5 стъпки да бъдеш свой защитник като пациент

Намери доктор

5 стъпки да бъдеш свой защитник като пациент

5 стъпки да бъдеш свой защитник като пациент | Anadolu Medical Center

5 стъпки да бъдеш свой защитник като пациент

Впечатлена от лечението в Анадолу Медицински Център, Кристи Кеслер от Хавай издаде книга – „5 стъпки да бъдеш свой защитник като пациент“. В книгата тя разказва как пациентът може активно да участва в лечението си, като сътрудник в екипа на докторите.

“Имах две възможности: да чакам да умра или да се научи да живея! Аз избрах да живея, а това означаваше, да намеря някой, който смята, че в здравеопазването трябва да бъдеш проактивен“.

Заболявания с фатален край

Кристи Кеслър от Хавай е преследвана от постоянна болка и умора, диагностицирана в САЩ с множество автоимунни заболявания – склородермия (Синдром на Рейно), анкилозиращ спондилит (Болестта на Бехтерев) и васкулит  – всяко едно с фатален край.

„На 40 години аз се срещнах със смъртта. Години наред търсих отговори, проучвах болници без никаква надежда“.

След 16 години лечение на симптомите в 11 болници в три щата на САЩ и 2 други държави, Кристи осъзнава, че единственият начин да спаси живота си е да търси начини за справяне с болестите, не само със симптомите.

В Анадолу Медицински Център

През февруари 2011 г. Кристи постъпва в Анадолу Медицински Център за животоспасяваща трансплантация на стволови клетки. С помощта на мощен медицински екип, начело с д-р Зафер Гюлбаш, специалист хематологична онкология, започва лечение, което спасява живота ѝ.

„Аз не съм се съмнявала в избора си да дойда тук или рискът, който поемам. Нямаш нищо да губиш когато знаеш, че заболяването ти е хронично, прогресивно и смъртоносно. Ти си наясно със себе си, ти си направил достатъчно проучвания, за да разбереш, че трансплантацията е последната ти надежда“.

По време на лечението

Кристи Кеслър споделя за едно различно преживяване в Анадолу Медицински Център.

„Спрямо всички други места, на които съм била, идването ми в многопрофилната болница беше един вид изумление. Първото нещо, което ме впечатли е огромното фоайе и меката мебел, сложени там за твоя комфорт. Имаше корнери с минерална вода, откъде можеш свободно да си вземеш, както и други неща за удобство на пациентите. Това са все неща, към които не бях свикнала. Другото нещо, което ме впечатли, е отношението – д-р Гюлбаш отдели време, за да разведе мен и партньорът ми в отделението по трансплантация и да ме запознае с обстановката. Направи го лично той, а не някой друг“.

„Получих най-доброто медицинско обслужване, за което не съм си и представяла, че съществува. Грижата е удивителна. Тук не става въпрос само за медицинското ти здраве, тук лекарите се грижеха за моето тяло, разум и дух. Всяка година като идвам в Анадолу Медицински Център сякаш се прибирам у дома – това е мястото, което ми даде втори шанс, това е мястото, което ми върна живота“.

След лечението

След 2 месеца лечение, 3 години по-късно, Кристи Кеслер е жива, здрава, чувства се добре и е щастлива. Води качествен здравословен живот, какъвто никога не е имала и преподава на пълен работен ден в Университета в Хавай.

Използвайки опита си на пациент, преживяванията си в Анадолу Медицински Център, както и таланта си да преподава, Кристи създава книгата „5 стъпки да бъдеш свой защитник като пациент“. Целта на книгата е читателят да разбере, че има глас по отношение на здравето си. Това означава пациентът да е част от екипа на докторите, които го лекуват.

5 стъпки като пациент

S – Sensibility – Чувствителност – обръщайте внимание на това, което тялото иска да ви каже, записвайте и описвайте симптомите, така че лекарят да предложи най-подходящите грижи. Най-важното – не допускате някой друг, дори доктор, да отхвърли вашите симптоми.

T – Teamwork – Работа в екип – поемете отговорността да ръководите екипа от доктори, за да сте сигурни, че те работят заедно. Не се страхувайте да смените лекарите си, ако искате. Създайте подкрепящ екип – семейство, приятели, колеги, който ще направи за вас това, което ти сам не можеш да направиш за себе си.

E – Education – Образование – направете проучвания, използвайте интернет мъдро, за да се информирате за симптомите и лечението и да споделете информацията с вашите лекари; не пазете тайни за вашето състояние от хората, които означават най-много за вас.

P – Patience and Perseverance – Търпение и Постоянство – задавайте въпроси, когато искате отговори, бъдете търпеливи, когато трябва, и винаги упорствайте към целта за получаване на възможно най-доброто лечение.

S – Sustainability – Устойчивост – вие сте отговорни за поддържане на вашите тяло, ум и дух. Устойчивостта има много форми. Намерете едно нещо, което ще ви осигури радост.