Новини

Сподели [social_share/]

5 стъпки да бъдеш свой защитник като пациент

Впечатлена от лечението в Анадолу Медицински Център, Кристи Кеслер от Хавай издаде книга – „5 стъпки да бъдеш свой защитник като пациент“, в която разказва как пациентът може активно да участва в лечението си, като сътрудник в екипа на докторите.

“Имах две възможности: да чакам да умра или да се научи да живея! Аз избрах да живея, а това означаваше, да намеря някой, който смята, че в здравеопазването трябва да бъдеш проактивен“.

Кристи Кеслър от Хавай е преследвана от постоянна болка и умора, диагностицирана в САЩ с множество автоимунни заболявания – склородермия (Синдром на Рейно), анкилозиращ спондилит (Болестта на Бехтерев) и васкулит  – всяко едно с фатален край.

„На 40 години аз се срещнах със смъртта. Години наред търсих отговори, проучвах болници без никаква надежда“.

След 16 години лечение на симптомите в 11 болници в три щата на САЩ и 2 други държави, Кристи осъзнава, че единственият начин да спаси живота си е да търси начини за справяне с болестите, не само със симптомите.

През февруари 2011 г. Кристи постъпва в Анадолу Медицински Център за животоспасяваща трансплантация на стволови клетки. С помощта на мощен медицински екип, начело с д-р Зафер Гюлбаш, специалист хематологична онкология, започва лечение, което спасява живота ѝ.

„Аз не съм се съмнявала в избора си да дойда тук или рискът, който поемам. Нямаш нищо да губиш когато знаеш, че заболяването ти е хронично, прогресивно и смъртоносно. Ти си наясно със себе си, ти си направил достатъчно проучвания, за да разбереш, че трансплантацията е последната ти надежда“.

Кристи Кеслър споделя за едно различно преживяване в Анадолу Медицински Център.

„Спрямо всички други места, на които съм била, идването ми в многопрофилната болница беше един вид изумление. Първото нещо, което ме впечатли е огромното фоайе и меката мебел, сложени там за твоя комфорт. Имаше корнери с минерална вода, откъде можеш свободно да си вземеш, както и други неща за удобство на пациентите. Това са все неща, към които не бях свикнала. Другото нещо, което ме впечатли, е отношението – д-р Гюлбаш отдели време, за да разведе мен и партньорът ми в отделението по трансплантация и да ме запознае с обстановката. Направи го лично той, а не някой друг“.

„Получих най-доброто медицинско обслужване, за което не съм си и представяла, че съществува. Грижата е удивителна. Тук не става въпрос само за медицинското ти здраве, тук лекарите се грижеха за моето тяло, разум и дух. Всяка година като идвам в Анадолу Медицински Център сякаш се прибирам у дома – това е мястото, което ми даде втори шанс, това е мястото, което ми върна живота“.

След 2 месеца лечение, 3 години по-късно, Кристи Кеслер е жива, здрава, чувства се добре и е щастлива. Води качествен здравословен живот, какъвто никога не е имала и преподава на пълен работен ден в Университета в Хавай.

Използвайки опита си на пациент, преживяванията си в Анадолу Медицински Център, както и таланта си да преподава, Кристи създава книгата „5 стъпки да бъдеш свой защитник като пациент“. Целта на книгата е читателят да разбере, че има глас по отношение на здравето си. Това означава пациентът да е част от екипа на докторите, които го лекуват.

S – Sensibility – Чувствителност – обръщайте внимание на това, което тялото иска да ви каже, записвайте и описвайте симптомите, така че лекарят да предложи най-подходящите грижи. Най-важното – не допускате някой друг, дори доктор, да отхвърли вашите симптоми.

T – Teamwork – Работа в екип – поемете отговорността да ръководите екипа от доктори, за да сте сигурни, че те работят заедно. Не се страхувайте да смените лекарите си, ако искате. Създайте подкрепящ екип – семейство, приятели, колеги, който ще направи за вас това, което ти сам не можеш да направиш за себе си.

E – Education – Образование – направете проучвания, използвайте интернет мъдро, за да се информирате за симптомите и лечението и да споделете информацията с вашите лекари; не пазете тайни за вашето състояние от хората, които означават най-много за вас.

P – Patience and Perseverance – Търпение и Постоянство – задавайте въпроси, когато искате отговори, бъдете търпеливи, когато трябва, и винаги упорствайте към целта за получаване на възможно най-доброто лечение.

S – Sustainability – Устойчивост – вие сте отговорни за поддържане на вашите тяло, ум и дух. Устойчивостта има много форми. Намерете едно нещо, което ще ви осигури радост.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2015
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.