Антибиотик увеличава ефективността на лъчетерапията

Намери доктор

Антибиотик увеличава ефективността на лъчетерапията

Антибиотик увеличава ефективността на лъчетерапията | Anadolu Medical Center

Американски учени отварят перспективи за превръщането на лъчетерапията в системна терапия срещу рака. Те доказват влиянието на антибиотик, който укрепва имунната система и засилва ефекта на лъчетерапията.

Имунен отговор на лъчетерапия

Лъчетерапията е едно от традиционните и най-широко използвани лечения за рак на белия дроб и други видове рак. При поне половината от пациентите лъчетерапията е включена в общия режим на лечение, най-често в комбинация с химиотерапия.

Досегашните проучвания при лечението на рак на мозъка показват, че хипофракционната лъчетерапия може да стимулира антитуморен имунен отговор. Наблюдава се така наречения абскопален ефект – унищожаването на специфична туморна маса чрез лъчелъчение уврежда други, необлъчени туморни огнища в тялото. Този ефект напоследък привлича голям научен интерес. Все повече медици вярват, че комбинация от лъчетерапия и имунотерапия може да постигне положителен ефект върху лечението на рак.

Проучване на нови възможности

Известно е, че много от бактериите в червата ни могат да влияят на функционирането на имунната система. На тази база американски учени провеждат изследване, с което целят да модифицират чревните бактерии с антибиотици, за да засилят противотуморните ефекти на лъчетерапията. Като действащ агент изследователите избрират антибиотик, който засяга само грам-положителни бактерии. Освен това извън червата той е неактивен, тоест не повлиява на останалата част от микробиорганизмите в тялото. Експериментът върху мишки доказва, че антиобиотикът засилва противотуморния ефект на лъчетерапията. По време на терапията са унищожени не само облъчени ракови огнища, но и отдалечени туморни възли. Авторите смятат, че основна роля има активирането на дендритни клетки. Тези клетки имат сигнална функция, като информират Т-убийците за наличието на чужди клетки в тялото, които да атакуват.

Перспективите в комбинираната терапия с антибиотик

„Тъй като въпросният антиобиотик е широко използвано лекарство с относително добра поносимост, резултатите от нашата работа отварят големи перспективи за неговото използване и засилване на ефекта от лъчетерапията при пациенти с рак.“ казва ръководителя на екипа, професор по радиационна онкология в Университета на Пенсилвания. Научните резултати са публикувани в “Journal of Clinical Research”, а учените разработват план за клинични изпитвания на комбинирания ефект на посочения антибиотик и лъчетерапията при хора.

Авторите на изследването вярват, че тези резултати могат да се превърнат в основата за нов подход към радиационното лечение на рак. Според тях модулацията на чревната микрофлора с антибиотик е способна да трансформира локалната лъчетерапия в системна терапия, ефективна за борба с отдалечени метастази. Учените отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере напълно ролята на специфичните бактерии в стимулирането на противотуморния имунен отговор.

Имунотерапия на рак в Анадолу Медицински Център

Имунотерапията е ново направление в лечението на злокачествени тумори, което започва да се развива бързо от 10-15 години насам. Създателите на принципите на имунотерапията бяха отличени с Нобелова награда за медицина през 2018 година. Днес онколозите на Анадолу Медицински Център активно използват имунотерапевтични лекарства в ежедневната си практика. Те използват този вид лечение в съответствие с международните протоколи на СЗО и в комбинация с други терапии постигат впечатляващ успех.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.