Anadolu Medical Center

10 заблуди, свързани с рака

Специалистите от Анадолу Медицински Център информират за 10 заблуди, свързани с коварното заболяване рак.

За учените лечението на рака е един от основните здравни проблеми за разрешаване. Според изчисления в тялото ни има около 100 трилиона клетки. Всичко, свързано с формирането на тези клетки – как те ще работят, как ще се променят или дори как да умират е кодирано в генетичния код на ДНК. Още с раждането ни тялото знае как да поправи грешното поведение на клетките, но когато този механизъм се повреди, то тогава се появява ракът. Ето част от 10 заблуди за рака.

Ракът е заразен.

Не, ракът не е заразен. Няма риск човек да се зарази когато контактува с онкологично болен човек и когато се намира близо до такъв. Въпреки това, макар и рядко, някои видове рак се причиняват от вируси. Пример за това е ракът на маточната шийка, причинен от човешкия папилома вирус (HPV), но рискът от това заболяване значително намалява в резултат на съществуваща ваксина.

Дете, чийто родители имат онкологично заболяване, развива рак.

Това твърдение не е вярно. Някои от нас са генетично предразположени към рак, например към рак на дебелото черво. Но това не може да се обобщи за всички. Освен в много специални случаи, няма закономерност в това, че болен от рак родител ще предаде заболяването на детето си.

Външни фактори като боя за коса и парфюми водят до рак.

Всяко едно токсично вещество оказва влияние върху нашите клетки и ДНК. Колкото по-далеч сме от токсични вещества, толкова по-здрави ще бъдем. Връзката – развитие на рак вследтвие използването на дезодоранти и козметични продукти, не е доказана.

Позитивното мислене може да победи рака.

При лечение на рак позитивното мислене е от съществено значение, но това не е достатъчно. Важно е по време на лечение да се опази физическото и психическото състояние на пациента. С напредване на техниките в хирургията и радиологията, позитивното мислене определено допринася за по-добри резултати.

Да не се казва на пациента, че е болен от рак.

Погрешно е мисленето, че „за да не се сломи духа на онкоболният и за да не се обостри заболяването“ не бива да му се казва истината. Напротив, за запазване на трезвата мисъл на пациента е необходимо информацията да му бъде представена по спокоен и разбираем за него начин. Необходимо е да бъдат споделени и възможностите за лечение, тъй като от него ще се иска съгласие.

Ракът се разпростира при хирургична интервенция.

Това е изключително неоснователно твърдение. При повечето ракови заболявания хирургичното лечение дава най-успешен резултат. Премахването на засегнатия орган или туморно образувание дава на пациента по-голям шанс за оцеляване и по-малък риск от повторно завръщане на рака.

Вземането на биопсия увеличава разпространението на рака.

Биопсията е от съществено значение за диагностициране на заболяването и за планиране на лечението. Научни доказателства, които да подкрепят твърдението, че взимането на биопсия би предизвикало разпространение на рака, няма.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.