Новини

Сподели [social_share/]

Антибиотик увеличава ефективността на лъчетерапията

Американски учени отварят перспективи за превръщането на лъчетерапията в системна терапия срещу рака. Те доказват влиянието на антибиотик, който укрепва имунната система и засилва ефекта на лъчетерапията.

Имунен отговор на лъчетерапия

Лъчетерапията е едно от традиционните и най-широко използвани лечения за рак на белия дроб и други видове рак. При поне половината от пациентите лъчетерапията е включена в общия режим на лечение, най-често в комбинация с химиотерапия.

Досегашните проучвания при лечението на рак на мозъка показват, че хипофракционната лъчетерапия може да стимулира антитуморен имунен отговор. Наблюдава се така наречения абскопален ефект – унищожаването на специфична туморна маса чрез лъчелъчение уврежда други, необлъчени туморни огнища в тялото. Този ефект напоследък привлича голям научен интерес. Все повече медици вярват, че комбинация от лъчетерапия и имунотерапия може да постигне положителен ефект върху лечението на рак.

Проучване на нови възможности

Известно е, че много от бактериите в червата ни могат да влияят на функционирането на имунната система. На тази база американски учени провеждат изследване, с което целят да модифицират чревните бактерии с антибиотици, за да засилят противотуморните ефекти на лъчетерапията. Като действащ агент изследователите избрират антибиотик, който засяга само грам-положителни бактерии. Освен това извън червата той е неактивен, тоест не повлиява на останалата част от микробиорганизмите в тялото. Експериментът върху мишки доказва, че антиобиотикът засилва противотуморния ефект на лъчетерапията. По време на терапията са унищожени не само облъчени ракови огнища, но и отдалечени туморни възли. Авторите смятат, че основна роля има активирането на дендритни клетки. Тези клетки имат сигнална функция, като информират Т-убийците за наличието на чужди клетки в тялото, които да атакуват.

Перспективите в комбинираната терапия

„Тъй като въпросният антиобиотик е широко използвано лекарство с относително добра поносимост, резултатите от нашата работа отварят големи перспективи за неговото използване и засилване на ефекта от лъчетерапията при пациенти с рак.“ казва ръководителя на екипа, професор по радиационна онкология в Университета на Пенсилвания. Научните резултати са публикувани в “Journal of Clinical Research”, а учените разработват план за клинични изпитвания на комбинирания ефект на посочения антибиотик и лъчетерапията при хора.

Авторите на изследването вярват, че тези резултати могат да се превърнат в основата за нов подход към радиационното лечение на рак. Според тях модулацията на чревната микрофлора с антибиотик е способна да трансформира локалната лъчетерапия в системна терапия, ефективна за борба с отдалечени метастази. Учените отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере напълно ролята на специфичните бактерии в стимулирането на противотуморния имунен отговор.

Имунотерапия на рак в Анадолу Медицински Център

Имунотерапията е ново направление в лечението на злокачествени тумори, което започва да се развива бързо от 10-15 години насам. Създателите на принципите на имунотерапията бяха отличени с Нобелова награда за медицина през 2018 година. Днес онколозите на Анадолу Медицински Център активно използват имунотерапевтични лекарства в ежедневната си практика. Те използват този вид лечение в съответствие с международните протоколи на СЗО и в комбинация с други терапии постигат впечатляващ успех.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2021
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.